Buna seara!
Mama mea si-a depus dosarul pt pensionare, ea are ft putini ani lucrati (11a9l), insa avea grupa 2 si spor pt munca prestata noaptea. Cele din urma i s-au refuzat pe motiv ca la data aparitiei Ord 50/1990 nu era in activitate.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect?
Ce se poate face in acest caz? Mama mea nu va primi deloc pensie?
Va multumesc anticipat!
Ordinul 50/90 a fost abrogat de art.198 din Legea19 /2000 la 01.04.2001.Pana la data 01.04.2001 s-a aplicat ordinul 50 /1990.
Beneficiazã de încadrarea în grupele I sii II de munca, potrivit celor mentionate, fãrã limitarea
numãrului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maistri, tehnicieni, personal de întretinere si reparatii, controlori tehnici de calitate, precum si alte categorii de personal care lucreazã efectiv la locurile de muncasi activitãte.
Nominalizarea persoanelor care se încadreazã în grupele I şi II de munca se face de cãtre
conducerea unitãţiilor împreunã cu sindicatele libere din unitãti, tinindu-se seama de conditiile
deosebite de munca concrete în care îşi desfãsoarã activitatea persoanele respective.
Panala 01.04.2001 s-a aplicat acest ordin .Deci si persoanele incadrate ulterior publicarii in M. Of. al Ordinului 50/90 vor beneficia de grupele de munca I si II.
Sporul de noapte se iau in calcul la stabilirea cuantumui pensiei.
Mama dumneavoastra a primit decizia de pensie?
Depuneti in 45 de zile ,de la data comunicarii deciziei o contestatie la Casa de Pensii.
La stabilirea perioadei de munca se iau in calcul si stagiul asimilat ( facultate urmata la forma de invatamant zi).Daca persoana care solicita pensie nu are 15 ani de munca , atunci i se va respinge cererea . In acest caz, puteti sa incheiati un contract cu Casa de Pensii, sa cotizati pentru perioada necesara pana la indeplinirea conditiei de stagiu minim de perioade ( 15 ani ),si apoi sa depuneti o noua cerere.