avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Obtinere titlu de proprietate prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Obtinere titlu de proprietate prin mediere

buna ziua!
am urmatoarea speta:
titlul de proprietate pe terenul agricol este pe numele bunicului care este decedat. bunicul are doi copii dintre care unul din ei, adica tata, este si el decedat.
petem sa ne impartim mostenirea prin mediere, ce acte ar fi necesare si ce ar insemna acest lucru ca si costuri si timp
multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: oprea.madalina , utilizator 13:43, 20 Mai 2015
Mostenirea nu se poate face prin "Mediere".
Daca exista consensul succesorilor, puteti face dezbaterea succesiunii la Norarul public prin buna-invoiala.
pai nu prea ne intelegem.
sora tatului zice ca nu are bani....
eu ma gandeam la mediere si apoi instanta. poate asa este mai ieftin si mai putin timp.
este ok?
pe de alta parte mie nu-mi convine sa platesc eu impozitul si pentru ce foloseste ea.
as vrea sa ii chem la mediere sau in judecata sa rezolvam odata
Buns ziua,

Titlul de proprietate nu se poate obtine prin mediere, doar dupa prezentarea acestuia la noat sau instanta. Neprezentarea conduce la nulitatea acordului. Art. 58 alin. 4 din Legea nr 192/2006:
"(4) In cazul in care conflictul mediat vizeaza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum si al altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale, sub sanctiunea nulitatii absolute, acordul de mediere redactat de catre mediator va fi prezentat notarului public sau instantei de judecata, pentru ca acestea, avand la baza acordul de mediere, sa verifice conditiile de fond si de forma prin procedurile prevazute de lege si sa emita un act autentic sau o hotarare judecatoreasca, dupa caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si de forma, notarul public sau instanta de judecata, dupa caz, putandu-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare cu acordul partilor"

Deci, la mediator puteti decide ce revine fiecaruia, NU cota parte, care se face de notar prin certificatul de mostenitor.

Este foarte adevarat ca veti avea costuri diminuate, daca intelegerea se va face la mediator. Art. 11 din OUG nr. 80/2013:
"a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere - 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5"
ceva de genul acesta.
multumesc frumos.
in mare parte terenul este impartit. mai sunt cateva chestiuni minore asupra carora trebuie sa ne intelegem.
este o suprafata de teren care o foloseste matusa dar in acte este pe acest titlu si impozitul il platesc eu, lucru care nu pre imi convine. la notar matusa nu vrea sa mearga pt ca zice ca nu are bani. acolo costurile sunt mai mari si nu imi convine sa platesc eu singura.
deci ne intelegem la mediere si acordul respectiv il autentificam in instanta, da?
ce acte mi-ar trebui pentru chestiunea asta

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune dezbatuta la mediator, este posibila ? popem popem Buna ziua Situatia se prezinta astfel : Parinti decedati de mai mult de trei ani , trei copii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune instanta cafea1 cafea1 Buna. In conditiile in care nu ma inteleg nicicum cu sora asupra succesiunii dupa bunicul, pot intenta o actiune in instanta prin care sa solicit judecatorului ... (vezi toată discuția)