avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul

Din moment ce legea permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul, depunerea dosarului de pensie, emiterea deciziei şi intrarea efectivă în plată a pensiei nu sunt condiţionate de prezentarea în dosar a fişei de lichidare de la locul de muncă.
Greşesc?
Cel mai recent răspuns: MirceaNicolescu , utilizator 21:51, 30 Mai 2015
1. Emiterea deciziei de pensie pentru limita de varstasi plata pensiei nu sunt conditionate de existenta in dosar a deciziei de incetare a contractului individual de munca (CIM).

2. - Dar Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

- Asadar angajatorul trebuie sa va inceteze CIM la data indeplinirii conditiilor de varsta standard si de stagiu minim.
- Dupa aceea, cu aceeasi data, va poate incheia un alt CIM daca ambele parti sunteti de acord.
In cazul cumului pensiei cu salariu, procedura este urmatoare:
- incetarea c.i.m. vechi
- incheierea c.i.m. nou

Potrivit art.56 alin.1 lit.c teza I C.mun., contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Scuze; "m-am prins" târziu, abia acum, că pot interveni în dialog.
Doresc să mulţumesc pentru promptitudinea şi claritatea răspunsurilor.
Toată stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 56 / c carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com In data de 02.07. un salariat implineste 65 de ani - cel putin 15 ani vechime, are - deci trebuie pensionat. Dar daca el spune ca nu a primit decizie de la ... (vezi toată discuția)
Perioada pina la venirea deciziei de pensionare Doina Halmen Doina Halmen angajat care intruneste conditiile de pensionare pentru limita de virsta ce calitate are pina la primirea deciziei de pensionare9poate dura si 3 luni ) ? (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)