avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Excludere asociati art.222 lit. d)
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Excludere asociati art.222 lit. d)

Este legal ca asociatul exclus din societate in cf. cu art.222 lit.d) isi obtine drepturile fara sa raspunda de pierderi( acestea atabilindu-se inca in cadrul unui proces penal)? Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: alexandra.a1404 , utilizator 10:32, 8 Iulie 2009
Prezentati instantei actele doveditoare cu privire la existenta unei cercetari/umarire/proces penale si solicitati suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea irevocabila in penal.
Si daca solutia din comercial este definitiva si irevocabila, de peste 2 ani, se mai poate face ceva? Multumesc.
in cadrul procesului de excludere asociat trebuia sa se efectuieze si o expertiza.de ce nu s-a efectuat ?urmeaza ca in cadrul dosarului penal sa se stabileasca raspunderea fiecaruia, in functie de perioda cat a lucrat in societate.
Asociatul exclus raspunde de pierderi si ramane obligat fata de terti pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere, potrivit Legii nr.31/1990:
Art. 224. - (1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
Art. 225. - (1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.

FiInd exclus in conformitate cu dispozitiile art.222 lit.d) si pe rol fiind un dosar penal, i se va atrage raspunderea civila in cadrul acestuia.Potrivit Codului de procedura penala - art.14-22 privind actiunea civila - persoana vatamata se poate constitui parte civila in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
Persoana vatamata care nu s-a constituit parte civila in procesul penal poate introduce la instanta civila actiune pentru repararea pagubei materiale si a daunelor morale pricinuite prin infractiune.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator firma valici valici Care sunt pasi si ce acte trebuie facute pentru schimbare administrator? (vezi toată discuția)
Dizlovare societate comerciala. mircea_1973 mircea_1973 Buna ziua! Este posibil in calitate de asociat srl sa inregistrez in paralel doua actiuni in instanta ,mai precis dizolvare societate comerciala si ... (vezi toată discuția)