avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ?

De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? Legile spun că sistemul Paușal se aplică doar celor care nu au apometre și sumele trebuie regularizate la un moment dat, nu cum procedează ilegal, mulți conducători de Asociații !
Este suficient să vedeți ce scrie în DEX pentru a nu se mai comite abuzul de a impune Paușalul oricui, mai ales dacă are apometre (fără să mai regularizeze sumele estimate, așa cum procedează legal Electrica S.A., Engie, ApaTerm, etc.): „PAUȘAL ➲ Este un sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care INSTALAȚIILE NU SUNT ÎNZESTRATE CU APARATE DE MĂSURAT CANTITĂȚILE CONSUMATE, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. („Pauschale” în germană). [ link extern ]
Dacă nu s-a făcut controlul tuturor apometrelor din Asociație conform legilor, noi nu vom mai plăti pierderi (diferențe) de apă, deoarece este evident că ele nu sunt calculate lunar la valori reale, concomitent pentru toți proprietarii, altfel sunt valori discriminatorii. În acest sens, citez dintr-un articol de ziar care arată obligațiile oricăror șefi de Asociații: <<< Elena Lupu, Iași: „Ce se poate face în privința locatarilor care nu declară corect consumul de apă la Asociația de Proprietari ?”. Paraschiva Ursache, șef Serviciu Asociații Proprietari, Primăria Iași: „În vederea minimalizării diferențelor de apă ce se înregistrează la nivelul imobilului sau al Asociației de Proprietari din care face parte d-na Elena Lupu, Comitetul Executiv al Asociației va supune analizei, în cadrul unei ședințe, constituirea unei comisii pentru verificarea apometrelor individuale și citirea, lunar sau periodic, a indecșilor contoarelor debit-metrice. Comisia poate fi constituită din reprezentanți ai Comitetului Executiv, administrator, etc. Cu ocazia verificării, se va întocmi un proces verbal cu precizarea situației constatate în fiecare apartament verificat.” >>>
Impunerea de către șefii unei Asociații a consumului de apă în regim Paușal (mai grav, și fără Regularizare) este total ilegală și abuzivă, știind că legea impune calculul în sistem Paușal doar dacă nu există apometru în apartamentul respectiv. Se vede că iar șefii Asociațiilor nu știu și nu aplică legile din domeniu și abuzează de funcții.
Citez din H.G. nr. 1588/2007: Art.38. - (1) ÎN LIPSA CONTOARELOR DE ÎNREGISTRARE A CONSUMULUI DE APĂ, REPARTIZAREA CONSUMULUI SE FACE PE BAZĂ DE BAREMURI PE FIECARE TIP DE CONSUMATOR ÎN PARTE, potrivit normelor legale.
Art. 41. - (1) CHELTUIELILE PE CONSUMURI INDIVIDUALE SE REPARTIZEAZĂ ÎN FUNCȚIE DE INDEXUL REPARTITOARELOR DE COSTURI, conform normei tehnice și metodologiei elaborate de A.N.R.S.C.U.P. București.
La Anexa 2 dintr-o lege locală se specifică explicit: Pentru apartamentele la care nu s-au citit apometrele și nici proprietarii n-au dat luna anterioară consumul de apă la sediul Asociației, se ia în calcul CONSUMUL DE APĂ DIN LUNILE ANTERIOARE.
Vedeți în acest sens câteva articole din Normele Metodologice ale A.N.R.S.C., de facturare și repartizare pe proprietarii individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branșamentului condominiului:
Art. 7. (1) Citirea se poate realiza și de către proprietar, caz în care reprezentantul legal al Asociației de Proprietari are obligația de a centraliza datele și de a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puțin TRIMESTRIAL. (13) ÎN SITUAȚIA ÎN CARE ÎNTR-O LUNĂ NU SE EFECTUEAZĂ CITIREA CONTOARELOR DIN APARTAMENT, CONSUMUL VA FI ESTIMAT CA FIIND EGAL CU CONSUMUL LUNII PRECEDENTE.
Art. 8. Dacă proprietarul spațiului cu destinație de locuință nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, SE IA ÎN CONSIDERARE CONSUMUL AFERENT CITIRII ANTERIOARE ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea să se facă luna următoare.
Art.9. Condominiile care au montate contoare individuale în căminul de branșament în procent de peste 50% vor fi facturate în baza indicațiilor aparatelor de măsură. Pentru restul apartamentelor din condominiu care nu au montate contoare în căminul de branșament consumul se stabilește la Paușal, în conformitate cu Ordinul nr. 29/N/1993 al M.L.P.A.T.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 14:44, 31 Iulie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand le stiti atat de bine, care este rostul intrebarii aici pe form ?
Ce este la noi?
Cand nu aveam apometre cu citire radio, avea si proprietari indolenti care nu prezentau consumurile (indecsii apometrelor) la asociatie. Avem un regulament intern care prevedea:
- daca un proprietar nu prezenta indecsii la asociatie 1 luna, administratorul il trece cu consumul de pe luna trecuta;
- daca proprietarul nu aduce indecsii nici a doua luna, este trecut in pausal (7 mc/pers.;
Aici intervine o situatie:
- daca proprietarul aduce indecsii la sediul asociatiei a 3-a luna, administratorul este obligat sa-i recalculeze consumul (pausal - cantitatea rezultata din indecsi);
-daca proprietarul nu aduce indecsii nici a 3-a luna, va fi trecut tot in pausal, dar fara a i se mai face regularizarea, chiar daca aduce indecsii la sediul asociatiei.

