avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata apa

Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece si 5 mc apa calda.Asa sustine administratorul nostru.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 20:40, 12 Iunie 2018
Asa sustine administratorul nostru.

Daca asa sustine, probabil ca asa este... Dar numai administratorul este pe-acolo? Un presedinte, un membru in com. ex. nu aveti?
Dvs. la o adunare generala ati participat?
Da, poate fi un regulament intern, dar pe care toti membrii as. prop. trebuie sa-l cunoasca. A fost afisat la avizier?
Intrebati in scris conducerea as. proprietari - insa si dvs, aveti obligatia comunicarii, luna de luna a indecsilor apometrelor - faceti acest lucru lunar sau asa din 4-5 luni o data? Vedeti cine este vinovatul? Administratorul vostru tre' sa intocmeasca listele de plata si nu are consumul de apa pentru apartamentul tau, ce face? te asteapta sa te trezesti, estimeaza consumul functie de ceva, da cu presupusu', ce face el?
Haideti sa ne vedem de treaba toti si dupa aceea reclamam,,,
Va multumesc.Ma intereseaza daca exista ceva legal ,nu ceva stabilit de comitet.La noi este o problema mai complicata:avem contabila care se ocupa de liste si incasari si administrator care se ocupa de partea tehnica(si amandoi sunt platiti).In urma a celor spuse de adm.,comitetul a stabilit o cota de 5 mc apa rece si 5 mc apa calda de persoana,pt.cei care nu dau citirea.Din pacate,exista in fiecare luna diferente f.mari la apa rece(si de 100 mc),care se impart la toti membrii asociatiei.
Tot ce vreau sa stiu este daca este legal,pt.ca cunosc blocuri care impart toata cantitatea de pierderi la cei care nu dau citirea(acum 2 ani,cumnatul meu care locuia in Berceni,a avut facturi cu cantitati de 25-30 mc.pe luna-am vazut factura)
Multumesc
De fapt, cuvântul „Paușal” provine din germană și înseamnă „tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor anterioare sau a unei evaluări”. Numai dacă nu aveți apometre în casă, doar atunci se aplică normele privind Paușalul.
PENTRU A FI ȘI MAI EXPLICIT, ESTE SUFICIENT SĂ CITIM DEFINIȚIA DATĂ PENTRU SISTEMUL PAUȘAL ÎN DICȚIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMÂNE (DEX):
PAUȘÁL s.n. Sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care instalațiile nu sunt înzestrate cu aparate de măsurat cantitățile consumate, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. [din germană - Pauschale]. www.dex.ro/paușal

Normal și legal ar fi ca, în luna în care nu s-a citit valoarea indecșilor apometrelor, să fie trecut în liste consumul aproximativ, având la bază consumurile anterioare, deci pe baza unor experiențe succesive ... așa face IDEB atunci când nu citește sau nu i se raportează citirea contorului, repetă consumul anterior. Șefii Asociațiilor de Proprietari, însă, nu au nici o jenă ... le e mult mai frică dacă mergeți cu sectoristul peste ei și le ziceți că le faceți plângere penală pentru Abuz în Serviciu ... încercați și așa, știind că vi se impune un consum ne-real, estimat !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista un proiect de normare a consumurilor dar nu a fost adoptat. In Normele metodologice de aplicare a L230/2007 la art. 40 se face referire la regulamentul propriu asociatiei adoptat prin decizia comitetului executiv prin care sunt repartizate consumurile unor utilitati. Acest regulament poate utiliza diferite referinte in stabilirea consumurilor in cazul celor care nu au apometre sau nu raporteaza citirile apometrelor: consumul mediu inregistrat la nivel de bloc, istoricul consumurilor pe apartamentul respectiv, diferenta dintre volumul de apa care tranziteaza contorul de bransament si suma citirilor apometrelor, experienta unor alte asociatii sai consilii locale etc. Important este ca valorile sa nu fie stabilite a priori ci sa aiba o baza rationala si argumentabila. Oricum, consumul astfel normat este pe persoana prezenta in imobil, nu pe apartament, deoarece intra sub incidenta art. 34 din L230/2007. Totusi, daca se utilizeaza apa din bransamentul comun pentru curatenia spatiilor comune iar acest consum poate fi cuantificat, repartizarea lui se face pe cota-indiviza.

