avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Funcția de dispecer energetic feroviar se ocupă, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Funcția de dispecer energetic feroviar se ocupă, conform COR, ...

Funcția de dispecer energetic feroviar se ocupă, conform COR, de către ingineri.
Intrebarea: fiind pe această funcție, vechimea acumulată este de:
- inginer;
- dispecer;
- ambele?
Cel mai recent răspuns: sanda2s , utilizator 20:48, 20 August 2020
Postul de Dispecer energetic feroviar il poate ocupa numai cei cu Nivelul de instruire: 4 (studii superioare).

Vechimea cumulata pe aceasta functie, incadrare cu c.i.m., este vechime in munca si in specialitate.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc!
Am discutat si cu alte persoane si sunt putin confuz.
Un avocat mi-a spus ca cerintele de studii sunt cele prevazute de CCM chiar daca contravin COR.
Din cate stiu, potrivit art. 132 si 142 din Legea 62/2011 CCM trebuie sa fie intocmite cu respectarea legislatiei in vigoare, aktfel sunt nule.
Multumesc!

Cornel Vasile a scris:

Postul de Dispecer energetic feroviar il poate ocupa numai cei cu Nivelul de instruire: 4 (studii superioare).

Vechimea cumulata pe aceasta functie, incadrare cu c.i.m., este vechime in munca si in specialitate.

Intr-adevar, la încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaților au un caracter minimal.

Potrivit Legii 76/2002, utilizarea Clasificării ocupațiilor din România este obligatorie la completarea documentelor oficiale.
Va rog, daca puteti, sa imi explicati ce inseamna "drepturile angajatilor au un caracter minimal" asa cum prevede Legea 62/2011. Inseamna sa nu tina cont de prevederile legale?

ART. 37 din codul muncii prevede ca "Drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, în cadrul contractelor colective de muncă şi al contractelor individuale de muncă." - Deci doar DREPTURI si OBLIGATII si nu INCADRARI de functii
iar
ART. 38 din codul muncii prevede ca "Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi
este lovită de nulitate."

Daca coroboram art. 38 din codul muncii cu art. 132 si 142 din Legea 62/2011, nu inseamna ca CCM incalca drepturile prevazute de lege?

Alte discuții în legătură

[urgent] durata preaviz + norma de lucru Crusader2010 Crusader2010 Buna ziua, Am fost angajat in 2009 de o firma (in contract era trecuta durata de preaviz de 15 zile calendaristice), insa anul acesta mi se va desfiinta ... (vezi toată discuția)
Lamurire sanda2s sanda2s Buna ziua, Va propun spre dezbatere urmatoarea speta: - sunt dispecer sef in cadrul unui compartiment de dispecerat si conform fisei postului am in ... (vezi toată discuția)
Ccm cucucucu cucucucu Cum comentati acest artcol din legea dialogului social (3) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel ... (vezi toată discuția)