avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificat medical la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificat medical la angajare

Bună ziua,
Pentru un salariat disponibilizat conform art.65(1) în luna martie, pe care îl angajez (din perioada în care a dobândit calitatea de şomer) în luna iunie este obligatoriu certificatul medical conform art. 27, sau este suficientă adeverinţa de la medicul de familie "apt de angajare"?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 27 Mai 2015
Art. 27 C.mun.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
...

"Medicul de medicina muncii, conform art. 189, alin. (1), lit. c) din Codul muncii, coroborat cu art. 8, lit. a) din Legea nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii, asigura controlul medical al salariatilor atat la angajarea in munca, cat si pe durata executarii contractului individual de munca.

Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv."
www.avocatnet.ro/content/art...

HG nr. 355/ 2007 privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor
prevede:
art. 15. Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
...

In speta, daca are loc o noua angajare a a celei persoane , angajarea se face numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Este necesara o precizare.
Angajarea lucratorilor nu se efectueaza in baza unui certificat medical, ci in urma examinarii medicale a viitorului salariat, in baza fisei de aptitudine emisa, semnata si parafata de catre medicul specialist de medicina muncii, asa cum mentioneaza HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
Codul Muncii prevede expres ca : O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Contract de munca oviiul oviiul pentru intocmirea unui contract de munca pe perioada determinata de 60 zile pentru muncitor necalificat este necesar adeverinta de la medicina muncii?, ... (vezi toată discuția)
"analize medicale la angajare" retroactiv? lorella lorella Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata ... (vezi toată discuția)