avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada pina la venirea deciziei de pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada pina la venirea deciziei de pensionare

angajat care intruneste conditiile de pensionare pentru limita de virsta ce calitate are pina la primirea deciziei de pensionare9poate dura si 3 luni ) ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:16, 1 Aprilie 2015
Nu mai are nicio calitate intrucat c.i.m. inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare (art.56 alin.1 lit.c C.mun.).

Daca se doreste , angajatorul ii poate face un c.i.m. pe durata determinata pana la primirea deciziei de pensionare .
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
...

2. - Asadar angajatorul procedeaza la incetarea de drept a contractului individual de munca (CIM) cu data la care sunt intrunite cele doua conditii de pensionare pentru limita de varsta.
- Se poate incheia un nou CIM cu aceeasi data cu care a incetat CIM existent dar numai daca ambele parti sunt de acord.
- Daca nu se incheie un alt CIM pensionabilul asteapta acasa decizia de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 56 / c carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com In data de 02.07. un salariat implineste 65 de ani - cel putin 15 ani vechime, are - deci trebuie pensionat. Dar daca el spune ca nu a primit decizie de la ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul MirceaNicolescu MirceaNicolescu Din moment ce legea permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul, depunerea dosarului de pensie, emiterea deciziei şi intrarea efectivă ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)