avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vandalizare autoturism, spatiul public
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vandalizare autoturism, spatiul public

Buna ziua ,

In noaptea dintre 21.05-22.05 am parcat masina langa tribunaul vechi , pe cheiul Dambovitei , pe o straduta lateral . Erau multe locuri libere , cu toate astea un baietel de etnie rroma tot incerca sa ma diretioneze . I-am facut semn sa ma lase in pace . Dupa ce am parcat masina , baietelul imi cere bani “ de un suc “ , ii spun ca nu am . insista , ii spun ca nu am pentru ce sa ii dau , erau locuri libere pe alese , ma injura , ma ratiosesc si eu la el si imi continui drumul. Cand m-am intors la masina , ambele usi de pe partea stanga erau zgariate adanc pe toata suprafata lor.
Intrebarea mea este daca pot sa imi recuperz banii pentru reparatie , neavand casco ?
Pot forta politia sa faca filaj , in prezenta mea ( pentru a il recunoaste ) , in zona , pentru a-l descoperi pe parcagiu ?
Fiind minor, poate sa faca puscarie ?Sau poate fi dat in judecata ?
Parintii lui pot fi trasi la raspundere ?
Daca il surprind in flagrant poate fi acuzat si de cersetorie ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CatalinCD , utilizator 21:18, 25 Mai 2015
Dacă este minor sub vârsta de 14 ani nu poate să răspundă penal.
În civil, pe răspunderea civilă delictuală, pot fi obligați părinții să achite prejudiciul.
Totul este să adunați probe pentru a dovedi cum s-a petrecut fapta.Puteți încerca și prin mediere repararea prejudiciului, chemând părinții minorului la mediator.
Sigur că cineva ar trebui să facă ceva pentru ca oamenii să nu mai fie păgubiți prin astfel de fapte.Dar cine să stea în zonă? Suntem în România.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2015
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Multumesc pentru promptitudine!
Da, as vrea intai sa fac filaj cu politia pana cand il prindem, si m-ar fi interesat si ce ar fi de facut daca politia de la sectia 14 nu vrea sa organizam astfel de operatiuni.
Cum pot fi parintii obligati sa plateasca pentru daunele cauzate ?

Daca nu vrem sa ajungem mai rau, nu cred ca mai e cazul sa acceptam ca nu se poate face nimic pentru ca "suntem in Romania". Daca ceva nu ne convine, este de datoria noastra sa schimbam acel lucru. Are cineva idee cum se poate propune o lege pentru a fi aprobata ?
Ma gandeam ca cei care nu au venituri sa fie obligati sa munceasca in folosul fie unei firme private, fie in folosul unei institutii a statului, pana cand obtin veniturile necesare pentru a acoperi daunele provocate, si acestea sa fie restituite pagubitului, nu statutului.
Puscaria nu mai e de ajuns, trebuie sa fie pusi sa plateasca cu munca lor!
In primul rand trebuie sa depuneti plangere penala pentru distrugere.
Este posibil sa mai fi fost depuse plangeri similare iar politia sa aiba o evidenta a micilor distrugatori.
Poate exista camere de supraveghere in zona.

Propunerea unei legi nu este chiar usoara

Constitutia Romaniei
Art. 74 – Iniţiativa legislativă
(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.
(3) Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată.
(4) Deputaţii, senatorii şi cetăţenii care exercită dreptul la iniţiativă legislativă pot prezenta propuneri legislative numai în forma cerută pentru proiectele de legi.
(5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente să le adopte, ca primă Cameră sesizată.
" Dacă este minor sub vârsta de 14 ani nu poate să răspundă penal."
Cand eu tot spun ca nu exista Justitie in Romania... mi se tot sterg postarile...
Ce importanta are ca e minor ??? daca ii trage un glontz in cap fiicei unui judecator tot nu raspunde penal ?
Hai sa fim seriosi...

Procesul/medierea cu parintii (daca acestia vor fi identificati) va costa ceva .
Debitorii pot sa nu posede nimic si sa fie fara nici o sursa de venit - o posibilitate si atunci vor declara :ia chemesa dupa mine ca altceva n-am!

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez? propunere modificare lege danaa1 danaa1 Doresc sa propun o modificare a unei legi. Din cate stim,doar parlamentarii fac si voteaza legi. Cum sa procedez pentru propunere de modificare a unei legi? ... (vezi toată discuția)
Sa schimbam legea impreuna ContSters87904 ContSters87904 As dori sa stiu daca propunerile noastre de schimbare legislativa sunt trimise undeva sau raman aici blocate. Ar spre beneficiul nostru al tuturor sa plece ... (vezi toată discuția)
Bacalaureat 2012-2013 - propunere tibors tibors Rog pareri avizate pentru propunerea de a acorda Diploma de Bacalaureat pentru TOTI ABSOLVENTII de clasa a XII-a, cu acordarea notei in intervalul 5.00 - ... (vezi toată discuția)