avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Librete de economii CEC cu dobanda si castiguri auto
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Librete de economii CEC cu dobanda si castiguri auto

Buna ziua,

In limita timpului dvs disponibil, am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu urmatoarea problema :

Sunt mostenitoarea unor Librete CEC de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme si as vrea sa recuperez sumele indexate, cu dobanzile la zi.

Intrebarea este : ce sanse am sa dau in judecata CEC, in conditiile in care CEC + ANPC mi-au respins solicitarile de pana acum?

Problema de mai sus nu se incadreaza in : art.1 din Legea 9/2014 pentru completarea OUG 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice ce au constituit depozite la CEC, in vederea achizitionarii de autoturisme "..pentru persoanele care au depus sume de bani la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. înainte de 1 ianuarie 1990, calculul sumelor se va face cu raportare la perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 1990 până la data de 31 decembrie 2013".??

Mie asa mi s-a parut, insa CEC-ul are alta opinie (desigur), iar ANPC-ul pactizeaza cu CEC-ul, dupa cum era de asteptat...

Multumesc frumos pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: dannel50 , utilizator 15:02, 23 Mai 2015
Actul normativ de care amintiti se refera la persoanele care au depus suma intreaga (70.000 lei vechi) la CEC si asteptau conform legii din acea vreme, sa fie programati sa primeasca masina.
Dvs. ati mostenit carnete CEC (de 5.000 lei) cu dobanda si castiguri in autoturisme. Pentru acest gen de carnete CEC, statul nu acorda despagubiri pentru suma depusa.
Intre timp s-a devalorizat leul (s-au taiat 4 zero-uri). In prezent daca doriti banii, veti primi suma recalculata in RON, cu dobada acordata anual. La un CEC de 5.000 lei puteti primi cel mult 50 lei
Pe forum - in sectiunea Raspunsuri in comunitate - sunt mai multe discutii legate de acest subiect. De exemplu aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc pentru raspuns.

Legat de discutiile anterioare de pe forum am vazut ca nu au abordat problema din prisma Legii 9/2014, de aceea am intrebat.

Oricum, mi se pare discriminatorie aceasta situatie : adica pentru depozite, Statul i-a despagubit pe pagubiti, insa nu acelasi lucru este valabil pentru ceilalti, cei cu librete de economii. Si intr-un caz si in celalalt au fost vorba de bani, pentru care oamenii au muncit mai multe luni, poate chiar ani ca sa-i stranga, iar acum acei bani nu mai valoreaza nimic!!

Eu m-am trezit acum, pentru ca acum am gasit aceste librete, nu am stiut de existenta lor pana acum 1 luna, cand le-am gasit ...

Deci, inteleg ca acum nu se mai poate face nimic ...
diferenta constanta in faptul ca dvs sau titularii ati putut retrage sumele oricand pt ca erau la dispozitia dvs, ceilalti nu, au depus banii pt dacii si asteptau 5 ani sa le vina masina.
Le puteți valorifica mult mai bine, în timp, la colecționari. Precum carnetele de partid sau cravatele de pionieri.
Oricum, de la CEC primiți bani pt o ciocolată modestă.
Știu cum vă simțiți. În 1990 am depus un salariu pe un cec și, peste mai puțin de un an am vrut să-l lichidez. După plata taxelor, am reușit să cumpăr 2-3 ciocolate...cu alune.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fac parte din randul celor pacaliti de stat. Cum am putea zice altfel, daca ai imprumutat bani de la CAR si i-ai depus pe astfel de livrete CEC, pe numele copiilor, sa le cream un "vad" pentru mai tarziu (asa era obiceiul atunci, sa economisesti ceva bani).
In plus, am mostenit si eu niste carnete CEC din acestea, de la parinti, care atunci cand le-au pus pe numele copiilor si a nepotilor, sumele reprezentau ceva consistent. Numai parintii stiu cum au reusit sa economiseasca acesti bani.
Colega gi-jane2 motiveaza atitudinea statului fata de aceste carnete de economii (dupa hotararea ICCJ - daca nu ma insel cumva - data intr-o astfel de situatie).
De ce zic eu ca am fost inselati de catre stat ? La data hotararii denominarii leului, statul (prin reprezentantii sai autorizati, inclusiv CEC-ul nu au lamurit depunatorii asupra acestui aspect si atunci cand a aflat lumea, era deja prea tarziu. Oare de ce ?
Este greu de crezut ca aceste sume (multe milioane de lei vechi), regasite pe CEC-uri cu castiguri in autoturisme. dar si in apartamente, au fost modificate din condei, prin denominarea leului. Ce parere o avea BNR ?
Este adevarat ca nu s-a constituit o asociatie a detinatorilor de astfel de CEC-uri, dupa modelul celor care au depus bani pentru Dacie si sa deschida actiune in instanta impotriva statului. Statul s-a folosit de acesti bani multi ani, dand in schimb doar o dobanda simbolica.

Alte discuții în legătură

Cec livret de economii Mihaelaanton Mihaelaanton Mama mea detine niste livrete de economii de la CEC, cu sume importante pe ele. Sunt depozite, unul in valoare de 500000 lei, sunt si din acelea de 5000 lei cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera banii din carnetele cec de 5000 lei cu dobândă și câștiguri în autoturisme? Marina44 Marina44 Am doua carnete CEC de 5000 lei cu dobanda si castiguri in autoturisme din 1987 si doua carnete de 2000 lei si 1000 lei din \'93. Cum pot recupera banii? Am ... (vezi toată discuția)
Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre? ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa ... (vezi toată discuția)