avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptie de incalcare a principiului fundamental al ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptie de incalcare a principiului fundamental al egalitatii in procesul civil

INTREBAREA E CE SA SOLICIT???

Temei de drept: Art. 8 C.pr.civ: Egalitatea părţilor în procesul civil constituie un principiu fundamental al acestuia şi, totodată, o garanţie a unui proces echitabil (art. 6 alin.1 Conv.Europ.Dr.Omului).
Constituţia României art. 16 alin. (1) art. 124 alin. (2) din Constituţie

In fapt, in sedinta Camerei de consiliu din data de 7.04.2015, Completul 9 fond
a admis cererea de recuzare a completului C8, la solicitarea paratei Inspectia Judiciara, invocand existenta altor elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea judecatorului (art. 42 alin (1) pct. 13 C.pr.civ), respectiv actiunea disciplinara desfasurata de Inspectia Judiciara impotriva presedintelui completului C8.
Or trebuie subliniat ca incompatibilitatea este o situatie de drept referitoare la persoana judecatorului, nu la persoana uneia dintre partile participante la proces.
Or tocmai Inspectia Judiciara a deschis actiunea disciplinara impotriva judecatorului, iar acum abuzeaza de acest statut privilegiat pt a recuza judecatorul.
In opozitie, cat de dificil ii este partii sa recuzeze intr-un proces civil judecatorul impotriva caruia face sesizare... tocmai pentru faptele care constituie obiectul sesizarii, darmite pt simplul fapt ca exista o sesizare!?
O asemenea atitudine deschide calea spre abuzuri fara limita din partea Inspectiei Judiciare, care are puterea de a se autosesiza sa deschida actiuni disciplinare impotriva tuturor judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, ai ICCJ sau ai oricarei instante care poate cenzura judiciar activitatile sale disciplinare.
In felul acesta, Inspectia Judiciara ar putea ‚avea la mana’ toate instantele de judecata, santajand si recuzand tot ce-i ‚incomodeaza’ activitatea, facand astfel complet iluzoriu accesul la justitie si Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, prevazut de art. 126 alin (6) Constitutia Romaniei.
Or CSM trebuie sa fie tocmai garantul independentei justitiei, insa iata ca dispune de metode pe care le aplica cu o tenacitate pe care si Securitatea Comunista ar fi invidioasa!

Alte discuții în legătură

Actiune civila abuz in serviciu aidu aidu Vreau sa chem in instanta judecatoarea, deoarece prin deciziile ei ilegale mi-a cauzat prejudiciu intr-un dosar. Urmeaza sa ii cer daune materiale toti banii ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)
Poate fi dat in judecata un magistrat? dodonica dodonica Se poate actiona in judecata un magistrat, judecator sau procuror? pentru abuz in seviciu, neglijenta ? Care sunt caile cele mai rapide? (vezi toată discuția)