avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere

Buna seara. Imi cer scuze daca s-a mai pus aceasta intrebare si nu am observat. In cazul in care se datoreaza pensie alimentara, iar cel care o plateste are un PFA pe domeniul informatic cu venituri mai mici de 120.000 euro/an, deci se incadreaza la norma de venit cum se stabileste pensia? Care este modul de calcul? In registrul jurnal de incasari si plati se inregistreaza si la acestia veniturile si cheltuielile.
Mentionez ca persoana in cauza mai are un copil ( student), iar cel caruia i se datoreaza pensia este tot student. Deci copiii au nevoi in mod egal.
Va multumesc.
buna seara!
potrivit Art. 529 ncc
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Se calculeaza raportat la venitul net lunar dovedit si raportat la nevoile creditorului, tinandu-se cont si de alte obligatii ale debitorului. Studentul care va intereseaza poate obtine orice cuantum pana la 1/6 din venitul net al celui obligat.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu copil major student eu-parinte eu-parinte Cu ce sume de bani trebuie sa contribuie parintii (divortati) la intretinerea copilului lor major care este student in anul II? Ce obligatii le revin acestor ... (vezi toată discuția)
Pensie minor laura1964 laura1964 La ce art.din NCC se specifica cum se calculeaza pensia de intretinere minor si ce anume intra in acest calcul? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copii rodicaacidor rodicaacidor Sunt divortata de sot.Avem impreuna 2 copii(fete). Minora are pensie de intretinere 290 lei (marita din septembrie de la 195 lei). Cealalta fata ,are 19 ani si ... (vezi toată discuția)