avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuzuri facute de presedintele si administratorul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuzuri facute de presedintele si administratorul blocului

presedintele si administratorul blocului in care locuiesc fac diverse abuzuri. I-am reclamat la serviciul de specialitate din primarie si am primit raspuns scris cu neregulile constatate: la cheltuieli, pentru apartamentul presedintelui numarul de persoane oscileaza de la luna la luna, dupa bunul lui plac, intre 1 si 3 persoane, neexistand cereri scrise ale acestuia pt, scutirea de la plata si aprobate de comitetul executiv, conform legii; repartizarea cheltuielilor se face pe nr. de persoane si nu pe cota-parte indiviza; dispozitii de plata cu diverse sume de bani fara semnatura presedintelui sau cenzorului; o factura de internet a administratorului aprobata verbal de presedinte si pusa la "alte cheltuieli"pe listele de contributie ale locatarilor, fara stirea/aprobarea acestora sau a comitetului executiv;sumele care revin ca si total in listele de cheltuieli sunt mai mari decat valoarea facturilor, administatorul declarand ca are ea un plus de casa pe care il detine, dar nu detine registru de casa; administratorul nu a depus niciodata situatia elementelor de activ si pasiv la nivelul asociatiei; nu exista registru de evidenta a fondului de rulment (se tine intr-un caiet A5); presedintele nu a putut prezenta o serie de documente solicitate de primarie cu privire la activitatea lui, pe motiv ca nu a primit adresa de la primarie; nu a convocat in 2 ani de activitate nicio sedinta la bloc; presedintele a primit reclamatie scrisa de la un locatar sa verifice cate persoane stau in apartamentul unei prietene de famlie a acestuia si nu a facut verificari (stau 2-3 persoane iar la cheltuieli este trecuta o persoana) iar primaria nu face verificari in acest sens; am inteles ca vor fi sanctionati contraventional pentru aceste nereguli cu vreo 500 lei fiecare dar la nesimtirea acestora as dori sa fie trasi la raspundere mai serios. As putea sa le fac plangere penala pentru aceste abuzuri, si mai exact cum as pute-o formula (care sunt abuzurile lor conform legii penale: abuz in serviciu-ma rog, functia care o detin, alte infractiuni pentru ca e vorba de banii locatarilor de care ei au dispus dupa bunul lor plac sau altele prin incalcarea legii 230 din 2007) si unde o adresez? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Musina lenuta , utilizator 14:17, 28 Martie 2018

Decizia nr. III
din 2 decembrie 2002 ICCJ
În aplicarea prevederilor art. 147 alin. 2 şi ale art. 2151 din Codul penal, stabileşte:
1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar.
2. Fapta acestuia de însuşire, folosire sau traficare, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează constituie infracţiunea de delapidare.
Totusi, este o diferenta intre calitatea de functionar (simplu) si cea de functionar public!
Administratorul, cel de bloc, este un functionar care in schimbul unui salariu presteaza munca pentru asociatia respectiva si atat!
Functionarul public este functionarul care in schimbul unui salariu presteaza munca de interes public.
@ynocentta
Una este functionarul public si alta functionarul (simplu).
Asa cum v-am spus, functionarul public are o lege speciala, depune juramant de credinta atunci cand este numit pe aceasta functie si presteaza in autoritati publice. De-aia se cheama "public".

Interventie moderator
Administratorul nu e functionar public. Pricepeti asta in sfarsit dupa ani de zile de cand va toc aceeasi precizare? Reusiti sa intelegeti un text scris? Ca altfel nu ne mai straduim si va stergem direct postarile.
pag.105 si urmatoarele - [ link extern ]

Potrivit art. 147 al. 1 Cod penal, prin funcționar public se înțelege orice persoană  care exercită  permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unități dintre cele la care se referă art.145 Cod penal, iar art.145 Cod penal defineşte noțiunea de public ca fiind tot ce privește
autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

Codul penal în art. 147, al. 2   defineşte  și noțiunea de funcționar, aceasta având o sferă  de cuprindere mult mai extinsă.

Astfel, prin funcționar, se înțelege persoana menționată  în al.1, adică  funcționarul public, precum  şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei persoane juridice de drept privat.

Prin urmare, în accepțiunea legii penale, o persoană  poate avea calitatea de funcționar public doar dacă  desfăşoară  o activitate în cadrul unei autorități sau instituții publice, pentru o altă  persoană  juridică  de interes public precum  şi o activitate în cadrul unui serviciu de interes public. Sunt vizate autorități, instituții si servicii publice organizate atât la nivel central cât şi local.

În al doilea rând, observăm că noțiunea de funcționar o include atât pe cea de funcționar public, cât şi pe cea de salariat, așa cum este aceasta definită în dreptul muncii, adică persoana încadrată în muncă, în baza unui contract individual de muncă, la un angajator persoană  juridică  ce desfăşoară o activitate fie cu scop patrimonial, fie nepatrimonial.

Ce pot face impotriva administratorului de bloc care ma discrimineaza sunt singura care de 3 ani nu locuiesc la apartament proprietate si platesc reparatii dar nu se executa ,toti locatarii de pe scara sunt uniti,deoarece au avantaje,scutiri,etc,eu nu beneficiez de reparatii la acoperis bloc dar achit reparatiile,am apa in casa infiltrata in pereti dau bani,dar ..promisiuni si peste un an cand vin nimic,detin probe,pe martori nu mizez,ce pot face,multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociație locatari PrisecaruOana PrisecaruOana Bună ziua! Locuiesc intr-un bloc în care se presupune ca exista o asociație a locatarilor și un administrator. Eu am dubii în privința aceasta, am făcut ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc este functionar public? gabiilie776 gabiilie776 Administratorul unei asociatii de proprietari de apartamente este considerat functionar public? Dar presedintele asociatiei? (vezi toată discuția)
Nereguli la bloc marius_cj marius_cj locuiesc intr-un bloc social (apartinand de primarie) in care un grup de locatari fac legea, mai exact la cheltuielile de bloc apar anumite persoane (cele in ... (vezi toată discuția)