avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre plata spor noapte, lucru in weekend.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre plata spor noapte, lucru in weekend.

Buna seara!
Ce lege sau articol din Codul Muncii reglementeaza/precizeaza plata sporului de noapte si muncii de sarbatorii legale sau weekend.
Multumesc anticipat! O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 19 Iulie 2012
Art. 126 C.mun.:
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Legiuitorul roman lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Art. 142 C.mun. reglementeaza compensarea muncii în zilele de sarbatoare:
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art.137 C.mun.:
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile lucrate in weekend si sarbatori legale stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, 1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Sporuri salariale ionelpo906 ionelpo906 Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)