Puteti gasi pe internet exemple de regulamente adoptate de alte asociatii.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2018
daniel-mircea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legile spun că sistemul Paușal se aplică doar celor care nu au apometre și sumele trebuie regularizate la un moment dat, nu cum procedează ilegal, mulți conducători de Asociații !
Este suficient să vedeți ce scrie în DEX pentru a nu se mai comite abuzul de a impune Paușalul oricui, mai ales dacă are apometre (fără să mai regularizeze sumele estimate, așa cum procedează legal Electrica S.A., Engie, ApaTerm, etc.): „PAUȘAL ➲ Este un sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care INSTALAȚIILE NU SUNT ÎNZESTRATE CU APARATE DE MĂSURAT CANTITĂȚILE CONSUMATE, suma calculându-se cu aproximație pe baza capacităților instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. („Pauschale” în germană). [ link extern ]
Dacă nu s-a făcut controlul tuturor apometrelor din Asociație conform legilor, noi nu vom mai plăti pierderi (diferențe) de apă, deoarece este evident că ele nu sunt calculate lunar la valori reale, concomitent pentru toți proprietarii, altfel nu sunt valori ne-discriminatorii. În acest sens, citez dintr-un articol de ziar care arată obligațiile oricăror șefi de Asociații: <<< Elena Lupu, Iași: „Ce se poate face în privința locatarilor care nu declară corect consumul de apă la Asociația de Proprietari ?”. Paraschiva Ursache, șef Serviciu Asociații Proprietari, Primăria Iași: „În vederea minimalizării diferențelor de apă ce se înregistrează la nivelul imobilului sau al Asociației de Proprietari din care face parte d-na Elena Lupu, Comitetul Executiv al Asociației va supune analizei, în cadrul unei ședințe, constituirea unei comisii pentru verificarea apometrelor individuale și citirea, lunar sau periodic, a indecșilor contoarelor debit-metrice. Comisia poate fi constituită din reprezentanți ai Comitetului Executiv, administrator, etc. Cu ocazia verificării, se va întocmi un proces verbal cu precizarea situației constatate în fiecare apartament verificat.” >>>
Impunerea de către șefii unei Asociații a consumului de apă în regim Paușal (mai grav, și fără Regularizare) este total ilegală și abuzivă, știind că legea impune calculul în sistem Paușal doar dacă nu există apometru în apartamentul respectiv. Se vede că iar șefii Asociațiilor nu știu și nu aplică legile din domeniu și abuzează de funcții.
Citez din H.G. nr. 1588/2007: Art.38. - (1) ÎN LIPSA CONTOARELOR DE ÎNREGISTRARE A CONSUMULUI DE APĂ, REPARTIZAREA CONSUMULUI SE FACE PE BAZĂ DE BAREMURI PE FIECARE TIP DE CONSUMATOR ÎN PARTE, potrivit normelor legale.
Art. 41. - (1) CHELTUIELILE PE CONSUMURI INDIVIDUALE SE REPARTIZEAZĂ ÎN FUNCȚIE DE INDEXUL REPARTITOARELOR DE COSTURI, conform normei tehnice și metodologiei elaborate de A.N.R.S.C.U.P. București.
La Anexa 2 dintr-o lege locală se specifică explicit: „Pentru apartamentele la care nu s-au citit apometrele și nici proprietarii n-au dat luna anterioară consumul de apă la sediul Asociației, se ia în calcul CONSUMUL DE APĂ DIN LUNILE ANTERIOARE.”
Vedeți în acest sens câteva articole din Normele Metodologice ale A.N.R.S.C., de facturare și repartizare pe proprietarii individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branșamentului condominiului: Art. 7. (1) Citirea se poate realiza și de către proprietar, caz în care reprezentantul legal al Asociației de Proprietari are obligația de a centraliza datele și de a face verificări privind corectitudinea datelor transmise cel puțin TRIMESTRIAL. (13) ÎN SITUAȚIA ÎN CARE ÎNTR-O LUNĂ NU SE EFECTUEAZĂ CITIREA CONTOARELOR DIN APARTAMENT, CONSUMUL VA FI ESTIMAT CA FIIND EGAL CU CONSUMUL LUNII PRECEDENTE. Art. 8. Dacă proprietarul spațiului cu destinație de locuință nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă, SE IA ÎN CONSIDERARE CONSUMUL AFERENT CITIRII ANTERIOARE ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea să se facă luna următoare. Art.9. Condominiile care au montate contoare individuale în căminul de branșament în procent de peste 50% vor fi facturate în baza indicațiilor aparatelor de măsură. Pentru restul apartamentelor din condominiu care nu au montate contoare în căminul de branșament consumul se stabilește la Paușal, în conformitate cu Ordinul nr. 29/N/1993 al M.L.P.A.T.
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)