avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta vechime lichidator judiciar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta vechime lichidator judiciar

Buna ziua,

Din cauza faptului ca nu mi s-a operat in cartea de munca vechimea de la o societate la care am muncit in perioada 2005-2006, am fost nevoita sa apelez la ITM pentru eliberarea unei adeverinte de vechime, necesara la actualul loc de munca. Firma respectiva fiind in lichidare, am fost indrumata sa fac o cerere de eliberare a adeverintei lichidatorului judiciar. Zis si facut, am luat legatura cu el, i-am trimis prin e-mail cererea si copiile dupa actele necesare. Insa domnul lichidator ma suna si ma indruma la casa de pensii pentru ca el nu imi poate elibera asa ceva. Dupa munca de lamurire este de acord sa imi elibereze adeverinta de vechime contra sunei de 200 lei. Va rog mult sa imi precizati un temei legal, daca este indreptatit sa faca acest lucru. Din ceea ce am citit in legislatie deduc ca ar fi obligat sa imi elibereze adeverinta fara taxe si comisioane. Dar poate ma insel.
Cel mai recent răspuns: CristinaCraciun , utilizator 15:10, 19 Mai 2015
1. Casa de Pensii nu are nicio legatura cu eliberarea adeverintelor de vechime.

2. Nu exista text de lege care sa interzica plata unor taxe pentru eliberarea adeverintelor de vechime de catre un lichidator.
In general, eliberarea se face fara taxe.

3. De ce nu v-a emis ITM-ul adeverinta?
Multumesc pentru raspuns, societatea nefiind inca radiata mi-au comunicat ca este de datoria lichidatorului sa imi elibereze adeverinta. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema pe care nu o inteleg, si anume: hg 257/2011, art 126 alin.3 "Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane." in categoria detinatori ai arhivelor nu se regasesc si lichidatorii?
ITM-ul putea sa va elibereze acea adeverinta.

Pana la predarea arhivei, lichidatorii sunt detinatorii acesteia.
Din pacate ei considera ca nu e de competenta lor. Am mai avut nevoie de o adeverinta de vechime pentru alta societate cam din aceeasi perioada lucrata si mi-au eliberat adeverinta doar daca am dus o declaratie pe propria raspundere de la acel lichidator, din care reiesea ca nu mi-a eliberat-o din cauza ca nu a intrat in posesia actelor de la firma aflata in lichidare. Sa inteleg ca pentru a putea intra in posesia adeverintei va trebui pana la urma sa achit acea taxa de 200 de lei...preferam 20 de lei la ITM.
Cred ca ar trebui sa va spuna si baza legala a solicitarii.

Poate va da si acest angajator acea declaratie.

Alte discuții în legătură

Firma in faliment Anderei G Anderei G Firma la care am lucrat avea sediul in alt oras cu punct de lucru in iasi. Eu mi-am dat demisia cu 2 ani inainte de a intra firma in faliment. La acel moment ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de salarizare de la societate desfiintata in 2011 silviu1958 silviu1958 Cum se poate obtine o adeverinta de salarizare de la o societate desfiintata in 2011 ? (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime mirela07 mirela07 Buna ziua! Va rog, sa ma lamureasca cineva. Am solicitat o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca, de la un angajator, dar mi s-a cerut sa platesc ... (vezi toată discuția)