avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere a tatalui din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere a tatalui din drepturile parintesti

Bună ziua, mă numesc Doru Maria,am un copil care acum are 12 ani. Am divorţat de tatăl copilului în 2005. În sentinţa de divorţ copilul a fost încredinţat pentru creştere mie. În 2008 i-am cerut acestuia dacă nu îmi plăteşte pensia alimentară sa îmi semneze prin notariat că este de acord ca fata să treacă pe numele meu. Am făcut acest demers numai administrativ ,fiind înregistrata în Monitorul Oficial şi la Starea Civilă. Din momentul în care a semnat nu am ţinut nici o legătură cu tatăl copilului. Întrebarea mea este dacă vreau sa plec cu copilul din ţară în excursie trebuie să îl caut ca să-mi dea semnatură. Vă mulţumesc pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: maria2003 , utilizator 13:45, 24 Mai 2015
Nu va trebuie semnatura tatalui daca copila v-a fost incredintatat dvs spre crestere si educare.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, in cazul Dvs. nu este necesar acordul celuilalt parinte:

LEGEA nr. 248 din 20 iulie 2005 (*actualizată*) privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 17.
(1) Minorilor cetăţeni români, care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, li se eliberează paşapoarte simple în următoarele condiţii:
a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal;
b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal.
(2) Minorii cetăţeni români, care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pot fi incluşi în paşapoartele ambilor părinţi sau, după caz, în paşaportul unuia dintre părinţi, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a). În cazul în care minorul este titular al unui paşaport simplu, acesta poate fi anulat la solicitarea părintelui, concomitent cu efectuarea menţiunii privind includerea în paşaportul acestuia.
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
d) minorului care este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.
(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
(7) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) -d) trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul minorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Va multumesc mult pentru raspunsul promt

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt a trece vama cu un minor ansi ansi Buna ziua...!!! Am un copil de 4 ani si sunt divortata....detin si custodia copilului. Vrem sa plecam in vacanta in Grecia. Imi pute-ti spune ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma gianialex-nicoleta gianialex-nicoleta am un baietel de 8 ani.nu am fost casatorita cu tatal lui.in certificat poarta numele de familie al tatalui.de la 6 saptamani nici eu nici fiul meu nu l-am ... (vezi toată discuția)