avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Legea arhivistica
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Legea arhivistica

buna seara,
sunt o "arhivista", adica lucrez intr-o arhiva a unei primarii din jud.constanta, si v-as ruga daca puteti sa-mi raspunde-ti la o intrebare....." se pot elibera copii dupa copii si daca nu ce lege specifica acest lucru? Sau exista vreo lege care sa prevada daca se pot sau nu elibera copii la copiile din arhiva? "
In legea arivistica Lg 16?1992 modificata in 2002 nu se specifica acest lucru.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Silvia Aldea , Consilier juridic 01:03, 21 Iulie 2009
Ar mai fi aceste dipozitii din Codul civil.

& 4. Despre copiile titlurilor autentice

Art. 1188. - Cand originalul exista, copia legalizata nu poate face credinta decat despre ceea ce cuprinde originalul, infatisarea carui se poate cere totdeauna.
Cand originalul nu exista, copiile legalizate de ofiterii publici*) competenti se cred, dupa distinctiile urmatoare:
1. copiile scoase din ordinea magistratului*), partile fiind fata sau chemate, cu formele legale, precum si copiile scoase fara interventia magistratului**), dar de fata cu partile care au asistat de buna voia lor, au aceeasi credinta ca si titlurile originale;
2. copiile care se vor fi dat de ofiterii publici***) competenti, fara interventia magistratului sau consimtamantul partilor, fac asemenea credinta dupa 30 de ani, socotiti din ziua in care s-au dat aceste copii. Cand asemenea copii vor fi date de mai putin de 30 de ani, nu fac decat un inceput de dovada;
3. copiile legalizate de un ofiter public***) necompetent, nu pot face decat un simplu inceput de dovada;
4. copiile copiilor nu au nici o putere probatoare.
Multumesc mult pt.raspuns.........
Stiu ca printre actele normative care reglementeaza activitatea arhivistica sunt si Instrucţiunile privind activitatea de arhiva la creatorii si deţinătorii de documente, aprobate de conducerea Arhivelor Naţionale prin Ordinul de zi nr. 217 din 23 mai 1996. Avand in vedere faptul ca aceste Instructiuni nu sunt publicate in Monitorul Oficial, ci apar publicate doar pe site-ul Arhivelor Nationale, se pot constitui intr-un act normativ cu prevederi legale obligatorii pentru cei interesati in domeniu? Prevederile acestei Instructiuni sunt cu titlu orientativ sau trebuie respectate si aplicate intocmai? Se pot aplica sanctiuni in cazul nerespectarii acestora de catre o institutie?
Ca sa concluzionez, ma intereseaza care este valoarea juridica a acestor Instructiuni avand in vedere cele expuse mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copia legalizata, forta juridica martzianu martzianu Buna ziua, Am tot cautat in Legea notarilor publici şi a activităţii notariale 36/1995 rep si cu actualizarile ulterioare, si nu gasesc nicaieri, nici la ... (vezi toată discuția)
Instructiunile-act normativ obligatoriu sau doar orientativ? Silvia  Aldea Silvia Aldea Stiu ca printre actele normative care reglementeaza activitatea arhivistica sunt si [b]Instrucţiunile privind activitatea de arhiva la creatorii si ... (vezi toată discuția)
Contract apartament pierdut lex_ad lex_ad ce se poate face in cazul in care un contract de apartament sa pierdut ......mai exista doar o copie ..dupa contractul respectiv ....ce s epoate face pt. ... (vezi toată discuția)