Buna ziua,
Socrul meu, impreuna cu sora lui, este coproprietar al unei case. Proprietar al terenului a fost sora lui, pana cand mama lor a sfatuit-o pe fiica ei sa-i doneze socrului meu jumatate din teren. Aceasta i-a donat jumatate din teren in anul 1998, dar in anul 2014 i-a revocat donatia (dupa 16 ani). Poate fi incadrata aceasta situatie ca uzucapiune? Este posibila anularea revocarii donatiei pe motiv ca socrul meu a fost proprietar inscris in CF timp de 16 ani (uzucapiune de scurta durata - 10 ani), proprietara locuind in acea casa?
Da, poate fi incadrata ca uzucapiune, iar donatia poate fi revocata pt ingratitudine si pt neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Donatia a fost deja revocata,era vorba despre anularea revocarii donatiei..
Revocarea anularii donatiei poate fi facuta numai ptr. cazuri de nulitate absoluta (art.1.250 NCC) sau, ptr.cazuri de nulitate relativa(art.1.251 NCC.)Faptul ca socrul a fost inscris ca proprietar in CF nu are relevanta ptr.anularea revocarii donatiei.Solutia ar fi ca donatorul sa-i faca socrului o noua donatie.
Donatia a fost revocata pentru ingratitudine, pe motiv ca socrul meu are prea multe procese pe rol cu sora lui, deci nu se pune problema sa i se faca din nou donatia.
Va multumesc.