In aceasta idee, ar trebui sa va informati la sediul asociatiei, unde administratorul, cred ca lucreaza dupa un regulament intern hotarat in AG sau dispus in com. ex. - adica nu poti sa stai dupa un proprietar - chiar daca are cele mai bune intentii, dar nu prezinta luni de-a randul consumul de apa, bulversand calculul repartizarii costurilor la apa in cazul nostru.
Dvs. aveti cunostinta de acest RI? Cunoasteti implicatiile in care 2-3 proprietari dintr-o scara nu prezinta consumurile la timp pentru a fi incluse in listele de plata?
Va spun toate acestea deoarece cu alte ocazii faceati mare cazde diferentele care apar luna de luna sau ma rog, intr-o luna intr-un fel, in alta luna se regularizeaza, in alta luna... da?

Revin: dvs. pretindeti ca stiti f. bine legile, dar ne intrebati pe noi de ce unele asociatii impun sistemul pausal. Pai tocmai v-am raspuns cum este in zona noastra.
Proprietarii afectati de acest sistem pausal sa faca bine sa prezinte, la timp si in fiecare luna consumurile de apa si nimeni nu o sa le impuna sistemul pausal.
Acum, de cand ne-am schimbat apometrele clasice cu cele cu citire radio, chiar ca nu mai este cazul sa procedam cum am scris mai sus. Este/nu este proprietarul acasa, cititorul prin radio isi face datoria si asociatia poate purcede imediat la calculul repartizarilor. Citirea se face aproape instantaneu (ma rog, citirea intr-o scara cu 44 de apartamente se realizeaza in 15-20 sec.).
Succes!
Știu că ar trebui să fie un Regulament de Ordine Interioară, dar chiar și așa, de ce să se impună acest sistem Paușal, deoarece știm că însăși definiția din DEX spune că el nu se aplică decât în cazul în care nu există apometre ?
Dacă o persoană consumă 1, maxim 2 mc pe lună, de ce să i se impună 5 mc, știind că acea persoană ori e bolnavă, ori e mai mult plecată perioade lungi de timp ?
Știu că acel Ordin 29/N/1993 al MLPAT ar permite impunerea Paușalului celor care nu aduc indecșii apometrelor după maxim 3 luni, dar tot în legislație văd că scrie că Paușalul se aplică celor fără aparate de măsură sau pentru cele defecte.
La fel, legea spune că se trec ultimele valori ale acelor apometre, sau măcar o medie a acelora.
Odată ce restul furnizorilor de Utilități precum Electrica S.A., Engie S.A., etc., regularizează din oficiu acele valori ale apometrelor, de ce șefii Asociațiilor impun regula ca proprietarii care nu pot din varii motive să declare lunar indecșii apometrelor, să fie „amendați” prin acei 5 mc de persoană, pe care aceștia refuză să-i regularizeze la valorile existente pe cadranele apometrelor, după ce proprietarul respectiv le aduce la un moment dat ?

