avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Regularizare consum apa trecut pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Regularizare consum apa trecut pausal

Buna seara, am si eu nevoie de sprijinul dvs in legatura cu asociatia de proprietari unde locuiesc,mai concret cu plata apei pausal.ultima citire la apa am dat-o in luna februarie 2014.in tot acest timp am fost trecuta pausal, 5 mc de persoana.avand in vedere ca noi consumam in medie 15 mc pe luna nu m-a deranjat.anul acesta in ianuarie am vrut sa reglementez situatia sa depun citirea la apa sa se poata face regularizarea, adica ...daca in tot acest timp am consumat mai mult decat am platit sa pot plati,cu penalitatile aferente si daca am consumat mai putin nu aveam nici un fel de pretentii la restituirea banilor.spre surprinderea mea presedintele asociatiei m-a instiintat verbal ca nu se poate face nici o regularizare ca mai tb sa platesc inca o data consumul de apa din feb 2014 pana in prezent, adica dupa calculele mele vreo 300 mc de apa, banii acestia fii d considerati penalitati ca nu am dat citirea si a tb sa fiu trecuta pausal.bineinteles ca nu am dat nici o citire si am continuat sa platesc pausal.dar acum vor sa vina cei de la asociatie sa citeasca apometrele,conform legii asoc de propr ,cu un preaviz de 5 zile sunt obligata sa le deschid,dar ce pot face cand ma vor pune sa platesc din nou toata apa consumata mai bine de un an?
As dori sa va citez un paragraf din procesul verbal al adunarii generale " adunarea generala hotaraste cu votul proprietarilor prezenti mentinerea sistemului de penalitati si a modalitatilor de calcul al acestora la fel ca in 2013.In anul 2014 se vor calcula penalitati
-la apartamentele la care nu se predau la termen formularul cuprinzand consumurile de apa si nr de pers, 2 sau mai multe luni consecutive,administratorul a trece in tabelele lunare pt calculul intretinerii un numar de persoane egal cu nr de pers inregistrat in ultima luna cand la respectivul apartament s-a predat formularul completat, IAR CONSUMUL DE APA , CONSUM PAUSAL 5MC APA/PERS;CANTITATEA DE APA TRECUTA PAUSAL NU SE REGULARIZEAZA,CONTRAVALOAREA SA IN LEI SE CONSTITUIE IN PENALIZARE".Dumneavoastra ce intelegeti din acest paragraf?preseintele asociatiei noastre intelege ca tb sa platesc toata apa din nou,de la ultima citire pana in prezent adica dupa socoteala mea aproximativa vreo 18000 lei.ESTE POSIBIL ASA CEVA?ce ma sfatuiti sa fac?cei din cadrul primarie considera ca hotararile adoptate de adunaea generala sunt litera de lege.se pot baza pe acest paragraf pe care l-am copiat intocmai din procesul verbal de sedinta sau ESTE O CLAUZA ABUZIVA?
chiar daca m:justcuz:otivele mele pt care cu am dat citiea la apa nu sunt intemeiate as dori sa ma justific.locuiesc singura cu 2 copii ,lucrez de la 8 la 16,iar cand ajung acasa singurele griji sunt copii,verificarea temelor,lectii suplimentare,mancare,curatenie, iar administratorul este de o impertinenta iesita din comun,i-a cerut fetitei celei mari sa semneze nu stiu ce tabele,celei mici ii cere de cate ori o vede afara citiea apometrelor spunandu-i ca daca nu le dam ne da in judecata, si mai mult intr-o zi cand eram la sedinta cu parintii,fetita cea mica era singura acasa, cea mae la scoala iar cand m-am intors donul administrator ma astepta acasa stand in bucatarie sa semnez un tabel.intreband fetita de ce a deschis usa mi-a spus ca a sunat insistent,lucru stiut ca facea asa si cand eram eu acasa si a tipat sa deschida usa urgent ca este administratorul,fetita s-a speriat si a deschis.acum am rezolvat aceasta problema pt ca i-am spus ca ii fac reclamatie la primarie si la protectia copilului pt hartuire de minori.inca o data,stiu ca aceste motive nu sjnt o scuza, dar va rog ajutati-ma sa ies din aceasta incurcatura.in cazul unui proces,contra cost bineinteles,ma puteti sprijini?
Va multumesc frumos
Sunt aspecte distincte calcularea consumului apa in sistem pausal si aplicarea de penalitati la sume neachitate in termenul stabilit
Daca ati achitat perioada mentionata in sistem pausal presedintele de asociatie nu are temei legal sa impuna achitarea retroactiva de consum al carui consum a fost perceput
CANTITATEA DE APA TRECUTA PAUSAL NU SE REGULARIZEAZA,CONTRAVALOAREA SA IN LEI SE CONSTITUIE IN PENALIZARE"

