avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Plafon impozit pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Plafon impozit pe profit

Conform legislatiei, o microintreprindere trece de la plata impozitului pe venit la cel pe profit dupa atingerea pragului de 65000 eur cifra de afaceri sau daca desfasoara activitati de management si consultanta, iar cifra de afaceri provenita din acestea reprezinta cel putin 20 % din totalul cifrei de afaceri. Va rog frumos, daca imi puteti spune, activitatile de intermediere in comert pot fi incadrate la consultanta si management?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: lunamoon , utilizator 09:59, 7 Iulie 2015
intermedierea nu este consultanta din punctul meu de vedere
conteaza ca scrie in ctr si factura. Sa nu apara cuvantul consultanta
daca apare atunci poate sa fie reclasificata in consultanta
Eu am inteles altceva. Nu sunt specialist si eu ma confrunt cu probleme similare. Din ce am citit reiese ca o microintreprindere cu 3% pe venit trece la 6% pe profit cand cifra de afaceri depaseste 100.000 euro. Daca esti neplatitor de tva, treci la platitori de tva cand depasesti plafonul de 35.000 euro sau de 65.000 euro (nu mi-e foarte clar care este acest plafon si ce reprezinta el, sunt mai multe legi).

Trecerea la TVA
Regula generala este aceea ca o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Daca pe parcursul anului cifra de afaceri a unei firme este egala sau superioara plafonului de 35.000 de euro, aceasta are la dispozitie zece zile pentru a solicita inregistrarea in scop de TVA.
“Termenul de zece zile se considera incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit”, explica Adrian Teampau.
Ioana Iorgurlescu subliniaza ca de la data la care plateste TVA, persoana impozabila respectiva va fi obligata sa aplice TVA la valoarea livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii efectuate, corespunzator cu prevederile legale aplicabile si va avea drept de deducere a TVA din facturile emise de furnizorii sai, daca sunt indeplinite conditiile stipulate de lege.
“In momentul trecerii la regimul normal de taxare, persoana impozabila va trebui sa ajusteze taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, si, in anumite conditii, a bunurilor de capital aflate inca in folosinta in scopul desfasurarii activitatii economice”, adauga Ioana Iorgulescu.
Cand unitatea economica neplatitoare de TVA depaseste plafonul de 35.000 de euro si se inregistreaza ca platitoare de TVA, aceasta nu mai poate reveni la statutul de neplatitoare de TVA, chiar daca cifra de afaceri anuala va fi din nou sub acest plafon.

Impozitele
Firmele neplatitoare de TVA achita aceleasi taxe precum celelalte companii din acelasi domeniu si de acelasi profil, dar platitoare de TVA.
In general, o firma plateste impozite in functie de tipul de organizare, daca are sau nu angajati, taxe locale, daca detine bunuri imobile sau autovehicule etc.
Diferenta dintre cele doua tipuri de firme este ca cele neplatitoare de TVA nu colecteaza TVA de la beneficiarii serviciilor sale.
“In ceea ce priveste celelalte tipuri de impozite, acestea sunt datorate in functie de forma de organizare”, subliniaza Adrian Teampau.
De exemplu, o microintreprindere cu o cifra de afaceri de sub 100.000 de euro plateste impozit pe venit. Cand cifra de afaceri a microintreprinderii depaseste 100.000 de euro, aceasta este obligata sa plateasca impozitul pe profit (diferenta dintre venituri si cheltuieli, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile).
“O firma neplatitoare de TVA, daca are salariati, achita exact aceleasi contributii salariale ca si o firma platitoare de TVA”, mai spune Adrian Teampau.


[ link extern ]

De la 1 iulie 2012, organizatiile economice neplatitoare de TVA au fost trecute automat de la un plafon de 35.000 de euro (119.000 de lei) la unul de 65.000 de euro (220.000 de lei). Acest plafon se refera la cifra de afaceri anuala.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon cifra de afaceri pentru microintreprinderi Stefan_M Stefan_M Buna seara, am o nelamurire legata de noile modificari ale codului fiscal pentru anul 2016, mai exact fac referire la plafonul cifrei de afaceri, dupa cum se ... (vezi toată discuția)
Depasire prag 220000 lei ca gps gps buna ziua! daca in luna septembrie avem CA peste 220000 lei, ce declaratie se depune si cand? momentan depunem declaratiile 100 si 300 trimestrial, si suntem ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe profit si plata tva ramonacoconetu ramonacoconetu o intreprindere daca este platitoare de tva este implicit si platitor de impozit pe profit? are legatura directa impozitul de 3% si neplatitor de tva? (vezi toată discuția)