Cum e posibil să avem noi organe care aplică „amenzi” de tipul ăsta, cu toate că au ca probă aparatele de măsură care arată consumul real al apei ? Odată ce ai la un moment dat valoarea, o regularizezi sau o stornezi, așa cum procedează restul furnizorilor de Utilități !
Ăsta e un abuz maxim al șefilor de Asociații, fără dubii este o încălcare a art. 1.345 NCC * Îmbogăţirea fără justă cauză * - „Cel care s-a îmbogățit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura propriei sale îmbogăţiri şi în limita pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană.”
Dau un exemplu: Dacă într-un apartament sunt 3 persoane care consumă lunar, în medie, 4-5 mc (e posibil, am exemple) și nu pot aduce timp de mai multe luni (poate chiar ani) indecșii apometrelor (din varii motive plauzibile), ce facem, forțăm această familie să plătească 15 mc de apartament, știind că ei consumă maxim 4-5 mc pe lună ?
Hai să punem consumul lor lunar mediu la 5 mc. Astfel, șefii Asociației impun acelei familii, conform acelui Regulament abuziv, să plătească în plus 10 mc/lună, fără a se regulariza suma la citirea apometrelor !?
Să zicem că acea familie a plecat de urgență în altă localitate sau în altă țară, fără a putea să anunțe sau să pună un vecin să intre în apartament să-i citească apometrul (eu n-aș da voie nimănui să intre pe proprietatea mea, în lipsa mea).
Ar rezulta un calcul de 120 mc impuși ilegal în plus acelei familii, care poate dovedi că n-a consumat aberația aia de metri cubi. Știind că un metru cub de apă costă 7,3 lei, acea familie e obligată să cotizeze 876 lei, banii intrând abuziv în contul Asociației, cu toate că realitatea consumului e cu totul alta. Cum în orice proces totul e bazat pe probe și pe contoare de măsură a consumului, păi valoarea acelor contoare trebuie să fie valoarea finală, altfel ce e peste, reprezintă fapta penală de Înșelăciune aflată în Codul Penal, art.244.
Dacă familia respectivă ar veni după 1 an și-i va invita pe șefii Asociației să-i citească indecșii apometrelor, aceștia de ce să refuze regularizarea, impunând acea adevărată amendă, care se va lăsa și cu penalizări abuzive ?
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata timp cat Legea permite intocmirea unui Regulament Intern, noi, aici discutam discutii - ca sa nu zic altceva...
Ce inseamna in opinia dvs,. ca o familie
...și nu pot aduce timp de mai multe luni (poate chiar ani) indecșii apometrelor (din varii motive plauzibile), ce facem, forțăm această familie să plătească 15 mc de apartament, știind că ei consumă maxim 4-5 mc pe lună ?

