Andreea Lisievici a scris:
Multumesc, in mare asta stiam si eu insa problema era putin alta, in sensul ca ma interesa cum face sucursala sa factureze cu TVA desi nu este platitor de TVA.
Dupa multe telefoane date de la AFP de sector pana la ANAF vreo doua directii, am rezolvat: se foloseste codul de TVA al societatii mama, chiar daca sucursala are CIF propriu, cu justificarea ca e un singur contribuabil - societatea mama.
In ideea ca poate se mai lovesc si altii de aceasta problema, mare atentie ca la AFP de sector mi s-a spus raspicat ca nu se poate factura TVA, adica daca sucursala e neplatitor, atunci asta e. Doamna respectiva a fost totusi in impas dupa ce i-am spus ca nu e normal ca societatea mama sa aiba in situatii o parte de venituri cu TVA si o parte fara, si cu atat mai putin e logic ca statul sa nu castige TVA indiferent cat factureaza sucursala.
Din punctul meu de vedere singura explicatie ca sucursala are CIF este urmatoarea: sucursala s-a inregistrat la administratia fiscala din raza de domiciliu conform Codului de procedura fiscala prin declaratia 060 conform OMFP 2296/2007 pentru platitorii de salarii cu un numar mai mare de 5 salariati. Acest CIF nu are RO in fata indiferent daca se afla in situatia de platitor sau nelatitor de tva. Acest CIF astfel dobandit se foloseste numai in relatia cu administratia financiara pentru declararea impozitului pe salarii. Pe orice alte documente emise de sucursala se incrie CIF -ul societatii mama si toate regimurile fiscale ii sunt aplicabile (spre exemplu: platitor tva, platitor impozit pe profit etc). Sa nu uitam: conform Legii 31/1990 art 43 " sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale" . Astfel sucursala nu indeplineste conditia de persoana impozabila dpv tva (cf 127 din CF) si nu este obligata se se inregistreze separat de firma mama ca platitor de tva (art 153 din CF) ea nu desfasoara o activitate economica in mod independent, ea face parte dintr-o societate.