avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuzuri facute de presedintele si administratorul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuzuri facute de presedintele si administratorul blocului

presedintele si administratorul blocului in care locuiesc fac diverse abuzuri. I-am reclamat la serviciul de specialitate din primarie si am primit raspuns scris cu neregulile constatate: la cheltuieli, pentru apartamentul presedintelui numarul de persoane oscileaza de la luna la luna, dupa bunul lui plac, intre 1 si 3 persoane, neexistand cereri scrise ale acestuia pt, scutirea de la plata si aprobate de comitetul executiv, conform legii; repartizarea cheltuielilor se face pe nr. de persoane si nu pe cota-parte indiviza; dispozitii de plata cu diverse sume de bani fara semnatura presedintelui sau cenzorului; o factura de internet a administratorului aprobata verbal de presedinte si pusa la "alte cheltuieli"pe listele de contributie ale locatarilor, fara stirea/aprobarea acestora sau a comitetului executiv;sumele care revin ca si total in listele de cheltuieli sunt mai mari decat valoarea facturilor, administatorul declarand ca are ea un plus de casa pe care il detine, dar nu detine registru de casa; administratorul nu a depus niciodata situatia elementelor de activ si pasiv la nivelul asociatiei; nu exista registru de evidenta a fondului de rulment (se tine intr-un caiet A5); presedintele nu a putut prezenta o serie de documente solicitate de primarie cu privire la activitatea lui, pe motiv ca nu a primit adresa de la primarie; nu a convocat in 2 ani de activitate nicio sedinta la bloc; presedintele a primit reclamatie scrisa de la un locatar sa verifice cate persoane stau in apartamentul unei prietene de famlie a acestuia si nu a facut verificari (stau 2-3 persoane iar la cheltuieli este trecuta o persoana) iar primaria nu face verificari in acest sens; am inteles ca vor fi sanctionati contraventional pentru aceste nereguli cu vreo 500 lei fiecare dar la nesimtirea acestora as dori sa fie trasi la raspundere mai serios. As putea sa le fac plangere penala pentru aceste abuzuri, si mai exact cum as pute-o formula (care sunt abuzurile lor conform legii penale: abuz in serviciu-ma rog, functia care o detin, alte infractiuni pentru ca e vorba de banii locatarilor de care ei au dispus dupa bunul lor plac sau altele prin incalcarea legii 230 din 2007) si unde o adresez? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Musina lenuta , utilizator 14:17, 28 Martie 2018
Solicitati informatii si consultanta la Primaria locala - compartiment Asociatii de proprietari precum si de la Federația Asociațiilor de Proprietari din România din strada Sfinții Apostoli nr.44, București, tel.021 335 5232
Cu sprijinul a cel putin 20% din proprietari puteti organiza o adunare generala extraordinara si sa decideti schimbarea presedintelui si administratorului pentru gestionare proasta a asociatiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt in aceeasi situatie.Din legislatia existenta Primaria poate da doar amenzi contraventionale neimplicindu-se in cauze penale in cazul meu.Urmez o cale penala in care aduc probele gasite ca nereguli de Primarie cit si altele.Am trecut de camera preliminara unde s-a dat solutie definitiva de completarea urmariri penale pentru mai multe capete de acuzare.Dar fiecare cauza are particularitatile ei.Nu toti presedinti sunt in cirdasie cu administratori aducind prejudicii proprietarilor dar sunt si destui care o fac si trebuie dovediti cu probe...succes. Cit despre o adunare cu peste 20% din proprietari este destul de greu pentru ca se vor gasi destui sa-i ,,ajute'' pe ceilalti,iar dumneavoastra trebuie sa dovediti ca ati depus toate eforturile pentru desfasurarea sedintei(afise si convocator pentru toti membri asociatiei si cu anuntarea ordinii de zi care cu votul celor prezenti se poate completa si in sedinta)plus tabel cu cei peste 20% sustinatori care adera la cauza dumneavoastra,pentru a nu va trezi ca nu vine nimeni sau vin mai putini si pierdeti cauza din start...
bureac62 a scris:

se vor gasi destui sa-i ,,ajute'' pe ceilalti
..

Chiar credeti ca orice proprietar dupa ce este informat despre abuzurile presedintelui de asociatie staruie sa ii tina partea ?
@marius

Verificati atent activitatea administratorului ,care detine si calitatea de functionar public impotriva caruia eventual puteti formula plangere penala daca aveti motive intemeiate
Impotriva presedintelui de asociatie este mai greu sa probati savarsirea unei fapte sub incidenta legii penale-dar nu este imposibil totusi sa existe astfel de cazuri

Administratorul nu este functionar public.
Un functionar public lucreaza in institututii publice, are si o lege dupa care functioneaza si, un lucru foarte important pentru deosebirea de alta functie din domeniul administrativ, depune juramant.
Administratorul de bloc nici nu lucreaza in institutie publica si nici nu depune juramant.

@marius_cj

Puteti sa faceti plangere penala, dar pentru dv. ar fi important in acest demers sa aveti si probe care sa se incadreze in aspectul penal al faptelor.
Chestiunea cu persoanele puse sau nepuse la plata din diferite apartamente nu intra in sfera penalului, dar punerea pe liste a unor sume nejustificate prin documente, asta da, pentru ca inseamna furt. De neregulile din listele de intretinere raspund atat administratorul, cat si cenzorul, cat si presedintele care ar trebui sa semneze aceste liste.

Alte discuții în legătură

Asociație locatari PrisecaruOana PrisecaruOana Bună ziua! Locuiesc intr-un bloc în care se presupune ca exista o asociație a locatarilor și un administrator. Eu am dubii în privința aceasta, am făcut ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc este functionar public? gabiilie776 gabiilie776 Administratorul unei asociatii de proprietari de apartamente este considerat functionar public? Dar presedintele asociatiei? (vezi toată discuția)
Nereguli la bloc marius_cj marius_cj locuiesc intr-un bloc social (apartinand de primarie) in care un grup de locatari fac legea, mai exact la cheltuielile de bloc apar anumite persoane (cele in ... (vezi toată discuția)