avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... cod rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

cod rutier

Fica mea lucreaza in Italia,a trimis masina proprietate personala in Romania pe o platforma,dupa care urmeaza sa vina si ea.Masina este inmatriculata in Italia.Care sant pasii de urmat si ce documente sant necesare pentru a circula in Romania fara probleme!Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Apostoaemihai , utilizator 13:07, 22 Mai 2015
Etapele premergatoare inmatricularii vehiculelor

Vehicule achiziţionate din UE care au mai fost înmatriculate

1. Obţinerea cărţii de identitate a vehiculului, a certificatului de autenticitate şi a inspecţiei tehnice periodice (ITP) de la Registrul Auto Roman (RAR).
2. Completarea tipizatelor (fişa de înmatriculare şi cererea de înmatriculare). Acestea se obţin prin descărcare directă de pe site-ul nostru de la secţiunea tipizate şi pot fi completate olograf.
3. Obţinerea vizei de la organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale (DITL) de la locul de domiciliu. Fişă înmatriculare (descarcă)
4. Achitarea taxei de înmatriculare funcţie de masa vehiculelor. (vezi taxe) Aceasta se poate achita la casieriile Direcțiilor de impozite şi taxe locale pentru sectoarele 1, 3, 4 şi 6, la CEC pentru sectorul 5 şi la orice oficiu poştal al CN Poşta Română SA din municipiul Bucureşti, pentru sectoarele 2 şi 4.
5. Obţinerea deciziei de calcul a timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii, de la organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care reprezintă:

a) în cazul persoanelor juridice şi al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale - organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe;

b) în cazul persoanelor fizice - organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana fizică.

6. Achitarea timbrului de mediu conform deciziei de calcul, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care contribuabilii sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau îşi au domiciliul fiscal, în contul 51.16.10.09 „Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule", codificat cu codul de identificare fiscală a contribuabililor persoane fizice sau juridice.
7. Încheierea asigurării obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie.
8. Achitarea şi obţinerea certificatului care atestă plata accizelor, de la ANAF competent, numai pentru persoanele fizice care solicită înmatricularea unui autoturism sau autoturism de teren de teren, achiziţie intracomunitară, a cărui capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3000 cmc, potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
9.Copierea documentelor originale acolo unde este cazul.
10. Depunerea dosarului de înmatriculare/transcriere la ghişeele instituţiei noastre.


Documente necesare pentru inmatricularea unui vehicul care a mai fost inmatriculat in UE

a) Cererea solicitantului; Cerere înmatriculare (descarcă)
b) Fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent; Fişă înmatriculare (descarcă)
c) Cartea de identitate a vehiculului original şi copie;
d) Documentul care atestă dreptul de proprietate original şi copie;
e) Actul de identitate al solicitantului original şi copie;
f) Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termen de valabiliate;
g) Copia asigurării RCA în termen de valabilitate;
h) Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
i) Dovada plăţii taxei de înmatriculare stabilită potrivit legii (vezi taxe);
j) Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare (vezi taxe) Se poate achita la CEC;
k) Decizia de calcul a timbrului de mediu pentru autovehicule emisă de organul fiscal competent din subordinea ANAF;
l) Dovada achitării timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii (original şi copie) şi decizia de calcul eliberată de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care reprezintă:

• în cazul persoanelor juridice şi al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale - organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe;
• în cazul persoanelor fizice - organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana fizică.

m) Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei pentru număr la rând respectiv 85 lei pentru număr preferenţial, sume achitate la ghişeul de depunere documente;
n) Certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Român;
o) În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie (descarcă)
p) Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.
r) În situaţia în care persoana care a realizat achiziţia intracomunitară a mijlocului de transport şi solicită înmatricularea acestuia, nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art.153 din Legea nr.571/2003 cu modificările şi completările ulterioare, se vor depune, după caz, şi următoarele documente:

• formularul “Certificat privind atestarea plăţii taxei pe valoarea adăugată, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport noi”, dacă mijlocul de transport este nou în sensul titlului VI din Legea nr.571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, (vezi model) (descarcă)
sau
• formularul “Certificat”, dacă mijlocul de transport nu este nou în sensul titlului VI din Legea nr.571/2003, cu modificările şi completările ulterioare (vezi model) (descarcă).

În conformitate cu prevederile Ordinului comun MAI-MFP nr.168/2039/2010 – publicat în M.Of. nr.327/06.09.2010, certificatul se obţine de la Administraţia Naţională de Administrare Fiscală, Administraţia Finanţelor Publice competente pe raza cărora solicitanţii îşi au domiciliul sau sediul (vezi tabel adrese ANAF) (descarcă).

s) Certificat care atestă plata accizelor, în cazul în care persoanele fizice care solicită înmatricularea unui autoturism sau autoturism de teren, achiziţie intracomunitară, a cărui capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3000 cmc, potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Modelul certificatului care atestă plata accizelor este prevăzut în Ordinul Preşedintelui ANAF publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 663/29.10.2013.

[ link extern ]
Daca masina este inmatriculata in Italia poate sa o radieze si apoi sa o inmatriculeze in Romania?Va multumesc!
Raspunsul referitor la radiere este conditionat de interesul proprietarului
Daca acesta intentioneaza sa utilizeze auto strict in Romania,este necesara radierea
Daca doreste utilizarea temporara in Romania,nu este necesara radierea bunului mobil in Italia
Proprietarul intentioneaza sa utilizeze auto numai in Romania iar intrebarea mea este daca auto este inmatriculata in Italia,avand toate documentele,o poate radia si apoi inmatricula in Romania sau trebue sa mearga in Italia pentru radiere!Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare masina sh - orase diferite alexandru08 alexandru08 Buna ziua Vreau sa cumpar un autoturism neinmatriculat in romania (doar cu nr rosii) de la o persoana din Cluj (eu fiind din Bucuresti). Proprietarul masinii ... (vezi toată discuția)
Intrebare inmatriculare masina alexandru8 alexandru8 Buna ziua. Am si eu o mica problema, recent am cumparat o masina, printr-un intermediar acesta mi-a dat toate actele inclusiv financiaru propietarului de la ... (vezi toată discuția)
Remat dacia 1300 alecumihai alecumihai Buna ziua. As avea cateva lamuriri in legatura cu radierea unei masini, scoaterea ei din evidentele politiei si primariei. Mai exact, am o Dacia 1300, a ... (vezi toată discuția)