avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata apa

Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece si 5 mc apa calda.Asa sustine administratorul nostru.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 20:40, 12 Iunie 2018
Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@flory_mr,
In ultima perioada de timp, observ o serie de replici pe care le dati pe forum si se vede de la o posta ca sunteti in situatia de Gica Contra.
Asa il cheama pe vecinul dvs. - s-ar putea sa-l cunoasteti!
Acum ne explicati ce inseamna pausal, definitia din germana, apoi din Dex,
Eu v-as propune ceva, deoarece observ ca ce se intampla la dvs. in Galati, totul este pe dos. Nu m-ar mira ca dvs. sa fi fost o persoana cu alte ID-uri pe care administratorii forumului sa va fi barat si interzis sa mai formulati raspunsuri pe forum. Daca gresesc, cer scuze. Oricum "sefii asociatiei" dvs trebuie schimbati, incercati sa intrati in structurile de conducere ale asociatiei unde o sa aveti dreptul sa va implicati direct in luarea tuturor hotararilor.
Ideea este sa aveti sprijinul vecinilor dvs.
Nu vreau sa comentez mai multe. Ati spus ce ati avut de spus, dar lasatio mai moale cu aceste sfaturi, deoarece unele nu au nimic de-aface cu realitatea.
Asociatia de prop. are contract de furnizare a utilitatilor cu furnizori abilitati care va factureaza consumurile dupa indicatiile unui apometru de clasa C. Cand administratorul observa ca sunt diferente foarte mari (luna de luna), informeaza onor conducerea as. prop., care trebuie sa i-a anumite masuri (verifica integritate conductelor din subsoluri, urmaereste furaciunile, incearca sa faca verificarea apometrelor individuale si in ultima instanta verificarea apometrului de bransament.
Asa cum s-a mai spus, la nivelul fiecarei as. prop. trebuie intocmit un regulament intern cu privire la aceste situatii. Daca este intocmit corect si are aprobarile necesare, acest RI, are putere de Lege, recunoscut chiar in instantele de judecata.
Mult succes!
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
Adam Grecu, utilizator
Nu interesează pe nimeni părerile dvs. despre vreun forumist sau altul, trecut, prezent sau viitor. Pe avocatnet.ro se dezbat aproape în totalitate problemele juridice, cu replici realiste ale fiecăruia, bazate doar pe articole de legi sau pe experiența concretă a fiecăruia în domeniul discutat (în special trebuie ascultați cei care au participat activ în Instanțe, în procese cu acești așa-ziși șefi de Asociații, pe care i-au învins definitiv, sau cei care au citit mai multe spețe sau legi din domeniile respective - nu e normal să scriem aici din teorii, să-i inducem în eroare pe cei care intră pe-aici, scriind doar păreri teoretice, subiective).
Apropo de acest dubios „Paușal”, impus de mulți administratori, e delicat să le impui plata apei în acest sistem, deoarece aceștia AU APOMETRE și nu li se poate aplica acest sistem, chiar dacă nu pot da valorile indecșilor, din varii motive, multe din ele obiective !
Nu degeaba am postat eu despre definiția Paușalului, care se aplică doar celor care nu au apometre - vă rog să citiți legile din domeniu, să vedeți că e puțin cam interzis să impui cuiva plata la Paușal, știind că la un moment dat acel proprietar care n-a putut să dea valorile indecșilor va reveni și va putea să-i cheme să verifice acele valori și să le regularizeze (poate a fost nevoit să plece de urgență din localitate pe o perioadă mai mare și, având probleme grave de rezolvat, numai la șefii Asociației nu se gândește).
Apropo, domnule Adam Grecu, cum procedați dvs. în cazul în care unii proprietari pleacă de urgență din localitate timp de minim 3 luni și nu pot da valorile indecșilor ? Îi „amendați” cu acest dubios Paușal, impunându-le acei 5 mc de persoană, mai ales dacă avem cazuri în care acea familie are în componență, să zicem, 5 persoane ? Le impuneți abuziv cei 25 de metri cubi de apă, cu toate că ei consumau până la momentul plecării din localitate, maxim 10, rar 15 mc ?
Să zicem că revine această familie după 10 luni și dvs. le-ați impus abuziv în toată această perioadă un consum estimat de ... 250 mc, cu toate că acea familie de 5 persoane consuma, să zicem, 10 mc (2 mc de persoană - așa arăta ceasul apometrului, așa se trece în registrul cu consumul de apă). Ba mai mult, dacă acea familie n-a consumat, logic, niciun metru cub de apă în acele 10 luni, iar dvs. le-ați pus abuziv un consum estimat de 250 mc, n-ar trebui ca acea familie să vă dea în judecată, mai ales dacă refuzați să regularizați suma care e ca o amendă ?
