avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Versuri şi Epigrame observatii critice
Discuție deschisă în Versuri şi Epigrame

observatii critice

Cu toate ca sunt cu totul lipsit de talent iar umilele mele catrene ies chinuit, sau poate tocmai de aceea - deoarece recunoscand ca sunt fara talent nu mi se poate reprosa infumurarea - m-am gandit sa fac cateva observatii critice cu privire la sectiunea de epigrame.
Epigrama, daca e sa ne orientam dupa cele scrise odata de Cincinat Pavelescu, are doua parti: una care tine loc de monument iar cea de a doua e inscriptia de pe monument. Efectul "epigramistic" rezulta din contrastul dintre cele doua parti. De exemplu prima parte e excesiv de elogioasa pentru ca a doua sa ne dezvaluie intentia autorului,ca in epigrama urmatoare scrisa de Cincinat privitor la succesele lui N. Iorga
Sorbona-ar vrea ca să-l reţie,
Miniştrii-n calea-i se prostern...


Partea elogioasa, monumentul

Dar Iorga vrea supremaţie
Nu la Paris, ci în guvern!

Si concluzia care intra in contrast cu prima parte.
Alteori efectul comic/moralizator obtinut tot prin contrast rezulta din imprejurarea ca prima parte (monumentul) te conduce aparent la o anumita concluzie, care e imediat infirmata prin inscriptia de pe monument. De exemplu epigrama lui Themis numita "Tel comun":
ªi dreptul nostru, şi dreptatea,
Se-aţin alaturi, paralel,
De unde şi realitatea
Că nu se întîlnesc defel...

Asadar, contrastul intre cele doua parti (care nu trebuie sa fie neaparat doua strofe contra doua strofe) este nu numai de natura ci chiar de esenta epigramei.
Inchei cu obervatia ca, afara de Themis, care e profesionist in domeniu, mi-au placut unele catrene (chiar daca se vadea o usoara inspiratie dintr-un clasic) si sper ca prin exercitiu sa reusim sa ne imbunatatim performantele.
O ultima epigrama de Pastorel, jurist si el, ca multi dintre noi care vazand Pelisorul transformat de regimul comunist in casa de creatie ce gazduia o multime de scriitori proletari (intelectual) a facut urmatoare remarca:

Voi, creatori ai artei pure,
Ce staţi acuma la pădure,
Să fiţi atenţi când vă plimbaţi
Să nu călcaţi în ...ce creaţi!


Asadar, dupa cum vedeti, Pastorel ne-a avertizat sa fim atenti, altfel riscam sa-i jignim pe ceilalti si sa fim banati .
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Cineva spunea ( nu imi amintesc cine) , ca nu este criticabil faptul ca cineva incearca sa scrie, sa creeze ceva..orice ar fi ele( catrene, epigrame, poezii , sau ..doar cuvinte goale), ci pacatul consta in aceea de a le publica...Observatiile dvs. sunt obiective . Chiar daca unii dintre cei care au scris stiau ori nu regulile pe care trebuie sa le urmeze epigrama pentru a avea efect, consider ca este totusi remarcabil faptul ca au dorit sa se implice .Personal, nici nu cred ca cineva a avut pretentia ca randurile pe care le-a scris intrunesc calitatile unei epigrame, cu unele sau doar cu o exceptie, asa cum ati afirmat. Sper ca cei care vor citi sfaturile dvs. sa incerce sa respecte cumva regulile acestui gen literar, fiindca, idei exista , inititiativa acestei sectiuni ramane in continuare una excelenta , iar doritori exista multi in aceasta comunitata.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
Observatiile critice mi-au reamintit de poezia lui Mihai Eminescu, "Criticilor mei". Eu, una, prefer poezia lui Eminescu oricaror observatii!

"Multe flori sunt, dar putine
Rod în lume o sa poarte,
Toate bat la poarta vietii,
Dar se scutur multe moarte.

E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Însirând cuvinte goale
Ce din coada au sa sune.

Dar când inima-ti framânta
Doruri vii si patimi multe,
S-a lor glasuri a ta minte
Sta pe toate sa le-asculte,

Ca si flori în poarta vietii
Bat la portile gândirii,
Toate cer intrare-n lume,
Cer vestmintele vorbirii.

Pentru-a tale proprii patimi,
Pentru propria-ti viata,
Unde ai judecatorii,
Ne'nduratii ochi de gheata?

Ah! atuncea ti se pare
Ca pe cap îti cade cerul:
Unde vei gasi cuvântul
Ce exprima adevarul?

Critici voi, cu flori deserte,
Care roade n-ati adus -
E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai de spus."
Criticilor mei...


A criticilor observatie
Ca-n epigrama-s debutanta
E lipsa doar de informatie
Deci..circumstanta atenuanta...
:)
Unei colege de forum:

Daca ai ceva probleme,
Si ai nevoie de-ajutor,
Nu mai sta pe monitor!
(Ceva vreme).
Sunt la fel de onorata
Sa fiu cu voi asociata
Aportul este-al tuturor
la capitalul ..de umor.


=D>:);)B-)

Alte discuții în legătură

Epigrama, un stravechi gen literar - antologie ContSters167247 ContSters167247 \"Criticul Ibraileanu observa candva ca, prin veacuri, cu aceasta floare, epigrama, care se trage din soiul intepator al rozaceelor, am raspuns de multe ori ... (vezi toată discuția)
Incerc si eu stelarman stelarman Intr-un sfarsit de ciresar, cuprins fiind de-un har divin, plecase inspre tribunal sa scape-n veci de al sau chin. De nedreptate istovit (avea in ochii ... (vezi toată discuția)
Aveti cuvantul! stelarman stelarman Pentru ca topicul \"Tuturor... pe rand\" a fost inchis din motive inca necunoscute mie, cu voia moderatorilor, pe care continui sa-i respect, creez acest topic ... (vezi toată discuția)