avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ?

De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? Legile spun că sistemul Paușal se aplică doar celor care nu au apometre și sumele trebuie regularizate la un moment dat, nu cum procedează ilegal, mulți conducători de Asociații !
Este suficient să vedeți ce scrie în DEX pentru a nu se mai comite abuzul de a impune Paușalul oricui, mai ales dacă are apometre (fără să mai regularizeze sumele estimate, așa cum procedează legal Electrica S.A., Engie, ApaTerm, etc.): „PAUȘAL ➲ Este un sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care INSTALAȚIILE NU SUNT ÎNZESTRATE CU APARATE DE MĂSURAT CANTITĂȚILE CONSUMATE, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. („Pauschale” în germană). [ link extern ]
Dacă nu s-a făcut controlul tuturor apometrelor din Asociație conform legilor, noi nu vom mai plăti pierderi (diferențe) de apă, deoarece este evident că ele nu sunt calculate lunar la valori reale, concomitent pentru toți proprietarii, altfel sunt valori discriminatorii. În acest sens, citez dintr-un articol de ziar care arată obligațiile oricăror șefi de Asociații: <<< Elena Lupu, Iași: „Ce se poate face în privința locatarilor care nu declară corect consumul de apă la Asociația de Proprietari ?”. Paraschiva Ursache, șef Serviciu Asociații Proprietari, Primăria Iași: „În vederea minimalizării diferențelor de apă ce se înregistrează la nivelul imobilului sau al Asociației de Proprietari din care face parte d-na Elena Lupu, Comitetul Executiv al Asociației va supune analizei, în cadrul unei ședințe, constituirea unei comisii pentru verificarea apometrelor individuale și citirea, lunar sau periodic, a indecșilor contoarelor debit-metrice. Comisia poate fi constituită din reprezentanți ai Comitetului Executiv, administrator, etc. Cu ocazia verificării, se va întocmi un proces verbal cu precizarea situației constatate în fiecare apartament verificat.” >>>
Impunerea de către șefii unei Asociații a consumului de apă în regim Paușal (mai grav, și fără Regularizare) este total ilegală și abuzivă, știind că legea impune calculul în sistem Paușal doar dacă nu există apometru în apartamentul respectiv. Se vede că iar șefii Asociațiilor nu știu și nu aplică legile din domeniu și abuzează de funcții.
Citez din H.G. nr. 1588/2007: Art.38. - (1) ÎN LIPSA CONTOARELOR DE ÎNREGISTRARE A CONSUMULUI DE APĂ, REPARTIZAREA CONSUMULUI SE FACE PE BAZĂ DE BAREMURI PE FIECARE TIP DE CONSUMATOR ÎN PARTE, potrivit normelor legale.
Art. 41. - (1) CHELTUIELILE PE CONSUMURI INDIVIDUALE SE REPARTIZEAZĂ ÎN FUNCȚIE DE INDEXUL REPARTITOARELOR DE COSTURI, conform normei tehnice și metodologiei elaborate de A.N.R.S.C.U.P. București.
La Anexa 2 dintr-o lege locală se specifică explicit: Pentru apartamentele la care nu s-au citit apometrele și nici proprietarii n-au dat luna anterioară consumul de apă la sediul Asociației, se ia în calcul CONSUMUL DE APĂ DIN LUNILE ANTERIOARE.
Vedeți în acest sens câteva articole din Normele Metodologice ale A.N.R.S.C., de facturare și repartizare pe proprietarii individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branșamentului condominiului:
Art. 7. (1) Citirea se poate realiza și de către proprietar, caz în care reprezentantul legal al Asociației de Proprietari are obligația de a centraliza datele și de a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puțin TRIMESTRIAL. (13) ÎN SITUAȚIA ÎN CARE ÎNTR-O LUNĂ NU SE EFECTUEAZĂ CITIREA CONTOARELOR DIN APARTAMENT, CONSUMUL VA FI ESTIMAT CA FIIND EGAL CU CONSUMUL LUNII PRECEDENTE.
Art. 8. Dacă proprietarul spațiului cu destinație de locuință nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, SE IA ÎN CONSIDERARE CONSUMUL AFERENT CITIRII ANTERIOARE ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea să se facă luna următoare.
Art.9. Condominiile care au montate contoare individuale în căminul de branșament în procent de peste 50% vor fi facturate în baza indicațiilor aparatelor de măsură. Pentru restul apartamentelor din condominiu care nu au montate contoare în căminul de branșament consumul se stabilește la Paușal, în conformitate cu Ordinul nr. 29/N/1993 al M.L.P.A.T.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 14:44, 31 Iulie 2018
Știind că acel Regulament Intern e făcut să fie aplicat și respectat de toți cei vizați (mai ales de către șefii și angajații Asociației), de ce este încălcat exact de către aceștia ?
Pe noi, cei care dădeam lunar valorile apometrelor nu ne interesează dacă administratorul nu poate aplica acel Regulament pentru toți cei 500 de proprietari, din motive obiective sau nu, ci pe noi ne interesează SĂ AVEM CONSUMURILE TUTUROR CELOR 500 DE PROPRIETARI CALCULATE CONCOMITENT, CHIAR DACĂ PARE IMPOSIBIL.
Nu putem fi obligați să plătim un consum fictiv, ne-clar, știind că sunt mulți care ori nu declară consumul de apă, ori mint când declară o cantitate de apă consumată, dar când mergi în control, găsești chiar și sute de metri cubi ne-declarați (eu am fost în control în Dec. 2013 în blocul meu, împreună cu administratorul și am găsit câțiva cu valori mari de apă ne-declarate - o bătrână uitase apa deschisă la baie, dar de frica declarării unui consum imens de 200 mc, dădea niște valori ale apometrelor total mincinoase, fără a o verifica nimeni).
Vă rog, răspundeți - dvs. ați plăti niște diferențe (pierderi) de apă, știind că nu se pot verifica toate apometrele din blocul dvs. ?
În blocul meu sunt 54 de apartamente și am avut, culmea, în ultimele 6 luni, consumuri nule, de 0 mc, cu toate că anterior aveam chiar și 30 mc/apartament, sau 72 mc în Iunie 2013 !

De-asta vă spun că dacă nici Regulamentul Intern nu pot să-l aplice cu strictețe, pentru a nu fi discriminări la plata apei, atunci și noi avem dreptul să cerem să nu mai plătim diferențele de apă, deoarece nu se aduce dovada consumului real, lunar, verificat concomitent la toți proprietarii Asociației !
Regulamentul Intern pentru verificarea și contorizarea apometrelor din asociația noastră spune la articolul 5: „Contoarele individuale se vor citi, de regulă, în ultima zi a lunii de consum (...). Administratorul are responsabilitatea centralizării datelor și prelucrării corecte a acestora.”
Care mai e responsabilitatea corectitudinii administratorului dacă el nu-mi dovedește că a verificat concomitent toate apometrele din blocul nostru, pentru a avea un consum clar, real să știm ce și cât plătim, nu totul fictiv, la mica ciupeală ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Plata apa Viorel Ariton Viorel Ariton Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)