Buna ziua, nu aveti cum proceda dvs.
Doar parintii pot ”anula” contractul de donatie (adica donatorul) dar, numai pentru anumite conditii.
Din punct de vedere juridic termenul folosit este: revocarea donatiei (nu exista anularea donatiei!)
În principiu, donatia este irevocabila, însă, pe cale judiciara , în cazurile expres prevazute de lege, aceasta poate fi revocata.
Cauzele legale de revocare a donatiei sunt:
1. Revocarea pentru ingratitudine:
- donatarul a atentat la viața donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, știind ca alții intenționează sa atenteze, nu l-a înștiințat;
- donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator;
donatarul refuza nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns la nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, tinandu-se, însă, seama de starea în care se afla bunul la momentul donatiei.
Acțiunea în revocarea donatiei pentru ingratitudine are caracter personal, putand fi introdusa doar de către donator, în termen de 1 an (termen de prescriptie) de la data la care donatorul a știut ca donatarul a savarsit fapta de ingratitudine.
Ca urmare a revocarii, donatarul este obligat sa restituie bunul donat, atunci când restituirea în natura este posibilia, sau, dacă bunul nu mai exista ori a fost instrainat, va fi obligat la contravaloarea acestuia de la data solutionarii cererii de revocare. Donatarul este obligat și la restituirea fructelor, începând cu data introducerii cererii.
Revocarea pentru ingratitudine nu aduce atingere drepturilor reale sau altor garantii asupra bunului donat dobandite de către terti de la donatar, doar dacă tertii au dobândit bunul cu titlu oneros și au fost de buna-credinta.
În cazul bunurilor supuse unor formalitati de publicitate, revocarea pentru ingratitudine nu produce efecte fata de terti atunci când tertul și-a inscris dreptul dobândit înaintea inregistrarii cerere de revocare în registrele de publicitate aferente.
2. Revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinii
Dacă donatarul nu indeplineste sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii săi în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donatiei. În cazul în care sarcina a fost stipulata în favoarea unui tert, acesta poate cere numai executarea sarcinii.
Dreptul la acțiunea prin care se solicita executarea sarcinii sau revocarea donatiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executata.
Ca urmare a revocarii, bunul se întoarce în patrimoniul donatorului liber de orice sarcini, donatia fiind desfiintata cu efect retroactiv de la data incheierii contractului.
Revocarea donatiei produce efecte și fata de drepturile dobandite asupra bunului de către terti de la donatar, sub rezerva dispozitiilor art. 1029 coroborat cu art. 1648 Cod civil.