avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gestionare diferente apa la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gestionare diferente apa la asociatie

Diferenta rezultata intre consumul de a. c.din factura furnizor si consumul declarat de proprietarii apartamentelor cu apometre (69 din totalul de 70 un singur ap. necontorizat) este de 50 m.c.In mod corect aceasta diferenta se repartizeaza in intregime la plata, apartamentului necontorizat ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:08, 25 Mai 2015
tomasso a scris:
Diferenta rezultata intre consumul de a. c. din factura furnizor si consumul declarat de proprietarii apartamentelor cu apometre (69 din totalul de 70 un singur ap. necontorizat) este de 50 m.c.In mod corect aceasta diferenta se repartizeaza in intregime la plata, apartamentului necontorizat ?

Depinde si de alte elemente pe care trebuie sa le aveti in vedere si care ar fi normal sa le cuprindeti intr-un regulament de gestionare a apei adoptat de comitetul executiv.
Daca inca nu aveti un asemenea regulament, pana o sa-l faceti, tineti cont de:
- media consumului pe una persoana din asociatia dumneavoastra in lunile anterioare si repartizati-i celui necontorizat in functie de persoanele din apartamentul respectiv
- daca media este, de exemplu 7 m.c. / persona iar in acel apartament necontorizat locuiesc 7 persoane, ati rezolval problema repartizandu-i 49 m.c. ; daca are 3 persoane repartizati-i 21 m.c. iar diferenta celor contorizati

Dar insistati ca si acel ultim apartament sa-si instaleze apometre iar pe viitor diferenta va fi suportata de toti, avand toti apometre.
Ca sa-l "stimulati" sa ia decizia de instalare a apometrelor, repartizati-i intr-o luna intreaga diferenta, chiar cea de acum de 50 m.c. si spuneti-i ca asa se va intampla luna de luna pana-si monteaza apometre.
Puteti adopata un regulament prin care stabiliti ca repartiozarea diferentelor sa se faca tinand cont de mai multe criterii:
- pe numar de persoane (de ex. pana la maxim 7 m.c. sau media din asociatia dv)
- cresterea pretului unitar (de ex. cu pana la max. 10%) fata de pretrul furnizorului
- proportional pe cota indiviza daca diferenta nu se anuleaza prin aplicarea primelor doua metode; aceasta se poate intampla rar, in cazul unor avarii pe instalatia comuna.


Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2015
Adriantot, moderator
@tomasso
De unde ati scos baremul de 3.3 mc?
V-am mai spus, dar se pare ca trebuie sa repet.
Baremurile se aplica unor condominii care nu au contoare de bransament. Existau odata, si poate mai exista si acum, cartiere in care apa se contoriza la mai multe blocuri, la un cvartal intreg, astfel incat fiecare bloc era facturat la pausal. In aceste conditii, in baza numarului de persoane declarate de asociatiile de proprietari, se repartizau in facturi valoarea consumurilor, tinandu-se cont de aceste baremuri.

In prezent, marea majoritate, daca nu chiar toate condominiile sunt contorizate la nivel de bloc pentru apa rece si la nivel de scara pentru apa calda. Deci nu se mai pot aplica beremurile de care stiati dv.

Da, fiecare asociatie isi redacteaza un regulament de repartizare a acestor consumuri, unele repartizari sunt mai simpliste, folosindu-se un singur criteriu, altele sunt mai sofisticate, aplicandu-se mai multe criterii ponderat, tinandu-se cont de varietatea cauzelor acestor diferente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)