Eu as vrea ca dvs. sa faceti parte din structurile de conducere a unei asociatii. Ce poate face administratorul care se intalneste luna de luna - sau ani cum ziceti, cand o familie, (din varii motive plauzibile) nu prezinta consumul apei ? Ce motive plauzibile ar fi acceptate de comunitate in opinia unui proprietar corect, cand stie ca odata pe luna trebuie sa prezinte consumul de apa? Ce te faci cu un asemenea proprietar cand se face o verificare inopinta a instalatiei, il gasesti cu tot felul de artificii care sa deregleze consumul normal al apometrului?
Va agatati de aceasta chestiune si ne luati cu imbogatire fara justa cauza - tocmai, cand nimeni nu se imbogateste in aceasta situatie. Ai o obligatie simpla de care trebuie sa te achiti si cu asta basta.
Pleci din localitate, din tara, pleci de pe Pamant, da, not problems, dar inainte de a pleca, te prezinti la asociatie, notifi asociatia in acest sens, poti lasa pe cineva sa aiba grija de locuinta, declari ultimul index la apometru si pleci unde vrei.
Asa se intampla, de obicei, in asociatia noastra - cu toate ca am avut si exceptii - ceva de genul - Ce vrei dom'le daca am plecat in Germania, la fiul meu, trebuia sa anunt toata asociatia sa se stie? Ce suntem pe timpul "impuscatului"? Si sa vezi cu cine discutam, nu cu fistecine, ci cu oameni trecuti prin scoli inalte, nu de-alde noi, acestia cu un liceu amarat sau o scoala tehnica....
Va mai dau un exemplu: la un moment dat observ ca un fost coleg de serviciu nu a adus indecsii intr-o luna. Ce zic eu? Iaca "mosu' a uitat si el odata. Ce fac, ii trec ultimul consum, care in mod normal apare si pe lista de plata... Ei, omu' nostru era in concediu de odihna, iar cand a ajuns acasa a vazut "isprava" facuta de mine. A fost un scandal monstru, ce sa mai zic, doar merci ca nu am ajuns in instanta ! Cine a fost de vina? Cine a procedat gresit?

Cum v-am mai spus, acum am trecut la apometre cu citire radio si aceste probleme au mai disparut pentru ca proprietarul nu mai are si grija citirii si prezentarii indecsilor la asociatie...
Adam Grecu a scris:

Eu as vrea ca dvs. sa faceti parte din structurile de conducere a unei asociatii. Ce poate face administratorul care se întâlnește luna de luna - sau ani cum ziceti, când o familie (din varii motive plauzibile) nu prezintă consumul apei ? Ce motive plauzibile ar fi acceptate de comunitate în opinia unui proprietar corect, cand stie ca odată pe luna trebuie sa prezinte consumul de apa ? Ce te faci cu un asemenea proprietar când se face o verificare inopinata a instalației, îl găsești cu tot felul de artificii care sa deregleze consumul normal al apometrului?
Pleci din localitate, din țară, pleci de pe Pământ, dar înainte de a pleca, te prezinti la asociatie, notifici asociatia în acest sens, poti lăsa pe cineva sa aibă grija de locuință, declari ultimul index la apometru și pleci unde vrei.
Asa se întâmplă, de obicei, în asociația noastră - cu toate ca am avut și excepții - ceva de genul „Ce vrei dom'le dacă am plecat în Germania, la fiul meu, trebuia sa anunț toată asociația, să se știe ? Ce, suntem pe timpul împușcatului" ?
Și sa vezi cu cine discutam, nu cu fitecine, ci cu oameni trecuți prin școli înalte, nu de-alde noi, aceștia cu un liceu amărât sau o școala tehnica....

