avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog sfat despre ridicare sarcina ilegala de pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog sfat despre ridicare sarcina ilegala de pe locuinta

Buna ziua.. rog un sfat de la un avocat sau persoana care a avut un caz similar cu al meu. Pe scurt, acum 3 ani am semnat cu un dezvoltator imobiliar o promisiune de vanzare/cump a unei locuinte la mansarda, o foaie de hartie, nelegalizata la notar. Dupa finalizarea blocului, la momentul semnarii contractului original, spre surpriza mea, dezvoltatorul a trecut in contract jumatatea sumei pentru care am semnat promisiunea, practic dand de inteles ca in acte vrea sa treaca doar jumatate din suma, din motive nestiute de mine. Am semnat actul de vannzare/cump cu suma indicata de el, dar mi-a pus la punctul sarcini, ca apt mai are sarcina cealalta jumatate din bani. Eu nu am observat asta atunci, sunt mai fara carte si de la tara, nu stiam ce-i aia sarcina, eu am inteles ca omul vrea sa-mi faca un bine si sa-mi dea apt la jumate de pret. Am platit pretul scris in actul original de vanzare prin virament bancar in contul lui si dupa asta, ca sa inteleg si eu ce se intampla, am inceput sa intreb prietenii. Mi-au spus clar ca dezvoltatorul a folosit vanzarea locuintei ca sa faca evaziune fiscala prin neplata taxelor. Cand am auzit asta, eu nu am mai vrut sa-i platesc cealalta jumatate din bani, dar am ramas cu ipoteca neridicata de pe locuinta si acum nu pot sa o vand. Rog ce ma sfatuiti sa fac.. trebuie sa ma mut din localitate si nu pot vinde locuinta din cauza ipotecii iar eu nu vreau sa am probleme cu legea din cauza fiscului.
Va confruntati cu situatie delicata in conditiile in care detineti numai un inscris neautentificat incheiat cu dezvoltatorul in care acesta prevede pretul spatiului de locuitam semnat cu un dezvoltator imobiliar o promisiune de vanzare/cump a unei locuinte la mansarda, o foaie de hartie, nelegalizata la notar.
In temeiul disp L nr 7/1996 republicata radierea mentiunilor din cartea funciara se poate realiza prin document autentificat sau hotarare judecatoreasca definitiva
In speta dvs care este mai complexa ,este necesar actionarea in justitie a dezvoltatorului,
introducerea drept proba a inscrisului initial incheiat intre dvs si acesta si contractul final care consemneaza jumatate din suma initial consemnata in documentul neautentificat
multumesc de raspuns.. dar dupa mintea mea simpla, eu nu inteleg prea mult explicatiile.. si vad lucrurile asa: pretul de vanzare inscris in contractul original a fost de 20 mii euro, bani pe care i-am virat conform prevederilor din contract imediat in aceeasi zi la semnarea lui de ambele parti. Practic eu i-am achitat locuinta integral dar contractul mai are o clauza nejustificata de alti 20 mii euro, ca ipoteca pe locuinta. Ipoteca aia reprezinta frauda fiscala pentru care dezvoltatorul mi-a cerut sa o platesc ca sa ridice ipoteca de pe locuinta. Daca era cinstit, punea toti banii de la inceput ca pret total de cumparare, fara nici o ipoteca. Eu nu's de acord sa fiu complice la frauda si nu-i pot da nici un ban in plus decat ce scrie in contract. Rog sa-mi spuneti mai clar cum ies din situatia asta fara sa incalc legea. Sa-l dau in judecata? Am castig de cauza sau sunt si eu acuzat de ceva? Se poate sa-mi spuneti?? Va multumesc anticipat.
Mentionez inca o data ca intre mine si dezvoltator s-a semnat contractul de V/C in ORIGINAL, autentificat la notar, iar asta s-a intamplat DUPA ce am semnat inainte hartia nelegalizata cu titlu de promisiune. A fost o simpla hartie semnata de mine si dezvoltator in care se mentiona pretul total care de fapt nu a fost respectat in contractul ORIGINAL. Pretul a fost trecut la jumatate ca suma principala si jumatate la ipoteca. Ipoteca este frauda iar eu nu o pot plati. Ce pot face? Stiam ca orice contract original autentificat la notar, ANULEAZA o intelegere sau o promisiune anterioara.. Asta imi da castig de cauza daca il dau in judecata?

M-am uitat in contractul original si scrie asa: " Pretul stabilit de comun acord intre noi partile contractante este de 19 mii euro inclusiv TVA. Plata pretului se va face astfel: suma de 1.000 euro inclusiv TVA s-a achitat de cumparator cu titlu de avans din resurse proprii, anterior autentificarii prezentului contract. Restul de pret in suma de 18 mii euro se va achita pana la data de ....." Mai jos in urmatorul aliniat scrie: "Subscrisa vanzator solicit inscrierea in CF a privilegiului vanzatorului pentru restul de pret neachitat, in cuantumul de 18 mii euro inclusiv TVA (conform art 1737 pct 1 cod civil si art 55 alin 4,5 si 6 din Legea 7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare, republicata)."
Imediat, in aceeasi zi eu i-am virat in contul dezvoltatorului suma de 19 mii euro, practic achitand integral pretul locuintei, inclusiv a clauzei scrisa in ipoteca. Ce motiv ar mai avea sa nu-mi ridice ipoteca de pe locuinta avand in vedere ca i-am virat TOTI banii in cont? Nu este asta un abuz ilegal sau se bazeaza pe acea hartie numite promisiune de vanzare anterioara? Cum pot proceda sa-mi ridice ipoteca, doar prin actiune in judecata? Am castig de cauza in acest sens?
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mergeti la un avocat. Nu aveti ipoteca pe ALTI 18000, ci pe cei 18000 ca pret. Si nu va ridica dezvoltatorul ipoteca, ci dv. o ridicati daca sunteti interesata.
Cat despre pretul real, nu stiu cum stau lucrurile, dar daca vanzarea a fost simulata la pret, se afla de fisc mai devreme sau mai tarziu si inseamna nulitatea actului. Mai ales ca e dezvoltator...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare Scr3wBall Scr3wBall Sunt in tratative de cumparare a unui imobil nou. Imobilul respectiv este ipotecat de catre dezvoltator, fapt pentru care i s-a dat un avans pentru a scoate ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament eeeee eeeee Buna ziua! Va rog foarte mult sa imi dati mai multe detalii cu privire la urmatoarea situatie. Vreau sa vand un apartament; a venit o familie de tineri si au ... (vezi toată discuția)
Probleme....... alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o mare, mare problema.. Va rog frumos, ajutati-ma cu niste sfaturi,,,pt ca sunt lucruri care ma depasesc.. In anul 2000, matusa X a ... (vezi toată discuția)