Trebuie sa imi schimb cartea de identitate deoarece a expirat ieri.
Am cateva intrebari legate de acest subiect. Mentionez ca pentru o parte din ele am gasit deja raspuns dar as vrea sa le aud si de la persoane in masura sa imi dea aceste informatii.
1. Momentan sunt intr-o alta localitate, intr-un alt judet. Am inteles ca trebuie sa merg in judetul meu, in localitatea in care am domiciliu pentru a schimba CI. Este adevarat? Exista o alta solutie?
2. A mers cineva sa se intereseze despre aceasta schimbare a CI in localitatea cu domiciliul. Acolo a spus ca dureaza trei saptamani eliberarea !!!!! E posibil asa ceva? Sunt functionarii lenesi? Exista vreo lege care sa spuna ceva despre intervalul de timp de la depunerea cererii pana la eliberarea CI? Problema este ca am nevoie de el foarte curand.
3. Se poate elibera CI in regim de urgenta?
4. Daca termenul de trei saptamani este dat din burta de functionarele de la ghiseu din motive precum... lenea... Se poate face ceva in privinta asta? Ma gandesc la o reclamatie intr-un anume loc... Se poate? Unde?
Daca a expirat ieri va putem spune inca La multi ani!1. Trebuie sa mergeti la SPCLEPul de care apartineti deoarece trebuie sa fiti verificat si bineinteles pozat.
2. Nu neaparat ca sunt functionarii lenesi dar uneori nu merg bazele si se intarzie. De regula in 10 zile calendaristice vine cartea de identitate. Puteti sa imputerniciti o alta persoana sa va ridice buletinul si ulterior sa vi-l trimita dvs. Puteati sa solicitati eliberarea cartii inainte cu 180 de zile de a expira. Termenul legal de eliberare este de 30 de zile cu posibilitatea de prelungire cu inca 15 zile in caz de nevoie. Deci nu este vina functionarilor ci doar a dvs. De asemenea puteti sa va faceti buletin la adresa unde locuiti in prezent daca sunteti proprietarul locuintei ori daca proprietarul este de acord cu acest lucru.
3.Nu puteti face reclamatie atata timp cat va aflati in cele 30 de zile legale conf. OUG 97/2005.
Intr-adevar, vina este a mea deoarece il puteam schimba cu 180 de zile inainte insa eu sunt mai mult suparat pe faptul ca, cu toata tehnologia de care dispunem (sau nu), lucrurile se misca foarte incet. Mai mult, mi s-a spus ca nu imi pot face poza si ca sa merg la un fotograf pentru una caci sistemul lor de fotografiat este nefunctional.
Imi poti spune, te rog, cum functioneaza procesul de imputernicire? As fi interesat si in privinta altor subiecte, deoarece sunt la 100 km distanta domiciliu si nu ma pot intoarce in orice moment pentru fiecare mica semnatura.
Exista un proces general de imputernicire care sa se aplice in majoritatea situatiilor?
Daca v-au trimis sa va faceti poze inseamna ca urmeaza sa va dea o carte provizorie, altfel nu aveau cum. Puteti sa imputerniciti pe cineva care doar sa va ridice cartea de identitate , mai exact mergeti depuneti actele, daca nu sunteti proprietar trebuie sa fiti insotit si de proprietar ori sa aveti acordul scris al acestuia dat in forma autentica, dupa care persoana imputernicita va ridica buletinul si sub o forma sau alta vi-l trimite. Imputernicirea pentru ridicarea cartii de identitate o faceti la notar. Dar daca va da o carte provizorie aceasta nu are un timp de completare atat de indelungat, de regula daca mergeti dimineata vi se elibereaza in aceeasi zi ori in zilele imediat urmatoare. Cartea provizorie are valabilitatea de la 30 zile la 1 an.
Cartea provizorie este similara cartii de identitate existente? O poti folosi in orice loc?
Intreb din doua motive. In aceasta perioada as dori inceperea scolii de soferi si in doua-trei saptamani voi fi nevoit sa plec din tara pentru o scurta perioada de timp.