Văd că bateți monedă pe aceste Regulamente Interne, care clarifică modalitatea de verificare și contorizare a consumului.
Dvs. ziceți că aveți peste 500 de proprietari în Asociația dvs. și ați impus niște reguli tuturor, nu-i așa ? Mai ales regula prin care administratorul e obligat să verifice la 3 sau la 6 luni toate apometrele din Asociația pe care o gestionează, pentru a nu avea reclamații din cauza faptului că nu există consumuri reale și clar verificate, concomitent, la toți proprietarii din blocurile respective.
Dacă nu dovediți ca și Administrator că ați verificat TOATE APOMETRELE din blocurile respective, proprietarii nemulțumiți ar trebui să nu mai plătească pierderile (diferențele), deoarece, aproape sigur, sunt mulți proprietari care nu dau indecșii apometrelor, iar dvs. veți fi acuzat că nu ați stabilit un consum real.
Pe mine, ca proprietar corect, nu mă interesează că veți aduce ca argument că anumiți proprietari nu sunt acasă sau nu vor să deschidă - eu vreau să-mi arătați că ați făcut orice pentru stabilirea ne-discriminatorie a consumului tuturor vecinilor din fiecare bloc ... nu ne interesează metoda prin care trebuie să aveți stabilit un consum lunar de apă, real și total transparent.
DACĂ DVS. NU DOVEDIȚI CĂ AȚI VERIFICAT TOATE CELE APROXIMATIV 1000 DE APOMETRE ȘI DACĂ N-AȚI LUAT INDEXURILE TUTUROR PROPRIETARILOR (CONCOMITENT), PROPRIETARII CINSTIȚI AU DREPTUL SĂ REFUZE PLATA DIFERENȚELOR (PIERDERILOR) DE APĂ, FĂRĂ VERIFICAREA APOMETRELOR DIN CONDOMINIU (e regulamentul făcut pentru toți, păi hai să-l respectăm cu toții) !
Eu, când am fost pentru 8 luni membru în Comitetul Executiv în anul 2013, am văzut că la blocul nostru cu 54 de apartamente aveam de plată lunar diferențe imense de apă, de zeci de lei pentru fiecare apartament. Vrând să văd motivul acestor diferențe mari de apă, am mers cu fostul administrator în control să verificăm apometrele și indecșii lor, și am descoperit că la vreo 25 de apartamente (restul ori nu erau acasă, ori n-au deschis) consumul nu era declarat corect, fiind cu vreo 350 de mc mai mult decât se declarase oficial. Dacă verificam toate apometrele, era posibil să fi fost un consum ne-declarat mult mai mare.
În acest caz, ne-știind consumul real de apă, de ce să mai plătim noi, cei corecți, ceea ce alții nu declară cinstit ? Avem dreptul să contestăm aceste sume și să nu mai plătim dacă nu se aduce dovada că s-au citit toate apometrele, concomitent !

De exemplu, în Asociația noastră există un Regulament intern pentru verificarea și contorizarea apometrelor, care spune la articolul 5:
Contoarele individuale se vor citi, de regulă, în ultima zi a lunii de consum, pe cât posibil, în aceeași zi în care se citesc contoarele de branșament/spațiu cu altă destinație decât de locuință. Administratorul are responsabilitatea centralizării datelor și prelucrării corecte a acestora.

Cum și la noi sunt aproape 500 de proprietari, vreau să știu cum aduce dovada administratorul nostru că a respectat Regulamentul Intern, centralizând în mod real și corect consumurile lunare din fiecare apartament ?
Dacă tot ne repetați mereu că noi toți trăim în co-proprietate forțată și totul este la comun, de ce să nu faceți orice să ne arătați că ați verificat concomitent toate consumurile de pe proprietatea comună ... nu interesează modalitatea, odată ce aveți scris în legi și regulamente interne, o faceți, să nu fie certuri și discuții că se plătesc consumuri ne-verificate ?
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
flory_mr, utilizator
Dl. Grecu v-a raspuns deja, au trecut la apometrele cu citire radio. Nu exista o solutie tehnica convenabila altfel ( si v-as ruga sa va puneti in pielea acelui administrator) pentru a gasi calea de mijloc astfel incit cei care nu se obosesc a da ultimul index al consumului (lunar in mod normal, sau atunci cind esti nevoit sa pleci de acasa o perioada mai lunga) sa nu fie cumva "penalizati", dupa o perioada de timp.. Traiul in comun inseamna si niste responsabilitati. Regulamentul dat ca exemplu de dl. Grecu e rezonabil.

Daca doriti, va expun un caz si mai grav, in asociatia in care sunt co-proprietar sunt la fel foarte multe apartamente. Am ajuns fruntasi la datorii catre furnizorul de apa, din citeva motive foarte simple, unul ca exista la atitea persoane si cazuri sociale cu probleme, dar, mai grav, sunt persoane care platesc chiar si la 6 luni datoriile. Cu tot cu penalizari, ca sunt foarte ocupate, dar au bani si isi permit "luxul". Insa adunat pe asociatie, lunar suntem datori cu cea mai mare suma din oras. Cam ce ar trebui sa faca adiministratorul ?

Alte discuții în legătură

Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Plata apa Viorel Ariton Viorel Ariton Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)