avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile unui tanar de 16 ani!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile unui tanar de 16 ani!

Buna ziua!Am si eu cateva intrebari si doresc daca se poate un raspuns din parte unei persoane avizate sau care cunoste legislatia in domeniu!

1.Cum poate o persoana de 16 ani sa se separe defintiv de parinti si sa locuiasca singura sau cu o persoana majora fara acordul acestora?
2.In cazul in care o persoana de 16 ani nu doreste sa mai stea cu parinti din motive temeinice(violenta,lipsa de comunicare etc.) acesta poate sa se separe de accestia fara accordul lor?
3.O persoana de 16 ani poate locui fara acordul parintilor cu o persoana majora?

Multumesc!
Poti recurge la emancipare. Emanciparea este o capacitate de exercitiu anticipata. Trebuie sa ai o sursa de venit si acordul parintilor. Daca nu ai acordul parintilor, emanciparea se poate face si pe cale judecatoreasca.
Depinde de modulde viata pe care il poate dovedi minorul, de relatia cu persoana majora, de cine asigura intretinerea lui, de scoala sau nescoala.
Nu prea avem date, descrieti in amanunt situatia concreta, precum si motivele plecarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua!dacă prin acordul părinților minorul locuiește ... ana_maria30 ana_maria30 Bună ziua!Dacă prin acordul părinților, minorul locuiește singur,motivul fiind că acesta își continuă studiile,este legal? (vezi toată discuția)
Ce drepturi decurg din capacitatea deplina de exercitiu? vvonlg vvonlg Buna ziua, Doream sa stiu ce drepturi decurg exact din obtinerea capacitatii depline de exercitiu la 16 ani prin emancipare sau casatorie. (vezi toată discuția)
Drepturile minorului de 16 ani marian96 marian96 As vrea sa intreb daca un minor de 16 ani isi poate castiga custodia ca fiind fara tutore/parinte, mai exact , sa fie singur ? Care sunt sansele? Au fost ... (vezi toată discuția)