avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la cerere
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la cerere

Buna ziua!eu pot sa ma pensionez la cerere la varsta de 55 ani si 9 luni datorita faptului ca am lucrat foarte multi ani in grupa 2 respectiv conditii deosebite, intrebarea mea este daca beneficiez de 0,25% in plus la punctul de pensie datorat grupei chiar daca ma pensionez la cerere? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:55, 20 Mai 2015
1. Toate pensionarile se fac la cerere.

2. Banuiesc ca vreti sa spuneti ca indepliniti conditiile pentru pensia pentru limita de varsta.

3. Pentru perioadele in care ati lucrat in gr. a II-a de munca si in conditii deosebite de munca se majoreaza punctajele lunare cu 25%.

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:

a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
...
varsta standard de iesire la pensie este 61 ani si 9 luni dar pt ca am lucrat 27 ani in gr. 2 respectiv conditii deosebite pot sa scad din varsta standard 6 ani prin urmare pot sa ma pensionez la 55 ani si 9 luni. in acest caz intreb daca beneficiez de suplimentarea punctului de pensie
Indiferent de forma de pensionare,majorarea punctajului pentru grupa II-a de munca se aplica de la prima deschidere de drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul punctajului la pensie pentru grupele i si ii de munca iulianw iulianw Ma poate lamuri cineva cum se calculeaza plata pensiei pentru grupele de munca 1 si 2 ? Peste tot se mentioneaza doar reducerea varstei de pensionare pentru ... (vezi toată discuția)
Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Grupa 2 se mai plateste? elenabalan2009 elenabalan2009 daca imi depun dosarul de pensionare in luna decembrie se ia in calcul si gr. 2 multumesc. (vezi toată discuția)