Apropo, dvs. impunând acea sumă rezultată din cei 350 mc, veți pune și penalizări destul de mari pentru cele 10 luni, dar ... CONSUMUL REAL E CU TOTUL ALTUL, iar în Instanțe n-aveți nicio șansă invocând acel dubios regulament impus de șefii Asociațiilor, pentru a impune aceste adevărate AMENZI, doar pentru faptul că acele familii n-au putut aduce indecșii apometrelor din motive obiective.
Vedeți că legile din domeniu impun ca dvs. ca administrator, să verificați odată la 3 luni toate apometrele din Asociație, altfel consumurile nu pot fi declarate ca fiind reale, iar diferențele de apă nu pot fi reale !
Nu puteți afirma că are putere de lege un amărât de Regulament impus ilegal de șefii Asociațiilor. Deci, dvs. încurajați încălcarea multor articole de legi (repet - eu le-am studiat și mai toate arată că nu puteți impune cei 5 mc/persoană estimați, ci în cel mai rău caz valorile anterioare ale indecșilor, sau ca o medie anterioară a lor, poate pe ultimul an), doar pentru faptul că acei șefi de Asociație au interesul să adune mai mulți bani (ilegal ceruți) pentru Bugetul Asociației, inclusiv din penalizări pentru acele sute de metri cubi impuși forțat, acele consumuri fiind total ne-reale ? Doar nu procedați așa cum au impus șefii Asociației mele, să nu se regularizeze acele consumuri estimate lunare de 5 mc/persoană, impuse forțat proprietarilor care au aparate de măsură și care arată consumul real de apă.
Revenind la cazul practic expus de mine, există familii cu 5 persoane care au fost forțate abuziv să plătească 25 mc de apă, cu toate că lunar nu consumau decât 10 mc, extrem de rar un consum de 15 mc. CUM AȚI PROCEDA DVS. DACĂ DUPĂ CELE 10 LUNI ÎN CARE CONSUMUL ACELEI FAMILII E DE 0 MC, PROPRIETARUL VA FI FORȚAT SĂ PLĂTEASCĂ PENTRU CEI 250 MC IMPUȘI ABUZIV DE ȘEFII ASOCIAȚIEI, CU PENALIZĂRILE DE RIGOARE, CĂ, DE, ACEȘTIA AU NEVOIE DE ACEȘTI BANI ILEGAL CERUȚI, PENTRU BUGETUL ASOCIAȚIEI ? Dacă acea familie care are o situație de trai sub nivelul sărăciei, vă va da în judecată pentru faptul că le-ați impus forțat acea reală „amendă” de 250 mc, cu toate că aparatele de măsură indică cu 250 mc mai puțin (e logic consumul, deoarece acea familie a fost plecată din localitate - nu contează motivele), CREDEȚI CĂ INSTANȚELE VĂ VOR DA DREPTATE DVS., ARĂTÂNDU-LE ACEL REGULAMENT INVOCAT DE DVS. ÎN POSTAREA ANTERIOARĂ ? Instanțele vor cere valorile reale ale contoarelor apometrelor din acel apartament (doar nu vor lăsa acel consum fictiv, ne-real) și dvs. veți fi obligat să returnați acelei familii consumul de 250 mc puși în plus, dar și penalizările de rigoare, poate și ceva daune morale sau materiale pentru faptul că le-ați impus niște sume ne-reale și ilegale, odată ce ați avut un aparat de măsură care să arate realitatea acelui consum.
Domnule Adam Grecu, nu e de joacă cu abuzurile astea care se pot încadra și ca fapte penale de Înșelăciune și de Abuz în Serviciu (au fost cazuri în Justiție), așa-zișii șefi de Asociații abuzând de funcții pentru a „umfla” Bugetul Asociației cu bani impuși forțat proprietarilor prin aceste consumuri ne-reale și abuzive.
Unde ați auzit dvs. ca alți furnizori de Utilități (Engie S.A., Electrica S.A., chiar și furnizorul de apă) să nu țină cont de consumul real existent pe aparatele de măsură și să nu regularizeze totul la consumul real, citit pe ceasurile contoarelor fiecăruia ?
Legile impun ca orice sumă estimată să fie regularizată (stornată), odată ce se poate determina consumul real, existent pe orice aparat de măsură. Paușalul s-ar impune doar dacă un aparat de măsură e defect, dar și în cazul ăsta sumele trebuiesc regularizate cu consumul real citit !
Ce ziceți domnule Adam Grecu, nu e legal, logic și real ceea ce am scris eu despre acest dubios Paușal pentru consumul de apă, impus cu forța în Asociații, cu toate că apometrele arată valori cu mult mai mici ?
Vă arăt eu mai târziu că n-are nicio valoare acel Regulament al Asociațiilor (care ar avea ... putere de lege, așa ați zis dvs.), dacă legile din domeniul Utilităților impuse de ANRSC sau de alte instituții centrale, arată faptul că nu poți impun sistemul Paușal, ci ești obligat să pui acolo valorile anterioare, cel puțin ca o medie estimată. De ce impuneți cei 5 mc/persoană, dacă acel apartament are consumuri de maxim 2 mc/persoană (așa arată apometrul, nu ne putem opune) ?

