Decizia nr. III
din 2 decembrie 2002 ICCJ
În aplicarea prevederilor art. 147 alin. 2 şi ale art. 2151 din Codul penal, stabileşte:
1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar.
2. Fapta acestuia de însuşire, folosire sau traficare, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează constituie infracţiunea de delapidare.
Potrivit art. 147 al. 1 Cod penal, prin funcționar public se înțelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unități dintre cele la care se referă art.145 Cod penal, iar art.145 Cod penal defineşte noțiunea de public ca fiind tot ce privește
autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
Codul penal în art. 147, al. 2 defineşte și noțiunea de funcționar, aceasta având o sferă de cuprindere mult mai extinsă.
Astfel, prin funcționar, se înțelege persoana menționată în al.1, adică funcționarul public, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei persoane juridice de drept privat.
Prin urmare, în accepțiunea legii penale, o persoană poate avea calitatea de funcționar public doar dacă desfăşoară o activitate în cadrul unei autorități sau instituții publice, pentru o altă persoană juridică de interes public precum şi o activitate în cadrul unui serviciu de interes public. Sunt vizate autorități, instituții si servicii publice organizate atât la nivel central cât şi local.
În al doilea rând, observăm că noțiunea de funcționar o include atât pe cea de funcționar public, cât şi pe cea de salariat, așa cum este aceasta definită în dreptul muncii, adică persoana încadrată în muncă, în baza unui contract individual de muncă, la un angajator persoană juridică ce desfăşoară o activitate fie cu scop patrimonial, fie nepatrimonial.
~ final discuție ~