Exprimarea este defectoasa in conditiile in care se dispune "cantitatea de apa trecuta pausal...si "constravaloarea se constituie in penalitati"
Daca adunarea generala a hotarat calcularea in sistem pausal a unui consum estimat,
valoarea acestuia a fost impusa in lista de plata
Incercati sa solutionati amiabil cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presdintelui de asociatie
Succes !
carstea03072007 a scris:

Am uitat sa specific un lucru important,hotararile ad generale nu au fost contestste in termenul legal prevazut de lege de 45 de zile,de nici unul proprietarii membrii ai asociatie.sistemul de penalitati este acelasi din 2013 pana in prezent
multumesc
Pot sa inteleg ca daca nu ati "dat consumul", asociatia sa va repartizeze un consum in pausal - ceea ce, pana la urma este ceva normal. Cu toate necazurile pe care le aveti, trebuie, macar atunci cand mergeti sa achitati intretinerea sa cititi contorul si sa-l dati administratorului. Mai puteti colabora cu un vecin, adica sa va ajutati intre dvs. in aceasta privinta. La noi chiar este incetatenita aceasta actiune - vine un vecin cu 2-3-4 fise, le inregistram si nu este nicio problema.

Bun, spuneam ca pana la un moment dat inteleg ce vrea asociatia, insa faza cu penalizarile nu o pricep de fel. Deci despre regularizarea consumului nu mai poate fi vorba, insa a penaliza o suma, probabil achitata deja, aici "se rupe firul" intelegerii mele.

Ce va sfatuiesc:
- nu mai incercati faza cu regularizarea, cum-necum este vina dvs;
- incercati ca de-acum inainte sa predati la as. prop. consumul real;
- incercati sa explicati in scris tot cum intelegeti dvs. sa rezolvati acest diferend (in conditiile achitarii la zi a intretinerii, nu si a penalizarilor despre care ati facut vorbire);
- chiar daca va actioneaza in judecata, sunt putine sanse ca instanta sa acorde dreptul asociatiei de a calcula penalizari in acest mod - chiar daca adunarea generala, prin acea propozitie ciudata, a stabilit alceva;

V-as ruga sa ne mai tineti la curent cu evolutia evenimentelor. Daca pe urmatoarea lista de plata apar si sume penalizatoare ca efect al acelei hotarari a AG, imediat faceti contestatie - totul in scris, cu numar de inregistrare.

Faza cu patrunderea in locuinta a administratorului in timp ce dvs. nu erati acasa - constituie un abuz grosolan si puteti face reclamatie la sectia de politie de care apartineti. Explicati tot ceea ce ne-ati povestit - mai ales ca in casa era un copil (fetita), va dati seama ce inseamna acest lucu? Poate organele de politie il vor mai tempera din avantul lui revolutionar. Cum sa faci asa ceva - omul este intreg la minte?

Succes!
Trebuia sa sunati la 112 si sa chemati politia. Administratorul nu avea ce sa caute in casa cu fata in lipsa parintelui.

Ceea ce va cere acum presedintele asociatiei este un abuz. Dvs. ati platit apa , in sisteme pausal, luna de luna.
Deci pentru ce sa va calculeze penalizari ? La ce sume calculeaza penalizari, cum le stabileste ? A intarziat plata facturii catre furnizorul de apa din cauza dvs.?
Faptul ca nu ati dat indexul contoarelor , chiar daca ati platit pausal, nu va indreptateste sa solicitati recalcularea consumului . Renuntati la acesta idee si incepeti sa comunicati lunar indexurile. Pentru a nu avea probleme , puteti fotografia contoarele si apoi sa trimiteti imaginile prin email pe adresa administratorului, sau le imprimati si apoi le depuneti in casuta postala a administratiei.

Hotararea Ad. Generale este nelegala. Aveti grija pe cine alegeti in Comitetul executiv si ce hotarari adoptati. Legislatia s-a schimbat , nu mai administram imobilele dupa ureche, sunt raspunderi si penalitati in Legea 230/2007
Dar cenzorul ce a facut ? El are obligatia sa avizeze dpdv legal toate deciziile si hotararile Ad.Gen. si Com. Executiv.

Alte discuții în legătură

Plata apei la pausal cristinutza_craiova cristinutza_craiova Buna seara, Am apometre montate si la baie, si la bucatarie, insa nu duc citirea lor decat o data la cateva luni, din aceasta cauza mi s-a pus la plata apa la ... (vezi toată discuția)
Regularizare consum apa pluto13 pluto13 In situatia in care, din civerse motive, nu am putut duce citirea apometrelor la asociatie intr-o luna de zile, luna in care, pe buna dreptate, in lista de ... (vezi toată discuția)
De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)