Adam Grecu a scris:

@flory_mr,
Asociația de prop. are contract de furnizare a utilităților cu furnizori abilități care va facturează consumurile după indicațiile unui apometru de clasa C. Când administratorul observa ca sunt diferențe foarte mari (luna de luna), informează onor conducerea as. prop., care trebuie sa i-a anumite măsuri (verifica integritate conductelor din subsoluri, urmărește furăciunile, încearcă sa facă verificarea apometrelor individuale si în ultima instanta verificarea apometrului de branșament.
Asa cum s-a mai spus, la nivelul fiecărei as. prop. trebuie întocmit un regulament intern cu privire la aceste situații. Dacă este întocmit corect și are aprobările necesare, acest Regulament Intern are putere de Lege, recunoscut chiar în instanțele de judecată.

*** NOTĂ: Un Regulament al unei Asociații de Proprietari are putere de lege, sfidând legile din domeniu ?
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
flory_mr, utilizator
Nu pot sa ma "contrez" cu dvs. pentru ca aceste idei le-am mai citit.
Stimabile, eu sunt administrator de imobile cu toate patalamalele in regula.
Ce se intampla cand, asa cum ne dati un exemplu, proprietarul (5 persoane) pleaca subit din localitate pentru o perioada mai mare de timp?
Uite ce se intampla:
- din cele 5 persoane, este posibil ca macar una sa ramana in localitate si declara consumul, da ? problema rezolvata;
- pleaca toate cele 5 persoane; omul vine la asociatie, intocmeste cererea de scoatere a persoanelor de la repartizarea costurilor / persoana si declara si indecsii apometrelor; aceasta procedura este stipulata in regulamentul intern;
- ziceti ca omul pleaca urgent si nu mai are timp sa informeze asociatia - ce se intampla? pai ce sa se intample, proprietarul mai are o ruda, un vecin care se ocupa de acea locuinta, care comunica asociatiei situatia respectiva, astfel ca ceea ce povestesti dumneata mai sus, sunt pure fantezii;
- la noi in asociatie, toate apometrele sunt cu citire radio, asa ca, cu atat mai putin se poate intampla ceea ce presupuneti ca se intampla prin Galati;
- in alta ordine de idei, la noi fiecare bloc are un apometru de bransament, iar noi facem citirile radio in acelasi timp cu furniozorul, astfel ca diferentele la apa au scazut de la 2-3 mc/luna/persoana, pana la 0.1,0.2, 0.3 mc/luna/persoana; niciodata nu se poate intampla ca administratorul sa repartizeze pe lista de plata o cantitate de apa mai mare decat ce-a facturatade furnizor, in baza citirii propriilor apometre!;
- cum spuneam, toate asociatiile trebuie sa-si intocmeasca un regulament intern, aprobat in com. executiv, eventual in AG, afisat la fiecare avizier pentru luare la cunostinta de catre fiecare proprietar; si, da, acest regulament intern este "instrumentul" de lucru al administratorului, pentru ca altfel se dezvolta bunul plac al administratorului sub obladuirea com. ex. si a comisiei de cenzori; daca nu va vine a crede, aceste regulamente si proceduri hotarate si aprobate in AG a membrilor, sunt recunoscute in instantele de judecata, chiar daca dumneata sustii contrariul;

