avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu + contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu + contract individual de munca

Buna seara.

Sunt in urmatoarea situatie: lucrez din martie ca Administrator de Retea la un Provider de Internet local iar angajatorul mi-a promis carte de munca sub pretextul ca voi sta o luna in proba. in luna aprilie primisem deja pensia de urmas ( dupa decesul tatalui ) si i-am spus sa-mi faca contractul individual de munca incepand cu luna Mai, ca sa nu ma trezesc notificat de casa de pensii cum ca i-as fi pacalit si sa-mi ceara banii inapoi. Mai departe:

Acum ceva timp am avut o viroza respiratorie si am avut nevoie la doctor de o adeverinta din care sa rezulte ca sunt angajat. Angajatorul mi-a comunicat ca nu sunt deloc angajat ci colaborator si ca nu are ce sa-mi dea. Cand i-am solicitat copie dupa contractul de colaborare evident mi-a zis ca nu exista. Am insistat dar nu am primit nimic, doar amenintarea ca nu mai am ce cauta la munca. Amenintare pe care am ignorat-o intrucat ma prezint acolo zilnic si-mi fac treaba.

In momentul de fata l-am informat ca ii voi face plangere la Politie si ma voi adresa la ITM, Fisc si Casa de Pensii.
Este dispus sa stam de vorba ( nu e in regula cu foarte multe lucruri ) pentru a "rezolva" aceasta situatie insa doresc sa fiu informat in urmatoarele:

1. pana in prezent am luat 700 lei in mana. Lucrez ca Administrator de Retea si sunt absolvent al Facultatii de Psihologie iar in prezent trec anul II la programul Masteral Management Organizational si al Resurselor Umane. Stiu ca exista o lege conform careia absolventii de studii superioare sunt platiti mai bine. In conformitate cu Clasificarea Ocupatiilor in Romania postul meu este: 213902 administrator de retea de calculatoare cu ce salariu ar trebui sa ma plateasca acest domn ? Sau cum pot afla ? As avea nevoie si de articol pentru a i-l putea pune in fata. Din ce vad aceasta ocupatie necesita "studii superioare".

2. ne vom intelege asupra contractului individual de munca. ce-mi puteti recomanda sa-i pun in vedere angajatorului la realizarea si incheierea acestuia ? ( de exemplu contributiile la somaj, sanatate, asigurari sociale, etc ).
In firma se presteaza de asemenea ore suplimentare destul de des. Ar trebui sa fie prevazut ceva legat de acest aspect in Contractul Individual de Munca ?

Va multumesc !

PS: Studiile mele superioare sunt de 3 ani ( daca ajuta la ceva ) iar Masterul pe care il urmez este de 2 ani.
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
uwritetherules, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 12:31, 1 Iulie 2009
Sunteti sau nu angajat cu c.i.m. ?
Salariul minim ar trebui sa fie de 720 lei brut pe luna..... daca postul pe care-l ocupati este prevazut cu studii superioare, atunci salariul minim ar trebuie sa fie de 1200 lei pe luna.

pentru un salariu net de 700 lei, brutul ar insemna in jur de 942 lei :)
Conform legii, celor care au incheiate CIM li se retin, pe statul de plata, toate contributiile legale; pentru pensie, pentru sanatate, pentru somaj etc.
Specialitatea studiilor superioare absolvite de dvs. nu prea se leaga cu postul pe care-l ocupati .Se poate sa nu va ia in considerare studiile superioare si sa va plateasca la nivelul studiilor medii .
In general, la companiile private, salariul de negociaza anterior angajarii. Daca dvs ati concenit asupra acestui salariu, asta este.
Nu se poarta negocieri asupra contributiilor pentru ca acestea se platesc obligatoriu.
Puteti negocia asupra salariului, sporuri de ore suplimentare, alte sporuri daca este cazul, alte beneficii (tichete de masa, telefon. PC, etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim absolvent studii superioare ralucaflori ralucaflori Buna ziua, as vrea sa stiu care este salariul minim pentru un absolvent de studii superiare, va muntumesc (vezi toată discuția)
Salarizare 45rodica 45rodica Daca esti absolvent cu studii superioare si te angajezi pe un post de secretar este corect ca salariul brut oferit de angajatorul privat sa fie la nivelul ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza minim brut 2012 retromusculo retromusculo Puteti sa ma lamuriti cu privire la aceasta fraza: Coeficientul pentru muncitori este de 1,1, astfel că aceștia au un salariu de 770 de lei. ... (vezi toată discuția)