Vs rog sa ma ajutati cu 2 nelamuriri ?
-> din punct de vedere legal este ok sa lucrezi toate weekendurile dintr-o luna in conditiile in care primesc doar 2 zile libere in cursul saptamanii ?
-> cum se platesc conform legii orele de noapte in weekend in cursul saptamanii, orele de noapte in cursul weekend, zi normal de weekend, zi de sarbatoare weekend si cursul saptamanii.
Conform codului muncii, nu este obligatoriu ca zilele libere saptamanale sa fie sambata si duminica. In cazul in care salariatii nu beneficiaza de repaus saptamanal sambata si duminica au dreptul la un sport la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă. Nu este specificat in lege cuantumul acestui spor.
Pentru munca in zile de sarbatoare legala (indiferent cand pica ele), salariatul are drept la compensarea in timp liber in urmatoarele 30 de zile, iar daca acest lucru nu este pozibil de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Pentru munca de noapte (22.00 - 06.00) salariatii beneficiaza fie de reducerea programului de munca cu 1 ora pentru zilele cand efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte fie de un spor la salariu de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Din legea 53/2003 (Codul Muncii)
Articolul 137
(1) Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situația prevăzută la alin. (2) salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Articolul 142
(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Articolul 126
Salariații de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
1. Depinde de repartizarea programului de munca mentionata in c.i.m.
2. porul de noapte nu este obligatoriu si in caz de acordare trebuie sa fie indeplinite anumite conditii de salariatul respectiv.
Potrivit Codului Muncii, art.126:
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Asadar, legiuitorul lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea intre reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariui si mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.