avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lamurire

Buna ziua,

Va propun spre dezbatere urmatoarea speta:

- sunt dispecer sef in cadrul unui compartiment de dispecerat si conform fisei postului am in subordine 5 dispeceri si personalul operativ de pe raza sectiei. Programul de lucru se desfasoara in regim de tura 12/24 12/48. La inceputul anului directorul general a dat o dispozitie prin interzice dispecerilor sefi sa mai efectueze serviciul in regim de tura ci doar in regim de zi respectiv de 8 ore sau pot da libere doar in cursul saptamanii fara a avea dreptul de a da ture libere sambata si duminica. Am cerut acordarea unui spor de conducere care a fost refuzat pe motiv ca nu suntem incadrati in CCM la functii de conducere. Conform instructiei 356/2006:
Art. 3. Convenţiile şi alte reglementări proprii privind conducerea prin DEF şi exploatarea instalaţiilor de electrificare ale căii ferate trebuie stabilite în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni.
Art. 30 instr. 356 Centrul dispecer este compus din:
- DEF Sef (coordonator al activitatii)
- compartimentul DEF (compus din dispeceri energetici feroviari)
Art. 44 (2) „Activitatea DEF este coordonata si controlata de DEF sef”.
Art. 109 „Conducatorul Centrului Dispecer este DEF Sef care este subordonat direct sefului centrului care are in gestiune instalatiile de electrificare...”
stabileste ca functia de dispecer sef este functie de conducere.
Intrebari:
- de ce trebuie sa negocieze sindicatul incadrarea in CCM daca acest lucru este prevazut in instructie ce are titlu de lege fiind data de un ministru si publicata in monitorul oficial. Inteleg sa fie negociata de catre sindicat o functie de conducere cum ar fi sef birou sau altele asemenea care nu sunt prevazute nicaieri.
- faptul ca ne restrictioneaza dreptul de a lucra sambata si duminica nu este un abuz? nu este discriminare?
- incadrarile din COR trebuiesc respectate sau sunt doar orientative deoarece sindicatul a incadrat dispecerii ca muncitori ori din cate am invatat la facultate toate functiile intermediare intre director si ultimul muncitor sunt si de conducere si de executie.
Va multumesc si astept o cale de rezolvare.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2015
sanda2s, utilizator
Cel mai recent răspuns: sanda2s , utilizator 11:46, 25 Mai 2015
Legea 76/2002
Art. 15. - Utilizarea Clasificării ocupaţiilor din România este obligatorie la completarea documentelor oficiale.

Art.113 Constituie contraventie urmatoarele fapte:
.....
b)neutilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania prevazute la art. 15;
...

Art.116
(1)Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 113 se realizeaza de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control.
.....
pana aici este perfect dar in COR nu se regaseste functia de dispecer energetic feroviar sef asa cum sunt prevazute pentru celelalte dispecerate, sef dispecerat.
1. ce trebuie facut pentru a introduce sau asimila aceasta fuctie cu una existenta? a nu se confunda cu sef tura dispecer.
2. in COR functia de dispecer energetic feroviar prevede nivel de pregatire 4, studii superioare. Directorul meu a incadrat aceasta fuctie la personal muncitor cand aceasta este o functie tehnico-inginereasca de executie. Ce se poate face in aceasta privinta?
va multumesc!
Pentru introducerea unei noi ocupaţii în COR, utilizatorii trebuie să depună la registratura Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice o cerere însoţită de documentaţia prevăzută la art, 8 din Ordinul nr. 270/27312002, după cum urmează:
a) memoriu justificativ din care să reiasă:
1. denumirea ocupaţiei, în limba română, pentru care se face cererea de introducere în COR;
2. codul COR pentru grupa de bază, precum şi codul COR pentru ocupaţia propusă a fi
introdusă în COR;
3. codul activităţii economice din Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN),
care presupune introducerea ocupaţiei propuse, pentru realizarea concordanţei dintre activitate şi ocupaţie;
4. studiile şi analizele făcute de agenţii economici interesaţi pe piaţa forţei de muncă, din
care să rezulte necesitatea actualizării, anexate memoriului justificativ;
b) descrierea ocupaţiei din care să rezulte următoarele elemente: atribuţii şi responsabilităţi; uneltele şi instrumentele de lucru utilizate; programul de lucru; mediul de activitate; situaţiile de risc; cerinţele pentru exercitarea ocupaţiei; cerinţele referitoare la formarea profesională; nivelul de instruire solicitat pentru practicarea' ocupaţiei; tipul actului decalificare solicitat pentru practicarea ocupaţiei; specializarea obţinută prin actul de calificare, conform legislaţiei în vigoare; salarizarea; promovarea în muncă; dinamica meseriei pe piaţa muncii; meserii înrudite din COR; specializările;
c) adresă din partea ministerului de resort care reglementează activitatea în domeniu sau,
după caz, a asociaţiilor profesionale, din care să rezulte acordul acestora pentru actualizarea COR;
d) precizarea bazei legale prin care s-a aprobat practicarea ocupaţiilor respective;
e) anexa nr. l "Lista cuprinzând ocupaţiile propuse a fi introduse în COR", completată;
f) după caz, anexa nr. 2 "Lista cuprinzând ocupaţiile propuse a fi radiate din COR",
completată.
Documentaţia prezentată şi în format electronic va fi analizată de personalul de specialitate
din cadrul Direcţiei Ocupare şi Egalitate de Şanse, cererea fiind soluţionată în termen de 30 de zile de la dataînregistrării acesteia
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
- instructia de serviciu 356 dispusa prin ordinul ministrului si publicata in monitorul oficial are caracter de lege?
- directorul trebuie sau nu sa tina seama de prevederile ei deoarece in instructie sunt prevazute articolele sus-mentionate plus fisa postului prin care functia DEF Sef este stabilita dar directorul refuza sa o incadreze la functie de conducere
- dupa ce am promovat in functie am obsevat ca pe actul aditional este trecut acelasi cod COR ceea ce nu mi se pare normal deoarece am atributii si raspunderi diferite fata de dispecerii din subordine, DEF Sef nu este trecuta in COR
Va multumesc.
Instructiunile de lucru publicate in Monitorul Oficial au caracter de lege si , prin urmare, respectarea lor este o obligatie.

Alte discuții în legătură

Mentiuni pe cim, instanta? sanda2s sanda2s Acum 4 ani am dat examen pentru ocuparea functiei de dispecer energetic feroviar sef. Dupa documentari privind aceasta functie am constatat ca aceasta nu ... (vezi toată discuția)
Funcția de dispecer energetic feroviar se ocupă, conform cor, ... sanda2s sanda2s Funcția de dispecer energetic feroviar se ocupă, conform COR, de către ingineri. Intrebarea: fiind pe această funcție, vechimea acumulată este ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca Florin Georgescu Florin Georgescu Intre anii 1985 si 1992 am ocupat functiile de dispecer energetic sef-tura la Dispeceratul Teritorial Bucuresti, respectiv dispecer energetic de retea si ... (vezi toată discuția)