Lucrez la o firma de outsourcing pe IT din Romania de un an, iar in momentul in care m-am anagajat am participat initial la un training de 2 saptamani impreuna cu alte 9 persoane, training tinut de niste angajati ai firmei, actuali colegi ai mei.
Exista un act aditional la CIM in care este precizat faptul ca daca voi pleca de la firma lor va trebui sa platesc suma de 3000 de euro, ce reprezinta spun ei costul trainingului, proportional cu perioada lucrata, adica as mai avea de platit doar 1500 de euro.
Vreau sa imi dau demisia si sa respect zilele de preaviz si as dori sa stiu care ar fi sansele in eventualitatea in care as fi dat in judecata, sa fiu nevoit sa platesc banii respectiv in conditiile in care se poate observa din avion ca acel training de 2 saptamani nu costa 10 persoane x 3000 EURO = 30.000 EURO.
Un alt aspect ar fi faptul ca pana acum vreo 2 luni pe contractul de munca primeam salariul minim pe economie, deoarece restul banilor il primeam printr-un contract facut intre PFA-ul meu si o alta societate tot a lor cu sediul in USA.
Intr-adevar, nerespectarea de către salariat a obligatiei de a nu avea initiativa incetarii c.i.m. pe durata mentionata in actul aditional determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
In literatura de specialitate s-a opinat :
"Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)" (textul se refera la fostul art.195 care in prezent a devenit art.198).
Nimeni nu va poate spune exact care va sunt sansele, intrucat solutia o da instanta pe baza probelor administrate in cauza.
Actul aditional a fost semnat la vreo 8 luni dupa desfasurarea trainingului, pe el fiind trecuta o data dinaintea inceperii trainingului, deoarece initial clauza era pe contractul cu pfa dar s-a renuntat la pfa. Ar mai fi putut sa inregistreze actul aditional la ITM avand in vedere ca au trecut 8 luni de la "data semnarii", iar daca nu este inregistrat nicaieri, acest act aditional este valabil??
Eu zic ca merita sa incerci , oricum in cel mai rau caz poti pierde in instanta si daca iti faci pfa pe o alta persoana, o sa ai doar salariul minim pe ec . Ei de acolo isi pot pune oprire max 30% deci o sa le resitui bani 300 lei pe luna :). Sau daca ai un job mai bine platit poate recuperezi diferenta de bani in cateva luni si nu mai stai la actualii angajatori, banuiesc ca nu de la prea mult bine vrei sa pleci ci din cauza ca nu te platesc.
Litigiu munca
Marrynerro
Buna ziua,in 2013 am semnat un contract de școlarizare cu o firma si la finalul școlarizării au făcut un act adițional in care era menționată suma de ... (vezi toată discuția)