avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile lucrate in weekend si sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile lucrate in weekend si sarbatori legale

Buna ziua,

1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este suficient acordarea de zile libere compensatorii ?
De exemplu intr-o luna de 20 de zile lucratoare, eu daca am lucrat 6 zile de weekend, cate zile lucrate in total ar trebui sa am in luna respectiva ?

2) Pentru turele lucrate noaptea intre orele 22 si 6, compania este obligata sa acorde sporuri conform codului muncii ? Sau tot asa, poate compensa cu zile libere ?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
stanciu4444, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 9 Septembrie 2019
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Art.137 C.mun.
(1)Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. . art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre plata spor noapte, lucru in weekend. arakys arakys Buna seara! Ce lege sau articol din Codul Muncii reglementeaza/precizeaza plata sporului de noapte si muncii de sarbatorii legale sau weekend. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Plata comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, as vrea sa stiu cum este corect sa se compenseze munca in urmatoarele cazuri: 1. - ore lucrate in weekend 2. - ore suplimentare 3. - ore lucrate ... (vezi toată discuția)
Este legal sa lucrezi toate zilele de weekend intr-o luna yoooo yoooo Buna ziua, Vs rog sa ma ajutati cu 2 nelamuriri ? -> din punct de vedere legal este ok sa lucrezi toate weekendurile dintr-o luna in conditiile in ... (vezi toată discuția)