Buna seara. Puteti sa-mi spuneti de cand se considera ca incepe sa curga termenul de prescriptie pentru restituirea bunurilor intr-un contract de comodat? Conform Decretului 167/1958, art. 7 lit. b, daca nu este prevazut un termen pentru executarea unei obligatii, atunci termenul va fi de 3 ani de la data incheierii conventiei? Mie mi s-ar parea normal sa fie de la data de la care obligatia de restituire a devenit scadenta, nu de la data nasterii raportului de drept, deci mai degraba pe litera c, art. 7...
In concret, in contractul de comodat este prevazut un termen de un an..."cu posibilitate de a se continua pe ani intregi". In acest caz, de cand ar incepe sa curga termenul?
Fata de fructele nerestituite, se pot cere prin aceesi actiune sau printr-o actiune separata de revendicare? Este posibila restituirea prin echivalent daca acestea nu mai exista? Multumesc mult!
In primul rand, in cazul art. din care citati , acesta devine aplicabil daca nu este stipulat niciun termen, iar la expirarea termenului de 3 ani obligatia de restituire poate fi considerata atat ca fiind ajunsa la scadenta, iar totodata se stinge si dreptul de a mai cere restituirea lucrului.
In cazu l in care in contract este stipulat termenul de 1 an ( aici avem un termen, deci nu se mai aplica termenul de 3 ani de la data nasterii raportului de drept , ci la implinirea termenului de 1 an obligatia de restituire devine scadenta , iar bunurile trebuie restituite.IDaca bunurile nu sunt restituite la aceasta data ,in termen de 3 ani de la data expirarii contractului,( daca nu s-a prelungit ) , creditorul , poate cere restituirea lucrurilor .daca insa el nu actioneaza in acesti 3 ani in vederea recuperarii bunurilor, intervine sanctiunea prin care el nu mai poate cere intoarcerea lucrurilor sale, intrucat el a stat in pasivitate in cei 3 ani, fara inteprinde nimic . Acestuia i se poate opune implinirea termenului de prescriptie , data la care a incetat dreptul sau material la actiune.
Nu am inteles daca va referiti la fructe in sensul de fructe civile( chirii) sau la alt gen de fructe. In principiu, daca este vorba despre bunuri de gen , acestea se pot inlocui cu bunuri de aceeasi calitate, in aceeasi cantitate, etc.
Multumesc mult pentru raspuns. Si eu asa mi-am spus. Insa ma gandeam ca daca este prevazut termenul de un an, ca apoi sa se spuna "pe mai multi ani", aceasta confera intregului contract caracterul de "durata nedeterminata", astfel ca ne raportam din nou la data incheierii conventiei....Si sa nu mi se mai invoce faptul ca este o constructie interpretabila- in favoarea celui care se obliga...
Pentru mine logic este in acest caz, prescriptia sa curga doar din momentul in care proprietarul cere lucrul inpoi, deoarece nu este o obligatie de a "preda", nascuta din momentul incheierii contractului, ci obligatia de a "restitui" in momentul in care contractul si-a indeplinit efectul si ratiunea- respectiv de a fi folosit o perioada de catre comodatar...
Fata de fructe, nu este vorba de bani, dar este o cantitate- mare- de bunuri fungibile insa perisabile B-) astfel ca nu stiu ce se poate face femeia cu tone intregi la ea la poarta :D Merci inca o data pentru raspuns!
Si eu sunt de parere ca termenul de presciptie curge de la data la care aceasta obligatie e scadenta( contractul de comodat fiind afectat de termenul de 1 an , cu posibilitatea prelungirii acestuia , nu e unul pe durarata nedeterminata).
Fructele naturale pot fi dobandite, desigur , in cadrul aceleiasi actiuni , sau pe cale separata , prin actiunea in revendicare.
Sigur, fiind bunuri de gen si conform principiului genera non perent , pot fi resttuite bunuri care sa corespunda calitativ si cantitativ cu acelea care s-au deteriorat. Fata de posibilitatea de prelungire a contratului , care nu echivaleaza cu o obligatie de prelungire ,ci doar confera partilor alegerea intre a prelungi ori a considera contractul ca fiind ajuns la scadenta, daca aceasta prelungire nu opereaza, contractul a ajuns la termenul scadent si ca atare, din acel moment, bunurile trebuie restituite, comodaturul este tinut a restitui bunurile imprumutate si fructele , iar comodantul este dator sa actioneze in vederea recuperarii , in cazul in care comodatarul refuza. Legea ii confera acest termen de 3 ani, la implinirea carora, intervine prescriptia dreptului la actiune.