avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... asemanari si deosebiri intre contractul de munca si ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

asemanari si deosebiri intre contractul de munca si contractul de comision

poate cineva sa ma lamureasca care sunt acele asemenari si deosebiri intre acestea si daca se poate asimila contractul de comision la cel de munca?
multumesc mult.
o zi perfecta la toti.
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:18, 6 Iulie 2009
Nu pot fi asimilate deoarece pentru contractul de munca se cere calitatea esentiala de salariat cea ce nu se cere la celalalt contract. singura asemanrae ar fi ca ambele sunt contracte numite si cu titlu oneros
(com.) - contract prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert (ex. depunerea in consignatie a unui bun in vederea vanzarii), in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita comision. Codul Comercial in cartea I, t. XII, cap. II, art. 405 si urm. reglementeaza contractul de comision (drepturile si obligatiile ce revin partilor contractante - comisionar si comitent

Potrivit art. 10 din Codul muncii, "contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu".
Ca orice contract, contractul de munca este rezultatul acordului de vointe dintre cele doua parti, intre care se incheie. Angajatorul si salariatul negociaza si, ajunsi la un acord, incheie contractul de munca. Atat de simplu? Nu. Contractul de munca nu seamana cu celelalte contracte. In cazul contractului de munca, prevederile legale sunt foarte restrictive. Partile nu pot negocia orice si nu pot cuprinde in contractul incheiat orice clauze.
Cele doua contracte sunt distince si nu pot fi"asimilate" unul cu celalalt.
Contractul de comision este un contract de natura comerciala, care pentru intermedierea unei"lucrari, produse, servicii" comisionarul primeste o suma de bani cu titlu de comision.
Contractul de munca este un contract care reglementeaza raporturile de munca dintre angajat si angajator.

In concluzie, una-i una si alta-i alta.
multumesc mult pentru raspuns.
poate ar trebui sa invit anumite persoane care sunt din cadrul Finantelor Publice de la serviciul control sa citeasca si ele aici pe forum ca la finante toate contractele indiferent de forma si denumirea lor sunt asimilate contractellor de munca.
"ordin de sus ca doar trebe bani la guvern."
sama a scris:
poate ar trebui sa invit anumite persoane care sunt din cadrul Finantelor Publice de la serviciul control sa citeasca si ele aici pe forum ca la finante toate contractele indiferent de forma si denumirea lor sunt asimilate contractellor de munca.

Scuzati-ma, dar ce treaba au finantele cu calificarea unui contract? Si la conractul de comision se platesc impozite, dar pe alta baza juridica.

Alte discuții în legătură

Contract de comisionare sogedacom sogedacom este corect sa inchei un contract de comisionare intre o persoana fizica (un angajat al societatii) si o societate , pentru care aceea persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Intermediere contracte internationale produse agricole etc. nitosandrius nitosandrius Buna ziua, As dori sa intermediez o afacere in care vanzatorul este in alta tzara iar cumparatorul este in Romania. Cum se procedeaza de obicei? As ... (vezi toată discuția)
Angajare cu contract de mandat mihaiciornei mihaiciornei am o societate si as vrea sa deschid un punct de lucru in alta localitate. persoana care se ocupa cu vinzarea materialelor o pot plati in baza unui contract ... (vezi toată discuția)