avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescriere amenda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescriere amenda

Buna ziua, in cat timp se anuleaza, prescrie o amenda data de primarie ptr. reabilitare termina exterior apartament fara autorizatie de constructie ?.
Multumesc.#-o
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 23:41, 24 Mai 2015
Amenda poate fi anulata numai de catre instanta de judecata
In situatia in care amenda nu este achitata in termen,autoritatea emitenta urmeaza sa decline responsabilitatea recuperarii sumei in favoarea autoritatii fiscale responsabile domiciliului dvs
Amenda urmeaza sa fie inregistrata la biroul 'Debite in urmarire" si va fi comunicata prin impunerea anului 2016
Multumesc, si daca amenda va trece in jurisdictia ANAF ului si deci I-mi va aparea cand voi avea de plata taxele si impozitele aferente anului urmator, dupa cati ani de neplata a respectivelor taxe si impozite se anuleaza sau nu se anuleaza din scriptele ANAF ului niciodata?
Multumesc.
Amenda nu se anuleaza decat de catre instanta de judecata. Se prescrie dreptul autoritatilor fiscale de a cere executarea silită.

Cod de procedura fiscala:
Art. 131 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
Multumesc, deci cu cuvintele mele daca nu platesc amenda data de primarie, aceasta va trece la anaf si daca incepand din anul 2016 nu platesc timp de 5 ani taxele si impozitele catre anaf dupa 5 ani se prescrie amenda ? si deci dupa 5 ani daca voi plati taxele si impozutele datorate catre stat -anaf , respective amenda data de primarie se prescrie?.
@ndan57,

N-are nici o relevanta faptul ca va platiti sau nu taxele cu "prescrierea amenzii".

Cum v-a explicat si freelis, amenda nu se prescrie, va ramane activa or pana o veti plati, ori pana o instanta judecatoreasca o va anula.

Cu prescrierea e alta poveste. Daca timp de 5 ani (2016-2020) Anaful nu va intreprinde nici o actiune pentru a-si recupera debitul(notificare, instiintare, executare etc) atunci se poate invoca prescrierea. Dar si in acest caz, tot instanta va decide daca se aplica sau nu.

Mi se pare imposibil ca anaful sa uite de dvs si timp sa 5 ani sa nu va trimita nici macar o notificare. Drept urmare varianta recomandata este sa o platiti.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii petroniki petroniki Nu am achitat impozitul pt locuinta si masina,plus amenzile de la circulatie de vreo 3 ani.Va rog sa-mi spuneti daca aceste datorii se prescriu?Multumesc! (vezi toată discuția)
Amenda mariuscoditoiu mariuscoditoiu Buna dimineata,am si eu o amenda de circulatie de vreo 5 ani si as vrea sa stiu daca acestea se mai prescriu dupa o anumita perioada? Multumesc. (vezi toată discuția)