avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna seara,

sunt o graviduta in 5 luni,iar peste 2 luni,mai exact pe 10 iulie implinesc 1 an de munca in actuala firma.

Intrebarea mea este cand trebuie sa intru in prenatal ca sa pot sa dispun de indemnizatia dupa nasterea copilului?

O alta intrebare este daca firma la care trebuie sa lucrez trebuie sa imi prelungeasca contractul de munca pentru a dispune de acea indemnizatie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 26 Mai 2015
Buna seara,
Pt a beneficia de indemnizatia de CCC nu are relevanta data intarii in concediul de maternitate. Acest tip de concediu se acorda pentru o perioada de 126 de zile, de regula 63 de zile inainte de data prezumata a nasterii si 63 de zile dupa data nasterii.
Legea va permite ca sa solicitati mai multe zile de conced de maternitate anterior nasterii cu conditia ca dupa nasterea copilului sa aveti cel putin 42 de zile de concediu medical (obligatoriu).
Daca aveti un CIM pe durata determinata acesta va inceta la data expirarii.
Alex2yo4u a scris:

....
O alta intrebare este daca firma la care trebuie sa lucrez trebuie sa imi prelungeasca contractul de munca pentru a dispune de acea indemnizatie?

Multumesc!


Angajatorul nu are obligatia de a va prelungi durata c.i.m., chiar daca sunteti in concediu medical, concediu de maternitate sau in CCC.

Potrivit art.56 alin.1 lit.i C.mun., contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, chiar daca sunteti intr-o situatie de mai sus.

De asemenea, art.49 C.mun. dispune la alin.(5) : De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical anca.d anca.d Buna ziua! Am urmatoarea speta: o salariata, in prezent gravida, lucreaza pe o perioada determinata de un an. Contractul de munca ii expira la 31.01.2016 iar ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal - contract de munca pe perioada determinata adela_trandafir adela_trandafir Buna ziua, sunt insarcinata in 30 de saptamani si voi naste la sfarsitul lunii iulie 2012. La actualul angajator am CIM incheiat pe perioada detrminata de 6 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua didi81 didi81 va rog sa ma ajutati cu un raspuns!sunt insarcinata in 16 saptamani,sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata.am anuntat la resurse umane ... (vezi toată discuția)