Buna ziua,
Am o situatie in familie si mi s-a cerut parerea, dar nu am studii de specialitate si v-as ruga sa ma ajutati.
Un barbat isi creste copilul rezultat dintr-o casatore anterioara, impreuna cu concubina sa. La un moment dat, relatia de concubinaj se destrama, iar copilul ramane impreuna cu fosta concubina a tatalui. Aceasta cere si obtine in instanta instituirea plasamentului copilului la dumneaei, si delegarea catre dumneaei a exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la copil. Dupa cativa ani (vreo 9), aceasta ii cheama in judecata pe parintii copilului, solicitand ca acestia sa fie obligati la plata unei pensii de intretinere catre copil.
Intrebarea mea este:
Avand in vedere ca doamna respectiva a solicitat sa ia copilul in plasament si sa ii fie delegate drepturile si obligatiile parintesti, mai are dreptul sa solicite pensie de intretinere pentru copil de la parintii acestuia? In aceasta situatie, parintii mai datoreaza pensie de intretinere catre copil?
Va rog ca in raspunsurile pe care veti binevoi sa mi le dati, sa imi indicati si temeiuri legale (lege, articol).
Va multumesc anticipat pentru amabilitate.
Dreptul la intretinere al minorului Art. 525
(1) Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
(2) Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.
Cuantumul intretinerii Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Chiar daca pe copilul lor il creste alta persoana, parintii datoreaza intretinere cat mai sunt inca parinti ( chiar daca numai cu numele), si daca ar fi decazuti din drepturile parintesti si tot ar datora.
Obligatia de intretinere Art. 510
Decaderea din exercitiul drepturilor
parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.
Daca femeia ar fi adoptat copilul, numai atunci inceteaza relatia de rudenie cu parintii si implicit nu ar mai datora pensie.
pacat ca femeia a asteptat ca parintii sa se simta si sa contribuie la intretinerea lui si nu a cerut pensie mai devreme, a asteptat 9 ani.