avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie, modificare si recuperare bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie, modificare si recuperare bani

Buna ziua
in urma cu un an, la insistentele nurorii mele si a fiului meu cel mic, am vandut un apartament in Tm cu suma de 38000 euro, suma de care ei aveau nevoie in acel moment pt achizitionarea unei case in loc Padureni, langa Tm.
Dupa vinderea apartamentului, achizitionarea casei, relatiile noastre s-au deteriorat irecuperabil. Ideea este ca intre noi s-a incheiat un contract de donatie pt o suma de bani, iar o alta clauza a fost ca in termen de 10 ani sa-mi fie restituita in rate lunare modice, suma de 10000 euro. Eu nu am primit niciun leu din acesti 10000 euro, si as dori sa stiu daca exista cai legale prin care as putea modifica contractul de donatie si as putea recupera cei 10000 euro?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 23:03, 21 Mai 2015
Da, puteti cere in instanta revocarea contractului de donatie pentru neindeplinirea unei clauze contractuale.
Revocarea donaţiei pentru rieîndeplinirea sarcinii se poate face numai prin hotărâre judecătorească, la cererea donatorului sau a moştenitorilor acestuia, ori la cererea creditorilor săi, dacă donatarul nu a îndeplinit sarcina ce i-a fost impusă prin contractul de donaţie.
Este irelevant dacă sarcina fusese stipulată în folosul donatorului, al donatarului ori al unui terţ.
Revocarea donatiei pentru neîndeplinirea sarcinii este însă facultativă, donatorul putând opta pentru a cere obligarea donatarului la executare.
Donatorul poate renunţa la dreptul de a cere revocarea donatiei pentru neîndeplinirea sarcinii (păstrând dreptul de a cere r.d. pentru alte cauze prevăzute de lege).
Prin efectul revocării, donaţia se desfiinţează retroactiv, donatarul fiind obligat a restitui donatorului bunul donat, liber de orice sarcini; el păstrează însă fructele percepute până la data introducerii acţiunii pentru revocare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)
Contractul de donatie poate fi anulat la cerere? Marian_200 Marian_200 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt proprietar al unui apartament prin contract de donatie intocmit de parinti (era mai ieftin decat contractul ... (vezi toată discuția)