avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia incadrata ca uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia incadrata ca uzucapiune

Buna ziua,
Socrul meu, impreuna cu sora lui, este coproprietar al unei case. Proprietar al terenului a fost sora lui, pana cand mama lor a sfatuit-o pe fiica ei sa-i doneze socrului meu jumatate din teren. Aceasta i-a donat jumatate din teren in anul 1998, dar in anul 2014 i-a revocat donatia (dupa 16 ani). Poate fi incadrata aceasta situatie ca uzucapiune? Este posibila anularea revocarii donatiei pe motiv ca socrul meu a fost proprietar inscris in CF timp de 16 ani (uzucapiune de scurta durata - 10 ani), proprietara locuind in acea casa?
Cel mai recent răspuns: rlacri , utilizator 09:01, 28 Mai 2015
Da, poate fi incadrata ca uzucapiune, iar donatia poate fi revocata pt ingratitudine si pt neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Donatia a fost deja revocata,era vorba despre anularea revocarii donatiei..
Revocarea anularii donatiei poate fi facuta numai ptr. cazuri de nulitate absoluta (art.1.250 NCC) sau, ptr.cazuri de nulitate relativa(art.1.251 NCC.)Faptul ca socrul a fost inscris ca proprietar in CF nu are relevanta ptr.anularea revocarii donatiei.Solutia ar fi ca donatorul sa-i faca socrului o noua donatie.
Donatia a fost revocata pentru ingratitudine, pe motiv ca socrul meu are prea multe procese pe rol cu sora lui, deci nu se pune problema sa i se faca din nou donatia.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de donatie poate fi anulat la cerere? Marian_200 Marian_200 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt proprietar al unui apartament prin contract de donatie intocmit de parinti (era mai ieftin decat contractul ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)