avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Colectarea și prelucrarea datelor cu caracter ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal în cazul ONG-urilor

Bună ziua,

În ciuda cercetărilor făcute, nu am reușit să mă lămuresc în totalitate în ceea ce privește aceste aspecte, v-aș fi recunoscătoare dacă m-ați putea ajuta!

1. E legal să se transmită informațiile cu caracter personal ale membrilor unui ONG către un alt ONG cu profil asemănător în vederea informării acestor membrii asupra activităților de interes?

2. Cel de-al 2-lea ONG trebuie să declare și să se înregistreze ca operator de date personale?

3. Dacă se realizează un formular prin care persoanele interesate să se înscrie pentru primirea unui newsletter, este necesar ca ONG-ul să se înregistreze ca operator de date personale?

4. La încrierea într-un ONG, când un membru oferă informații cu caracter personal, ar trebui menționat undeva ce se întâmplă cu acestea și că prin înscriere își dau acordul să fie folosite pentru a fi informați sau chiar transmise către colaboratori cu profil asemănător (și unde ar trebui menționat)?

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 09:24, 27 Mai 2015
Buna ziua!
Incerc sa clarific cateva aspecte:
1. Daca persoanele vizate si-au dat acordul, da, o astfel de transmitere este legala. Daca nu exista un astfel de acord, trebuie sa analizati daca este cumva aplicabil un caz in care nu este necesar acordul persoanei vizate, conform reglementarilor legii 677/2001
2. Daca al doilea ONG nu actioneaza/foloseste datele in numele si pe seama primului ONG (ca imputernicit al acestuia, in intelesul legii 677/2001) da, trebuie sa se inregistreze la ANSPDCP
3. Da, este necesar sa ONG-ul sa fie inregistrat ca operator de date cu caracter personal. Fiind vorba despre newslettere, veti avea in vedere si prevederile Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice
4. Da, ar trebui preluat acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal prin actul de adeziune; in acelasi act ar trebui sa fie mentionate scopurile in care ONG-ul intentioneaza sa prelucreze datele cu caracter personal, scopuri pe care le are deja notificate catre ANSPDCP

Anumite particularitati pot sa apara, de la caz la caz. De exemplu, anumite prelucrari pot diferi daca prin "membri ai unui ONG" va referiti la salariati sau la voluntari.

Cu stima,
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Membrii ONG-ului sunt voluntari studenți, în acest caz se schimbă procedura?

Confuzia mea provine de la faptul că aici organizațiile apar ca nefiind nevoite să se înregistreze ([ link extern ] ):

g. când prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la propriii membri este efectuată de către asociaţii, fundaţii sau orice alte organizaţii fără scop patrimonial, exclusiv în vederea realizării specificului activităţii organizaţiei, cu condiţia ca datele să nu fie dezvăluite unor terţi fără consimţământul persoanei vizate;

În fine, la partea de transmis către terți este clar că nu se poate fără acord, însă în rest nu ar însemna că nu mai e necesară înregistrarea? Și dacă cineva se înscrie la newsletter, nu în își dă implicit acordul de a-i fi folosite datele cu caracter personal?
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
Tallulah, utilizator
Buna ziua!
Conform legii voluntariatului 78/2014, art 12 lit. c),
"Art. 12
Contractul de voluntariat trebuie să conţină minimum următoarele drepturi ale voluntarului:
[...]
c)dreptul la confidenţialitate şi protecţia datelor personale;"

Chiar daca notificarea catre Autoritate nu este necesara, asta nu exclude obligativitatea respectarii reglementarilor specifice prelucrarilor datelor cu caracter personal.
Dumneavoastra sunteti exceptat de la notificare, dar ONG-ul care primeste datele nu este in cazul prelucrarii "datelor cu caracter personal referitoare la propriii membri"

Prelucrarea datelor cu caracter personal se poate efectua in varii scopuri, acordul trebuind a fi exprimat pentru fiecare din scopurile declarate. De exemplu, daca o persoana isi da acordul sa fie inclus intr-un program de informare, nu inseamna ca si-a dat acordul si pentru scopuri precum transmiterea datelor sale catre diferiti parteneri ai operatorului. Veti detalia aceste scopuri in contractul de voluntariat.

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmitere revisal lenareg lenareg Pentru transmiterea REVISALULUI este necesara inregistrarea la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor? (vezi toată discuția)
Notificari anspdcp lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, A aparut in Monitorul Oficial in 28.12.2015 un act normativ prin care inteleg ca o parte din prelucrările datelor cu caracter personal trebuie ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ca operator de date personale Dalia2015 Dalia2015 Buna ziua! Administrez un site de dating si am aflat ca trebuie sa ma inregistrez ca operator de date personale la ANSPDCP. Pentru platile care se fac pe ... (vezi toată discuția)