avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine imi plateste concediul medical si concediul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine imi plateste concediul medical si concediul de odihna?

Buna seara! Sunt angajat al unei agentii de recrutare din Bucuresti cu contract pe durata determinata si detasat in Italia pentru toata durata contractului. Mai am doar doua saptamani pana la expirarea contractului iar eu nu ma simt bine (in trecut am suferit doua operatii). In aceasta stare nu mai pot lucra iar pentru a-mi lua concediu medical, nu stiu ce pasi trebuie sa urmez. Avand in vedere ca sunt in Italia unde nu sunt asigurat medical, cine trebuie sa constate situatia mea in vederea obtinerii concediului medical? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: flori2009 , utilizator 22:40, 27 Mai 2015
Buna ziua,
Daca munciti in Italia, in baza CIM incheiat cu o firma romana, sunteti asigurata. Banuiesc ca e vorba de un agent de munca temporara. Va puteti prezenta la un medic in strainatate, care va elibereaza un certif medical. Cu acesta va prezentati la Directia de sanatate publica din judetul dvs sau Buc, pentru a fi vizat. Apoi il prezentati angajatorului.
Va multumesc pentru raspuns! Angajatorul roman (agentia de recrutare) mi-a spus ca daca vreau sa fiu asigurat medical pe perioada contractului in Italia, trebuie sa-mi fac asigurare de sanatate. Practic eu sunt angajat pe Romania dar nu stiu nici acum daca, legal vorbind, sunt asigurat si unde, pe Romania sau si pe Italia? Inca o prob lema intampinata acolo este faptul ca utilizatorul, adica patronul italian unde sunt detasat, mi-a spus ca plata concediului de odihna nu intra in obligatiile lui deci nu-l intereseaza, desi CIM incheiat cu agentia din Romania prevede plata concediului de odihna. M..da ce sa zic...astept totusi pareri si eventual sfaturi
Daca c.i.m. este semnat in tara, atunci sunteti asigurat in tara si nu in Italia.

Art. 47.C.mun.
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.

Prin urmare, indemnizatia CO este platita de catre angajatorul din Italia.
flori2009 a scris:

Agentiile de munca temporara incheie astfel de contracte de asigurare pe numele dvs, nu dvs le incheiati.
Avand un CMT atat plata salariului cat si a concediului de odihna, a concediului medical ori a altor concedii, este suportata de angajator (firma romana), nu de utilizator (firma italiana). Raspunsul italianului a fost corect, intrucat el isi achita toate obligatiile catre firma romana, care practic "v-a inchiriat" in Italia.
Mii de multumiri pentru raspunsul detaliat! Desi banuiesc ca este greu sa ajungi sa-ti ceri drepturile in instanta, fiind vorba de bani si timp, dar in final probabil ca o voi face daca va fi nevoie. Italianul exclude categoric posibilitatea de a-mi plati concediul iar la angajatorul roman am facut cerere prin fax la care astept si in ziua de azi un numar de inregistrare si un raspuns, oricare ar fi acela. Agentia din Romania care m-a angajat este o filiala a unei agentii italiene de recrutare. Patronuil italian spune ca nu a fost anuntat de agentia din Italia despre cererea mea dar el nu este obligat si nu-mi plateste concediul daca plec...Asta este..Inca o data multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna - angajat detasat petronela_gav petronela_gav Buna ziua, Un angajat, care a lucrat la noi doar 5 zile si a fost detasat. Nu a beneficiat de concediu de odihna. Cine ii plateste concediul de odihna? ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna flori2009 flori2009 Lucrez in baza unui contract de munca temporar incheiat cu o agentie de recrutare din Bucuresti, detasat in Italia. Cum contractul meu expira in 09/08, am ... (vezi toată discuția)
Cetatean non-ue detasat - diurna, tichete apetra apetra Avem 3 cetateni non -UE care au obtinute si avizele de detasare de la Oficiul de Imigrari, dar si viza de lunga sedere pentru detasare. Sunt platiti din ... (vezi toată discuția)