V-am mai recomandat: intrati cumva in structurile de conducere ale asociatiei din care faceti parte; candidati ca simplu membru in com. ex. sau a comisiei de cenzori; o sa constatati ca teoria pe care o faceti dvs. nu se potriveste cu situatiile practice de care ne lovim zi de zi, unde aproape fiecare are dreptatea sa.
Din acest motiv, o Lege cu normele de aplicare, nu poate curinde absolut toate situatiile practice, de aceea, aceste regulamente si proceduri pe care legislatia o recomanda, trebuiesc "updatate" permanent.
Recomand si autorului acestui topic, sa mearga la sediul asociatiei, sa se informeze de aspectele discutate mai sus si sa inteleaga ca este absolut necesar comunicarea indecsilor de apa in fiecare luna; sa citeasca regulementul intern (daca exista), nu ca Asa sustine administratorul nostru.
Adam Grecu a scris:

Ce se întâmplă când, asa cum ne dati un exemplu, proprietarul (5 persoane) pleacă subit din localitate pentru o perioada mai mare de timp?
Uite ce se intampla:
- ziceti ca omul pleacă urgent si nu mai are timp sa informeze asociația - ce se întâmplă ? Pai ce sa se întâmple, proprietarul mai are o ruda, un vecin care se ocupa de acea locuință, care comunica asociatiei situatia respectiva, astfel ca ceea ce povestești dumneata mai sus, sunt pure fantezii;
- cum spuneam, toate asociatiile trebuie sa-si întocmească un regulament intern, aprobat in com. executiv, eventual in AG, afisat la fiecare avizier pentru luare la cunostinta de către fiecare proprietar; si, da, acest regulament intern este "instrumentul" de lucru al administratorului, pentru ca altfel se dezvolta bunul plac al administratorului sub oblăduirea com. ex. si a comisiei de cenzori; daca nu va vine a crede, aceste regulamente si proceduri hotărâte si aprobate in AG a membrilor, sunt recunoscute in instantele de judecata, chiar dacă dumneata sustii contrariul;
Recomand si autorului acestui topic, sa meargă la sediul asociatiei, sa se informeze de aspectele discutate mai sus si sa înțeleagă ca este absolut necesar comunicarea indecșilor de apa in fiecare luna; sa citească regulamentul intern (daca exista), nu că Asa sustine administratorul nostru.

Am spus, că avem o situație posibilă de a pleca de urgență, toți cei 5 membri ai familiei respective (s-a întâmplat ceva ne-prevăzut, a decedat vreo rudă și trebuie să stea acolo vreo 10 luni, să îngrijească de acel imobil) și nu poate da indecșii apometrelor în acea perioadă.
Ce faceți în cazul ăsta, dacă n-are nicio rudă sau prieten (familia e din alt oraș) și nu poate lăsa cheia oricui, așa-i că-l „amendați” cu acei 25 mc/lună ... pentru că, de, așa scrie în nenorocitul ăla de Regulament, care, culmea, după cum ați afirmat, are și ... putere de lege (asta-i tare, ca un regulament să combată niște articole de legi care spun că sistemul Paușal se impune doar celor care n-au aparate de măsură - și asta e extrem de logică) ?
De unde știu eu că acel Regulament nu conține niște aberații legislative din domeniu ?
Precizez că și noi avem un Regulament, care ar fi fost votat anul trecut, la falsa și ilegala Adunare Generală din 2017 ! Spun că este ilegală, deoarece Instanța de Fond a dat sentința de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunării Generale din 2017, noi câștigând procesul, aproape definitiv (am mai câștigat unul definitiv și irevocabil prin care am anulat Adunarea Generală anterioară).
Ce facem în situația asta, domnule, dacă mai mulți judecători ai mai multor Instanțe civile, au dat sentințe de Nulitate Absolută a două Adunări Generale anuale din ani fiscali diferiți ... nu cumva și acel Regulament devine nul, de fapt și de drept, deoarece este un act subsecvent acelui proces verbal anulat de Instanțe ?
Un act juridic nul e ca ș cum n-a fost întocmit niciodată. Și uite-așa șefii Asociației noastre vor fi Executați Silit, să ne returneze banii ceruți ilegal în acele false Adunări Generale anulate datorită convocării lor ilegale (toate hotărârile luate în acele ilegale Adunări Generale se vor anula d.p.d.v. juridic, și sumele se vor storna, plus că și conducerea A.P. are în cazul ăsta, contractele nule de drept, implicit).
Cum e, domnule Adam Grecu și doamna „Ynocentta”, cam nasolie problema cu acești șefi de Asociație care încalcă legile en-gros, și sunt pedepsiți de către Instanțele civile și chiar și penale (foștii șefi au fost depistați de procurori cu o Delapidare de 54.000 de lei) ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre in apartament nelocuit naher naher Buna ziua, As vrea sa va intreb daca pentru un apartament in care nu se locuieste de 7 ani sunt obligat sa fac verificarea metrolologice la apometre sau ... (vezi toată discuția)