avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri din chirii in acordare indemnizatie crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri din chirii in acordare indemnizatie crestere copil

Buna seara!

Sunt insarcinata, urmeaza sa nasc in august 2015. Am realizat venituri in ultimele 12 luni atat din 2 contracte individuale de munca (Unul pe 2ore, altul pe 8 ore, ambele perioada nedeterminata) si din 2 contracte de inchiriere (un apartament si un spatiu comercial, ambele proprietate personala).

La stabilirea indemnizatiei toate cele 4 surse vor fi luate in calcul?
Exista posibilitatea suspendarii indemnizatiei avand in vedere ca se depaseste plafonul de 3000 ron/an pe care l-as obtine din chirii?
Aceste venituri din chirii sunt incluse in ceea ce numeste legea " venituri impozabile"?

Exista posibilitatea sa staiin concediu crestere copil, dar sa nu beneficiezi si de indemnizatie, sau incetarea/suspendarea indemnizatiei atrage dupa sine si incetarea concediului crestere copil?

Va multumesc pentru timpul acordat!

Cu stima,
Oana R.
Cel mai recent răspuns: RusinaO , utilizator 19:39, 17 Mai 2015
1. - Veniturile din inchirieri nu sunt venituri profesionale (din prestarea unei activitati) si nu se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
- Ca urmare pe perioada de CCC puteti sa obtineti astfel de venituri, indiferent de suma.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Va multumesc frumos pentru explicatii! M-ati linistit...

Cu stima,
Oana R.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil Deliz Deliz Am pe cartea de munca 7 ani lucrati,salariu net este de 1300,cel brut 1800 lei.sunt casatorit si-as vrea ca sotia mea sa ia concediu prenatal in locul meu,ea ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni monicaion monicaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil natalia20 natalia20 Buna seara In curand imi voi da demisia de la locul actual de munca. Cum pot sa procedez sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil ( avem in plan un ... (vezi toată discuția)