avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor munca noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor munca noapte

Buna ziua,

As dori sa intreb care este sporul minim pentru munca de noapte in cazul in care lucrez in ture de cate 4 zile in urmatorul fel: lucrez 4 zile cate 12 ore de la 7 la 19 dupa care am 4 zile pauza , apoi lucrez alte 4 zile cate 12 ore de la 19 la 7 care inseamna 8 ore de noapte, apoi urmand din nou 4 zile de pauza apoi tura de 4 zile de zi..etc

Intreb aceasta deoarece compania ne ofera doar 5 % spor de noapte cat si weekend si se justifica spunandu-ne ca legal sporul este de minim 2%

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mboncalo , utilizator 12:06, 29 Mai 2015
Cate ore lucrati in total pe o luna?
Intre 160 si 192, depinde cum se nimereste cu turele din 4 in 4, 160 fiind cam rar iar deobicei vin cam doua ture de noapte, desi nu intotdeauna, care inseamna 64 ore noapte sau aproximativ.
160 ore - inseamna minim 48 de ore lucrate noaptea pentru a fi considerat salariat de noapte
192 ore - inseamna minim 58 de ore lucrate noaptea pentru a fi considerat salariat de noapte

Daca depasiti acest numar de ore lucrate noaptea, atunci benficiati :
- fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

- fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, in situatia in care se opteaza pentru acordarea sporului de noapte, acesta nu paote fi mai mic de 25% din salariul de baza.

In situatia in care se acorda o valoare mai mica , atunci :
- fie sesizati ITM-ul/Inspectia Muncii

- fie promovati o actiune in instanta
Multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate in weekend si sarbatori legale stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, 1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este ... (vezi toată discuția)
Bună seara lucrez de pază marți de la ora 18:00 pina miercuri ... Cristi Ciceala Cristi Ciceala Bună seara lucrez de pază Marți de la ora 18:00 pina Miercuri dimineața la ora 8:00. Apoi m-ai intru seara Miercuri tot ora 18: și termin la ora ... (vezi toată discuția)