avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale intrebari despre AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

intrebari despre AGA

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarele intrebari:
1. Poate fi tinuta AGA (intr-un SA inchis cu numar redus de actionari) intr-o localitate dintr-o alta tara?
2. Administratorul poate mandata pe altcineva sa-l reprezinte in AGA? mentionez ca prin Actul Constitutiv administratorul(unic) este obligat doar sa convoace AGA nu sa si participe.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
Instantlife, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Nicola , Avocat 11:59, 1 Iulie 2009
convocarea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si in unul dintre ziarele de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate.

Convocarea in scris. Daca toate actiunile societatii sunt nominative, convocarea poate fi facuta si numai prin scrisoare recomandata sau, daca actul constitutiv permite, prin scrisoare transmisa pe cale electronica, avand incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa, expediata cu cel putin 30 de zile inainte de data tinerii adunarii, la adresa actionarului, inscrisa in registrul actionarilor.

Convocarea prin posta electronica va putea fi opozabila actionarilor doar in situatia in care receptionarea mesajului va putea fi confirmata, in scris sau in forma electronica, dupa caz, de catre beneficiari. Schimbarea adresei nu poate fi opusa societatii, daca nu i-a fost comunicata in scris de actionar.

Retinem ca modurile de convocare prevazute la art. 117 alin. 4 din L.S.C. nu pot fi folosite daca sunt interzise prin actul constitutiv al societatii sau prin dispozitii legale.

Convocarea va cuprinde locul si data tinerii adunarii, precum si ordinea de zi, cu mentionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunarii. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor sau a membrilor consiliului de supraveghere, in convocare se va mentiona ca lista cuprinzand informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor propuse pentru functia de administrator se afla la dispozitia actionarilor, putand fi consultata si completata de acestia.

Convocarea AGA se face la sediul social al societatii, iar daca prin actul constitutiv se dispune si altfel atunci nu vad de ce este imposibil.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, dar nici unul dintre ele nu raspunde intrebarilor mele. Desigur, cunosc prevederile Legii 31/1990.
Pentru @gabescu: din ce dispozitie legala rezulta ca este obligatoriu sa tii AGA la sediul social?
Lg 31/90 art. 110 alin 2 prevede " cand actul constit nu dispune altfel adunarile se vor tine la sediul societatii..........
Instantlife a scris:
1. Poate fi tinuta AGA (intr-un SA inchis cu numar redus de actionari) intr-o localitate dintr-o alta tara?

Eu nu vad sa existe un impediment legal (art. 110: Când actul constitutiv nu dispune altfel, ele se vor ţine la sediul societăţii şi în localul ce se va indica în convocare), insa nu mai putin ideea convocarii si locului adunarii este acela de a asigura intrunirea reala a actionarilor. Daca adunarea e fixata in strainatate tocmai pentru a constitui o piedica in calea participarii unora dintre actionari, atunci cred ca ar fi un motiv de contestare a hotararii. Depinde mul de situatia actionariatului...

2. Administratorul poate mandata pe altcineva sa-l reprezinte in AGA? mentionez ca prin Actul Constitutiv administratorul(unic) este obligat doar sa convoace AGA nu sa si participe.

Nu cumva e in legea 31 o prevedere care obliga administratorii sa participe la AGA?

Alte discuții în legătură

Convocare aga DANIELA CINNAMON DANIELA CINNAMON Este posibila convocarea AGA de catre un actionar minoritar la o societate dizolvata de drept in temeiul Legii 359/ 2004, in scopul numirii unui lichidator? ... (vezi toată discuția)
Prezenta fizica aga - reprezentant asociat unic anamd25 anamd25 Am urmatoarea situatie: SRL cu asociat unic persoana juridica straina SA doreste repartizarea dividendelor din anii anteriori. Se intocmeste decizia ... (vezi toată discuția)
Convocare adunare generala Desideriu Desideriu Care este termenul legal de convocare a adunarii generale a actionarilor care sa poata fi atacat in instanta ( intre data postei scisorii de convocare si data ... (vezi toată discuția)