avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... FP pensionat angajat la stat
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

FP pensionat angajat la stat

Bună ziua.
Sunt un funcţionar public dintr-o agenţie guvernamentală în subordinea unui minister. Anul acesta ies la pensie foarte mulţi colegi, pentru limită de vîrstă. Am solicitat ministerului un punct de vedere referitor la posibilitatea de a îi reangaja pe aceşti colegi pe posturile avute (nu ca PFA).
Dar, pînă va veni răspunsul (pe care îl intuim negativ, din discuţiile purtate), aş dori să ştiu care sunt portiţele legale care permit unui funcţionar public aflat la limită de vîrstă şi stagiu de cotizare, adică pensionabil în august, să-şi continue activitatea în cadrul unei instituţii a statului, cumulîndu-şi salariul cu pensia.

Mulţumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:32, 30 Mai 2015
1. Art.118 din Legea nr.263/2010
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

2. Art. 98 din Legea nr.188/1999:
(1) Raportul de serviciu existent inceteaza de drept:
...
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
..

3. In prezent, puteti cumula pensia netă cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale indiferent de cuantumul pensiei primite.

In acest caz, va trebui sa se organizeze un nou concurs pentru ocup[area acelor posturi devenite vacante dupa incetarea de drept a raportului de serviciu pentru persoanele respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public, contract de munca dupa pensionare getaoancea getaoancea Sunt functionar public si urmeaza sa ies la pensie la limita de varsta si stagiu complet de cotizare. Stiu ca in acest caz contractul de munca inceteaza de ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii dupa pensionare. Ipj Ipj Buna ziua. Lucrez intr-o unitate, unde mai multe persoane dupa ce au ajuns la virsta de pensionare si s-au pensionat (primind decizia de pensionare si inclusiv ... (vezi toată discuția)
Conditii angajare pensionar dann01 dann01 In ce conditiii se poate angaja un pensionar-anticipat cu 2 ani fata de varsta de pensionare. (vezi toată discuția)